Politică

Parlamentarii isi voteaza pensii speciale la final de mandat

07.10.2004, 00:00 13

Dupa o lunga controversa privind statutul parlamentarilor, proiect in virtutea caruia senatorii si deputatii ar beneficia de pensii speciale, Camera Deputatilor si Senatul au facut ieri inca un pas spre adoptarea acestui act normativ.
Mai exact, Comisiile juridice din cele doua camere legislative au decis ieri ca pensiile fostilor parlamentari sa fie calculate dupa acelasi principiu folosit in cazul magistratilor cu vechime de cel putin 25 de ani in magistratura.
Astfel, parlamentarii Comisiilor juridice au hotarat   ca senatorii si deputatii care au cumulat pensia cu indemnizatia dupa indeplinirea unui mandat de parlamentar vor avea dreptul la recalcularea pensiei in cuantumul prevazut de Statutul magistratilor, raportat insa  la indemnizatia lunara de parlamentar.
Acest lucru inseamna ca parlamentarii vor beneficia de pensie de perviciu in cuantum de 80% din venitul realizat in ultima luna de activitate. Principiul este acelasi folosit pentru calcularea pensiilor magistratilor. Insa, daca un parlamentar poate beneficia de acest privilegiu si pentru patru ani de activitate in forul legislativ, un magistrat are nevoie de o vechime in magistratura de cel putin 25 de ani pentru a i se calcula in acest mod pensia.
Aceiasi categorie de deputati beneficiaza si de prevederile referitoare la magistratii care depasesc vechimea in magistratura si care primesc la calcularea pensiei cate un procent din venit pentru fiecare an lucrat  peste varsta de pensionare.
Senatorii si deputatii care au indeplinit cel putin un mandat de parlamentar vor beneficia, la implinirea varstei de pensionare, de reglementarile in vigoare privind magistratii care depasesc vechimea in munca.
Propunerea a venit din partea parlamentarilor PSD. Singurul care a votat impotriva acestor prevederi a fost senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, care a aratat ca nu este de acord cu suplimentarea drepturilor existente in vechiul regulament, unde pensiile parlamentarilor si sporurile de vechime nu sunt prevazute.
 Senatorul PSD Antonie Iorgovan il contrazice pe  colegul sau liberal. "Noi, romanii, avem talentul de a da dovada cand nu trebuie de foarte multa grija si foarte multa demagogie", sustine Iorgovan.
Adoptarea statutului parlamentarilor, un proiect contestat de societatea civila, pare sa aiba loc la presiunile parlamentarilor PSD. In mai multe sedinte interne, senatorii si deputatii care nu se vor mai regasi pe listele pentru viitorul Parlament, au cerut in mod expres adoptarea acestei legi in virtutea careia vor beneficia de calcularea privilegiata a pensiilor. Conducerea PSD a spus public ca nu sustine acest proiect insa el continua sa inainteze pe traseul parlamentar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO