Politică

Padurile Arhiepiscopiei Sucevei creeaza dispute aprinse in Senat

22.02.2005, 00:00 25

OrdonanTa de urgenta prin care Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor este improprietarita cu 95.000 de hectare de padure este contestata de unii dintre senatorii fostului partid de guvernamant. Cei care se opun acestei masuri spun ca Arhiepiscopia Sucevei nu a avut niciodata teren in proprietate, ci doar in exploatare. Problema va fi transata astazi, in Comisia juridica din Senat, la care va participa si Pimen, arhiepiscopul Sucevei.



Ordonanta a fost emisa de fostul guvern in ajunul campaniei electorale si ea l-a transformat pe premierul de atunci, Adrian Nastase, in ochii arhiepiscopului Sucevei, Pimen, dintr-un om "arogant si dispretuitor", intr-un "mare ctitor de biserici". Pana atunci, Pimen fusese unul dintre cei mai duri critici ai fostei guvernari.



Senatorul PSD, Antonie Iorgovan, spune acum ca masura a fost una electorala si ea trebuie indreptata de Parlament.



Initial, Guvernul Nastase a emis un proiect de lege prin care Arhiepiscopia Sucevei era improprietarita cu 95.000 de hectare de padure, dar ulterior a fost emisa o ordonanta de urgenta. Ordonanta prevede scoaterea terenurilor din proprietatea publica si trecerea lor in proprietatea privata a Fondului Bisericesc Bucovina, al Arhiepiscopiei Sucevei. Nu este vorba, asadar, de o retrocedare, cum cerea Arhiepiscopia, ci de un transfer de proprietate.



Arhiepiscopia Sucevei se judeca cu statul de mai multi ani pentru o supra-fata de 192.000 de hectare care i-au apartinut pana la in 1949 cand padurile au trecut in proprietatea statului.



Actuala administratie a modificat ordonanta guvernului Nastase, in sensul ca pe langa suprafetele de padure Biserica primeste si alte anexe si logistica. Ordonanta care ajunsese in plenul Senatului a fost intoarsa la Comisiile de agricultura si juridica unde intampina opozitia unor senatori.



Senatorul Antonie Iorgovan afirma ca actul normativ este gresit intocmit intrucat expunerea de motive face referire la legea 400/2002, care se refera la retrocedarea terenurilor. Or, spune el, cum nu este vorba de o retrocedare, ci de un transfer de proprietate actul normativ trebuie modificat. Mai mult, afirma senatorul, in 1949 cand bisericii i s-au luat terenurile Fondul Religionar Bucovina nu avea padurile in proprietate, ci in exploa-tare, drept urmare nu este vorba de o reparatie a unei nedreptati, ci de o improprietarire a bisericii, lucru care, in opinia sa, ar putea crea un pre-cedent periculos. Opiniile sale sunt impartasite si de senatorul PRM, Dorul Liviu Bindea.



Presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein-Kovacs, crede insa ca ordonanta va trece in forma propusa de guvern pentru ca, chiar daca fondul Bisericesc Bucovina nu era in 1949 proprietar, ci doar administrator, acesta nu este un motiv pentru ca padurile sa nu treaca in proprietatea bisericii, pentru ca inainte de acea data au fost ale ei.



Senatorul admite ca ordonanta creeaza o oarece frustrare in randul cultelor care nu si-au primit proprietatile inapoi, dar adauga ca a primit asigurari de la Ministerul Agriculturii ca va fi elaborat un act normativ prin care toate proprietatile vor fi retrocedate. Senatorii PNL si PD sunt si ei pentru aprobarea ordonantei.



Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat recent ca toate proprietatile funciare vor fi retrocedate, acesta fiind un obiectiv al progra-mului de guvernare.



Fondul Bisericesc Religionar al Bucovinei a fost constituit in 1786 din terenurile lasate Bisericii Ortodoxe din Bucovina de autoritatile austro-ungare, pe vremea in care Suceava se afla in componanta imperiului ungar, dar in 1925 dreptul de proprietate i-a fost retras, Fondul Bisericesc ramanand doar administrator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO