Politică

Parlamentarii, dupa averi: afaceristi, saraci, naivi si... (prea putini) profesionisti

23.05.2003, 00:00 47



Publicarea, ieri, pe pagina web a Camerei, a averilor deputatilor vine sa intareasca o impresie lasate de prima "ciocnire", cu averile ministrilor si ale senatorilor, miecuri.
Cei mai bogati dintre alesi nu prea au ce cauta in Parlament pentru ca nu au nici in clin nici in maneca cu politica. Nimeni nu i-a auzit pe Mitica Dragomir, Dumitru Puzdrea, Traian Rece Iosif Armas vorbind in forul legislativ, avand initiative parlamentare. Daca numele lor nu ar fi fost legate de diferite scandaluri nimeni nu ar fi auzit de ei. "Tace si face" este vorba romaneasca ce le-ar veni manusa daca zicala ar avea conotatii negative. Asa au ajuns ei cei mai bogati parlamenteri. Parlamentarii care reprezinta ceva au averi mai curand modeste, pentru ca, daca e sa faci ceva bun in Parlament nu mai ai timp si dedicatie pentru contul tau bancar. O categorie aparte o reprezinta, in Parlament "glumetii". Ei declara catei si cavouri. Unul dintre ei si-a declarat copii. Dar glumele lor sunt stupide si spun multe si despre calitatea si pregarirea lor. Pentru ca, indiferent de cate lipsuri ar avea, legea este lege si trebuie respectata si nu batjocorita. Nu numai legea este aici batjocorita ci noi toti care am crezut ca aceasta lege este un inceput, chiar timid, pentru o reintrare in normalitate.#leadend#



Viorel Gheorghiu: 7 masini si 5 case



Deputatul PSD Viorel Gheorghiu, cercetat de procurori pentru ca si-ar fi inscenat furtul propriului autoturism pentru a obtine despagubiri de 10.000 de dolari de la firma la care autoturismul era asigurat, are o avere impresionanta: sapte autoturisme-trei BMW, doua jeep, un microbuz si un Aro de teren. Gheorghiu a mai declarat ca are cinci case-doua apartamente, o vila la Sinaia, una la Cornu si o casa de vacanta la Cornu, depozite in lei si valuta mai mari de 10.000 de euro, actiuni a caror valoare depaseste 10.000 de euro, bunuri care produc anual mai mult de 10.000 de euro, dar si creante mai mari de 10.000 de euro.



Lui Armas ii lipsesc terenurile pe Luna



Deputatul PSD Iosif Armas are, potrivit propriei declaratii, terenuri intravilane la Olanesti-1811mp, in Grecia-300 mp si in SUA 5.000mp. De asemenea, Armas este proprietar al unei case in Bucuresti si al unei case de vacanta in SUA, are un Mercedes, depozite de peste 10.000 de euro, bunuri care produc anual venituri mai mari de 10.000 de euro, actiuni a caror valoare depasesc aceasta suma, precum si creante mai mari de 10.000 de euro. Armas afirma ca in timpul mandatului a primit gratuit bunuri a caror valoare depaseste 300 de euro.



Culita Tarata zice ca nu are masini



Deputatul PSD Culita Tarata a declarat ca are in proprietate doua case de locuit a caror valoare de impozitare este de 4,5 miliarde lei, zece ha de teren agricol, depozite in lei si valuta mai mari de 10.000 de euro, actiuni a caror valoare depaseste acest prag, precum si creante mai mari de 10.000 de euro. Culita Tarata nu precizeaza numarul autoturismelor. El spune doar ca masinile sunt in dotarea firmelor la care este actionar sau asociat.



Victor Babiuc - 5 case si un Citroen Xantia



Deputatul PD Victor Babiuc, avocat de profesie, este proprietar a cinci case-patru apartamente si o casa de vacanta cumparata in 2000, un automobil Citroen Xantia, patru terenuri intravilane masurand in total 4.000 de mp, depozite, actiuni, fiecare valorand mai mult de 10.000 de euro, precum si bunuri care produc anual valori mai mari de 10.000 de euro.



Dragomir-restaurante, vaporase, lacuri



Deputatul PRM Dumitru Dragomir este proprietar a doua restaurante, doua gradini de vara, trei vaporase, 9% din Hotel Palas (Brezoianu), are in exploatare lacurile Herastrau si Baneasa si luciul de apa (contract de asociere cu Primaria Capitalei). Dragomir, presedinte al Ligii Nationale de Fotbal, mai are o casa de locuit si una de vacanta, 5.000 de mp in intravilan, doua masini-Volvo si Mercedes, mai mult de 10.000 de euro in cont, bunuri care produc anual venituri mai mari de 10.000 de euro.



Dinu Patriciu-casa de 1.000mp



Deputatul PNL Dinu Patriciu, presedinte al Grupului Rompetrol, fost arhitect are o casa de vacanta de 1.000 de mp, a carei valoare de impozitare este de 700.000 de dolari si o casa de locuit de 423 de mp cu o valoare de impozitare de 300.000 de dolarai. Patricu a anuntat ca va renunta la mandatul parlamentar in favoarea afacerilor. Potrivit declaratiei de avere, Patriciu mai are in proprietate patru autoturisme: MW-5, doua Jaguar, un Mercedes, depozite, actiuni a caror valoare este mai mare de 10.000 de euro, dar si creante care depasesc aceasta suma, precum si bunuri care produc venituri anuale mai mari de 10.000 de euro.



Viorel Hrebenciuc spune ca nu are masina



Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai influenti oameni politici ai PSD, are in proprietate o casa de locuit a carei valoare de impozitare este de doua mld. lei, depozite mai mari de 10.000 de euro, dar si creante si obligatii care depasesc aceasta suma. Hrebenciuc spune insa ca nu are masina, insa a decalart ca dtine 19% din actiunile la Barter Grup S.A.



Puzdrea, un angrosist care-si declara obiectele de arta



Dumitru Puzdrea, PRM, are cinci case-doua apartamente, doua case de locuit si una de vacanta, un Audi A8 si o Toyota, depozite in cont mai mari de 10.000 de euro, actiuni a caror valoare este mai mare de aceasta suma, precum si creante care depasessc acest prag. Puzdrea si-a mai declarat obiectele de arta si bujuteriile, a caror valoare spune ca este mai mare de 10.000 de euro.



Alte bunuri: doua fetite



Deputatul PRM Constantin Bucur isi completeza declaratia de avere dar tine sa mentioneze la rublica observatii: "prin astfel de acte inutile nu veti asana clasa politica din Romania". Dar sa vedem cat de "asanat" este deputatul. El declara la rublica alte bunuri care produc venituri mai mari de 10.000 de euro, "doua fetite". Declaratia este halucinanta pentru ca este greu de imaginat ca, daca s-a referit la proprii sai copii, acestia i-ar putea aduce venituri anuale mai mari de 10.000 de dolari. Daca s-a referit la altceva, atunci politia ar trebui sa se sesizeze pentru ca in Romania prostitutia este, totusi, interzisa de lege. Inainte de a fi deputat Bucur a fost ofiter SRI.



Colectie care l-ar putea face invidios si pe Adrian Nastase



Revolutionarul Codrin Stefanescu (deputat PSD) recunoaste ca are un spatiu comercial primit in baza legii 42 dar incearca sa minimalizeze importanta acestui lucru afirmand ca el este revendicat in instanta ca si cele cinci hectare de teren arabil pe care le are. Totusi se pare, comertul ii aduce ceva lui Stefanescu de vreme ce el bifeaza "da" a rublica "asociat sau actionar" la societati comerciale a caror valoare depaseste 10.000 de euro. Stefanescu este tare si la colectiile de arta. El declara ca are tablouri de Tonitza, Iser, Petrascu si Bancila. Revolutionari cu staif si stare sunt Mircea Bucur (deputat PSD) si Sergiu Nicolaescu.(senator PSD) El are cinci hectare de teren, trei sferturi de hectar de luciu de apa, "intr-o zona turistica" un apartament, o casa si un spatiu comercial pentru care trece o valoare de impozitare de 130 de milioane. Revolutionarul are patru masini beton: un VW Polo, un BMW 316, un Mercedes 190 si un VW Transporter. La rublica "alte precizari", Bucur scrie un eseu despre cat de greu i-a fost sa-si adune o astfel de avere. De mentionat ca, pentru spatiile comerciale si retenuri, revolutionarii nu platesc impozit.



"Comisarul Moldovan", deasupra taxelor



Pe aproape, se afla un alt revolutionar, senatorul Sergiu Nicolaescu. Ascensiunea sa post-revolutionara a inceput imediat dupa '89. Dupa cum afirma in declaratie, in 1990 intra in posesia unui teren de 600 m2 la Mangalia. In timp, pe noua proprietate a crescut si o casa de vacanta. El nu trece insa, in declaratie, valoarea de impozitare a terenului ceea ce demonstreaza nu plateste impozit. Anul trecut senatorul intra in posesia a 2000 de m2 de padure, in Bucuresti, dupa cum singur afirma. Nicolaescu nu are spatii comerciale sau teren arabil, dar are cont in banca mai mare de 10 de euro.



Ilascu, un "erou" falit



Singurul parlamentar care a bifat "nu" la toate rublicile este senatorul Ilie Ilascu (PRM). Nu casa, nu masina, nu spatiu comercial, nu cont in banca. llascu traieste din salariu si locuieste intr-o casa inchiriata. Ilascu este o figura in Basarabia natala dar si in Romania. Sute de mii de romani au iesit, in repetate randuri, in strada in sprijinul sau. Ilascu a fost condamnat la moarte de regimul separatist de la Tiraspol si a fost elibarat dupa multi ani de detentia la presiune internationala.



Boc, un politician sarac



Pe aproape se afla si deputatul PD Emil Boc. Averea sa se reduce la un singur apartament. Boc este unul dintre cei mai bine pregatiti parlamentari din legislativul roman cu un discurs si un mod de a actiona aproape fara fisura.



Traian Rece - 282.000 de mp



Senatorul PSD Traian Rece bate toate recordurile parlamentare in materie de comert. 66 de spatii comerciale (insumand 21.600 m2), 261.000 m2 de teren agricol, depozit bancar, creante, obligatii, actiuni, fiecare in parte de peste 10.000 de euro. Rece are soar doua Mercedesuri si doua Ford.



Leonida lari a incurcat cifrele



Leonida Lari detine recordul absolut la capitolul case, ea avind, potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul Camerei Deputatilor, nu mai putin de 57 de apartamente si cinci case de locuit.



Cifra ametitoare a caselor deputatului PRM Leonida Lari surclaseaza recordul stabilit de ministrul Mediului (9 case) si contrasteaza cu modestia flagranta care razbate din restul declaratiei, toate rubricile fiind completate cu "nu", "nu am", "nu detin", "nu e cazul".



La rubrica" Alte precizari", Leonida Lari noteaza:"E necesara o delimitare intre oamenii de arta si cei de afaceri in peisajul politic, pentru ca astfel sint confundati parlamentarii cu un venit modest cu marii bogatani, care intorc banii cu lopata".



Dupa o asfel de pledoarie, numarul fabulos de case capata o explicatie: Leonida Lari a trecut, in loc de numarul apartamentelor si caselor, numarul de la apartament - 57 (cu precizarea "copiii") si numarul de la casa - 5 (cu precizarea "sotul, eu")



Doamna cu catelul



Declaratiile de avere ale deputatilor aparute, joi, pe Internet arata ca acestia sint fie saracuti, fie instariti, fie "hilari".



Deputatul PRM Daniela Buruiana a precizat in declaratia sa de avere ca detine un loc de veci, un apartament de 3 camere proprietate personala, autoturism Renault Clio, dar si "un catel caniche de 5 ani care raspunde la numele de Cici".



Buruiana a tinut sa mentioneze, in declaratia sa de avere, ca inainte de alegerile din 2000 avea doua autoturisme pe care le-a vindut pentru a-si sustine campania electorala.



mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO