Politică

Ordonanta Guvernului privind declaratiile de avere a fost ciuntita la Senat

01.04.2005, 00:00 28


Senatul a modificat ieri ordonanta de urgenta a Guvernului privind declaratiile de avere, eliminand obligativitatea nominalizarii persoanelor din partea carora s-au primit cadouri a caror valoare individuala depaseste 300 de euro.


De asemenea, senatorii au adoptat un amendament conform caruia veniturile realizate de copiii aflati in intretinere nu mai trebuie sa figureze in declaratia de venituri, aceasta propunere venind din partea senatorului PSD, Serban Nicolae. Ordonanta prevede ca averea si salariul sotiei unui persoane publice trebuie declarate. Masura a fost luata pentru ca exista situatii in care averea unor demnitari a fost ascunsa in spatele copiilor sau a sotiei.


Comisia juridica si cea de administratie publica din Senat a adoptat ieri raportul la ordonanta Guvernului privind modificarea declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese, dupa ce, saptamana trecuta, raportul nu putuse fi adoptat din cauza opozitiei unora dintre senatori. Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat consternat si a declarat atunci ca senatorul liberal Tiberiu Prodan va fi sanctionat pentru ca a criticat ordonanta pe care o credea prea restrictiva. El a spus ca va cere sanctionarea altor doi senatori ai coalitiei care au criticat ordonanta.


Formularele declaratiilor de avere au fost modificate de Guvern la cererea Uniunii Europene, care doreste mai multa transparenta in viata publica.


Eliminarea unor prevederi din ordonanta Guvernului l-a nemultumit pe senatorul PNL, Nicolae Vlad Popa, care a parasit sedinta, argumentand ca scopul elaborarii legii este ocolit. Popa s-a aratat deranjat ca unele dintre modificari au fost facute la propunerea senatorului PUR, Gavrila Vasilescu, ceea ce face, spune Popa, ca protocolul coalitiei sa nu fie respectat.


Propunerea de a nu nominaliza persoanele care fac cadouri a caror valoare depaseste 300 de euro si, respectiv, de a trece in tabel doar calitatea de persoana fizica sau juridica a venit din partea senatorului Gavrila Vasilescu (PUR) si a senatorului Verginia Vedinas (PRM).


Aceste doua modificari fata de textul initial propus de catre Guvern, prin care s-au inlocuit rubricile in care se cerea indicarea nominala, au dus la faptul ca "o treime din obiectivul acestei legi sa nu se mai atinga in noua formula", a declarat reprezentantului Guvernului, secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Mihai Eftimescu.


"Batalia nu e pierduta. Noi vom sustine in plen mentinerea copiilor, sigur ca pot sa fie copii in intretinere si in acelasi timp, prin ei, sa fie canalul prin care se introduc in familia respectiva venituri nemeritate, nelicite. Aceste renuntari, sa le spunem asa, au fost votate si de reprezentantii Aliantei, inclusiv de doamna Norica Nico-lai, de domnul Vasiliu", a declarat secretarul de stat Mihai Eftimescu.


Totodata, senatorii au decis ca declaratiile de avere sa cuprinda toate conturile, depozitele bancare si depunerile la fondurile de investitii ale deponentelor, indiferent de valoarea acestora. De asemenea, declaratiile vor cuprinde si plasamentele si investitiile directe ale deponentilor, indiferent de valoarea acestora. In ce priveste imprumuturile acordate, pentru a nu cadea in derizoriu si a declara toate aceste imprumuturi, s-a ajuns la concluzia ca acestea sa figureze in declaratia de avere doar daca depasesc 5.000 de euro.


In privinta datoriilor ce va trebui mentionate in declaratiile de avere, s-a cazut de acord trecerea in declaratii a debitelor, ipotecilor, garantiilor emise in beneficiul unui tert. Ordonanta va intra in discutia plenului Senatului. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO