Politică

Oprescu poate candida la Primaria Generala a Capitalei. Cine a gresit pana la urma?

29.04.2008, 20:04 21

Tribunalul Capitalei a judecat ieri contestatia privind candidatura lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, stabilind ca fostul senator social-democrat, independent actualmente, poate candida.
Candidatura lui Sorin Oprescu la Primaria Municipiului Bucuresti a fost contestata la Tribunalul Capitalei, la finele saptamanii trecute, de Doina Mocanu sub motiv ca instanta Curtii de Apel care - prin decizia de vinerea trecuta - i-a permis senatorului sa candideze, s-ar fi substituit Biroului Electoral Municipal, care a respins candidatura politicianului.
Doina Mocanu a fost contabila in Ministerul Economiei si Comertului, ea declarand, potrivit Mediafax, ca a formulat actiunea in instanta, "pentru ca are informatii sigure" ca semnaturile de adeziune pentru Sorin Oprescu nu sunt in regula.
Potrivit propriilor spuse, in calitate de simplu cetatean, Mocanu - care locuieste in sectorul 3 Bucuresti - a decis sa reprezinte persoanele care stiu ca nu au semnat pentru Oprescu.
Prin ordonanta presedentiala, solicitata Tribunalului, Doina Mocanu a contestat decizia Curtii, care a decis ca senatorul independent Sorin Oprescu poate candida.
Reprezentantul in instanta al lui Mocanu a criticat lista de semnaturi de adeziune fata de candidatura lui Oprescu si a cerut realizarea unei expertize grafologice, cerere respinsa de Tribunalul Bucuresti.
Avocatii lui Oprescu au sustinut, in fata instantei Tribunalului Capitalei, ca actiunea lui Mocanu este inadmisibila si tardiva, fiind depasit termenul de 48 de ore, cand putea fi formulata o astfel de contestatie.
Vineri, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat anularea deciziei Biroului Electoral Municipal (BEM), care constatase - dupa inregistrarea listelor de semnaturi ale electorilor - ca datele celor care si-au exprimat adeziunea fata de candidatura lui Oprescu nu ar fi in regula. Concret, Curtea a anulat de fapt decizia Tribunalului Bucuresti care fusese de acord cu solutia BEM, contestata in instanta de Oprescu.
Decizia de vineri a Curtii de Apel Bucuresti ii permite lui Oprescu sa ramana in cursa electorala pentru functia de primar general al Capitalei.
Totusi, decizia Curtii nu a lamurit delec problema candidaturii lui Oprescu. Pentru ca apararea sa a constat in faptul ca el ar fi strans semnaturile necesare (pentru Bucuresti este nevoie de semnaturile a 2% dintre cetatenii cu drept de vot pentru inscrierea unei candidaturi, adica in jur de 35.000 de adeziuni). Biroul Electoral a spus saptamana trecuta ca lui Oprescu ii mai trebuiau cateva sute de semnaturi.
Biroul Electoral Municipal a respins, miercurea trecuta, candidatura lui Oprescu. Presedintele BEM a declarat ca foarte multe dintre adeziuni, aproape 5.000, fusesera inscrise doar cu codul numeric personal, fara datele din buletin cum cere legea alegerilor locale. Oprescu prezentase in jur de 41 de mii de semnaturi. Avocatii lui Oprescu au prezentat la finele saptamanii instantei date din ultimul anuar al Institutului National de Statistica, potrivit caruia in Capitala exista 1,5 milioane de romani cu drept de vot, drept urmare cele aproximativ 35.000 de semnaturi adunate de Oprescu sunt suficiente.
Or, BEM stabilise ca aceste semnaturi nu sunt suficiente. Din toata aceasta disputa se poate deduce, practic, ca nimeni nu stie de fapt cati alegatori cu drept de vot sunt in Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO