Politică

Parlamentarii, in vacanta, dupa o sesiune in care Guvernul i-a tinut in somaj

01.07.2005, 19:47 15

Sesiunea ordinara a Legislativului s-a incheiat ieri, dupa cinci luni agitate pentru partidele din arcul guvernamental, dar si pentru cele din opozitie.

Coalitia de guvernamant si-a impus cu dificultate in Parlament principalele promisiuni facute in timpul campaniei electorale, dar, fragilitatea partidelor la putere a fost estompata de framantarile interne ale partidelor din opozitie, PSD si PRM.

PSD si-a revenit abia in ultima luna din socul pierderii alegerilor generale, in timp ce PRM s-a scindat din cauza incoerentei liderului Corneliu Vadim Tudor. Au existat totusi momente in care slabiciunea puterii a fost evidenta. In astfel de momente, liderii partidelor la guvernare au invocat majoritatea fragila din Legislativ. In ultima perioada insa, chiar PNL si PD au inceput sa-si puna bete in roate si au propus, fara sa se consulte, legi care vizeaza aceleasi domenii, in ciuda faptului ca protocolul Aliantei D.A. impune o dezbatere interna intre specialistii din cele doua partide inaintea lansarii oricarui proiect pe piata publica.

Codul fiscal si pachetele de legi privind proprietatea si reforma justitiei nu au urmat procedurile normale de dezbatere in cele doua Camere ale Parlamentului. Impunerea cotei unice de impozitare s-a facut in prima sedinta de guvern a cabinetului condus de Calin Popescu Tariceanu, prin ordonanta de urgenta. Noul Cod fiscal nu s-ar mai fi aplicat in acest an, daca s-ar fi urmat calea legislativa normala, au explicat atunci guvernantii. S-a dovedit ulterior ca aplicarea cotei unice s-a facut in graba, deoarce aceasta masura a fost corectata in cinci luni de zile prin patru ordonante de urgenta.

Nici cele 17 legi privind proprietatea si reforma justitiei nu au urmat cursul obisnuit in Parlament. Ele au trecut, intr-o singura saptamana, dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea si a depasit motiunea de cenzura depusa de PSD. In prezent, cele doua pachete legislative se afla la Curtea Constitutionala, care a fost sesizata de PSD, PRM si de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procedura asumarii raspunderii va fi reluata in toamna pentru un alt pachet de legi care vizeaza reforma in administratia locala. Anuntul a fost facut de ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, care a explicat ca legea va fi dezbatuta, in coalitie, pe timpul vacantei parlamentare, intr-un grup de lucru format din cate doi specialisti din PNL, PD, UDMR si PC.

Legile sensibile promovate de coalitie in aceasta sesiune parlamentara au intampinat dificultati mai ales in Senat, din cauza absenteismului, dar si a "scaparilor" reprezentantilor puterii. Declaratiile de avere ale demnitarilor au fost modificate in plenul Senatului, in sensul secretizarii, cu votul Noricai Nicolai (PNL) si al unor parlamentari ai Partidului Conservator, in conditiile in care mai multi reprezentanti ai puterii, printre care si vicepresedintele acestei Camere, Radu Berceanu, au lipsit de la sedinta. Eroarea a fost corectata in Camera Deputatilor, in comisia juridica votandu-se varianta Ministerului Justitiei, iar in plen votul a fost exprimat nominal.

Fisuri se observa, mai nou, si in activitatea parlamentara PNL si PD, dupa ce liderii acestor partide, Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc, au dat semnale ca si-au racit relatia. Deputatii liberali din Comisia juridica au votat alaturi de PSD la legea privind combaterea evaziunii fiscale propuse de ministrul justitiei. Ei si-au corectat votul insa dupa interventia premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Tot liberalii au propus, ieri, un proiect de lege privind indemnizatia maternala, fara a se consulta cu partenerii din PD, asa cum prevede protocolul Aliantei.

"Suntem un partid cu identitate, avem abordari liberale in unele domenii", a explicat, ieri, liderul de grup al deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu. Situatia a fost repetata, in oglinda, la Comisia de cultura, acolo unde PD a venit cu o propunere de modificare a legii de functionare a SRR si SRTV fara sa se consulte cu partenerii din PNL. Vicepresedintele comisiei, Valentin Iliescu, a anuntat in timpul unei dezbateri ca formatiunea sa sustine un consiliu de administratie apolitic, format din 7 membri, la cateva minute dupa ce presedintele comisiei, Raluca Turcan, (PNL) prezentase societatii civile un proiect de lege complet diferit.

In ciuda acestor mici scapari de parcurs liderii coalitiei se arata multumiti de evolutia in aceasta prima sesiune parlamentara. "Va asigur ca Alianta chiar functioneaza. Coalitia chiar functioneaza", a spus ieri Eugen Nicolaescu. O idee mai precaut s-a aratat insa liderul UDMR Marko Bela, care le-a recomandat parlamentarilor din coalitie mai multa disciplina si coordonare.



Nastase nu vrea sesiune extrordinara

Principalul obiectiv al Aliantei D.A. pentru urmatoarea sesiune parlamentara este inlocuirea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Alianta vrea sa convoace in august o sesiune extraordinara la Camera Deputatilor pentru a modifica regulamentul, astfel incat sa poata fi permisa inlocuirea lui Nastase. Procesul este blocat din start chiar de seful Camerei, Adrian Nastase, care a anuntat ieri ca este singurul care poate convoca o asemenea sesiune si ca, pana acum, nu are motive sa o faca. "Ar fi greu sa facem o sesiune de discutii pentru a discuta raportul Comisiei de regulament inainte ca acesta sa fie finalizat", a spus Nastase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO