Politică

Opozitia si-a stabilit prioritatile, PSD asteapta intalnirea cu Guvernul

30.01.2003, 00:00 17

Dihotomia Putere-Opozitie isi spune cuvantul si in ceea ce priveste prioritatile legislative din domeniul economic ale noii sesiuni parlamentare, care se va deschide saptamana viitoare. Senatorii si deputatii PSD se vor intalni saptamana viitoare cu Guvernul pentru a-si coordona prioritatile. Pana acum, pentru PSD, prioritare este dezbaterea ordonantelor mai vechi sau mai noi emise de Executiv.
In schimb, parlamentarii opozitiei sustin ca pe langa ceea ce au pe stoc, adica restantele, a venit timpul unor noi propuneri, cum ar fi cele ale fiscalitatii si din domeniul utilitatilor si energiei termice. Ei sunt optimisti si cred ca vor gasi o solutie sa-si convinga colegii de la PSD, cel mai bine reprezentati in Parlament, sa le sustine initiativele, desi ii despart orientarea sau pozitia pe scena politica.

La Senat, restantele devin prioritati
Pana la discutia cu Guvernul, care-i va lamuri in privinta urgentelor legislative, senatorii din mai multe comisii s-au intrunit in aceasta saptamana pentru a mai rezolva din restante de anul trecut.
La Comisia juridica din Senat, de exemplu,  s-au aflat, in aceste zile cele doua ordonante de urgenta ale Guvernului referitoare la trecerea Registrului Comertului si a patrimoniului acestuia la Ministerul Justitiei respectiv la Ministerul Finantelor. Actele normative au fost insa amanate dar constituie o prioritate pentru Comisie in noua sesiune parlamentara, a declarat pentru Ziarul Financiar senatorului PSD Ion Predescu. Potrivit acestuia, pentru primul act normativ Ministerul Justitiei a cerut o amanare a discutiilor pentru a reexamina consecinta trecerii Registrului la Justitie. Pentru ce-a de-a doua, camerele de comert au depus mai multe amendamente in care cer sa aiba acces neingradit la baza de date a Registrului.
La Comisia de agricultura, legea creditului agricol, considerata inca din vara trecuta "o prioritate" nu a fost insa luata in discutie si probabil nici nu va fi in viitorul apropiat. Senatorii asteapta constituirea asociatiilor de agricultori pentru ca pe baza statutului acestora sa poata stabili modul in care se va derula creditul agricol. Presedintele Comisiei, senatorul PSD Victor Apostolache, afirma ca fermierii nu sunt pusi in dificultate din cauza acestei legi intrucat ei pot contracta si acum credite de la bancile comerciale iar viitoarea lege nu va modifica cu nimic modul de acordare sau garantia ce trebuie depusa pentru obtinerea lor. 

La Camera: rapoarte vechi, ordonante noi
Presedintele Comisiei de buget-finante, deputatul PSD Florin Georgescu, spune ca prioritara este discutarea ordonantelor emise de Guvern in perioada vacantei parlamentare. In plus, deputatii-finantisti vor mai avea de rasfoit si voluminoasele rapoarte ale BNR, Curtii de Conturi, CNVM, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, documente in care aceste institutii sintetizeaza activitatea lor pe anul 2001. Adica de acum doi ani.  Cu o asemenea intarziere se pune intrebarea ce relevanta mai are discutia parlamentarilor ?
O respingere in Parlament a respectivelor rapoarte, chiar vechi  de mai bine de un an, ar reprezenta un vot de blam dat sefilor acestor institutii, care poate declansa caderea lor. Asadar, discutiile nu sunt lipsite de miza.
In fata zecilor de ordonante guvernamentale deputatilor PSD li s-a mai temperat elanul in ceea ce priveste initierea unor proiecte legislative. Deputatul Florin Georgescu a spus ca el nu pregateste nici un proiect, iar despre colegii sai nu avea amanunte.

Deputatii vor sa-l vada pe Musetescu
Presedintele Comisiei de politica economica din Camera Deputatilor, liberalul Dan Radu Rusanu, este nemultumit pentru ca cele trei ordonante de urgenta privind privatizarea Sidex nu au putut sa fie discutate desi contractul pentru privatizarea Combinatului de la Galati a fost semnat in urma cu mai bine de un an.
"Este inadmisibil. Comisia trebuia sa avizeze pe fond cele trei ordonante. Doua dintre ele, cele care se refera la facilitatile acordate, nici macar nu au fost inaintate inca Comisiei. Nu am gasit disponibilitate nici din partea conducerii APAPS, in speta a domnului ministru Ovidiu Musetescu, sa vina in Parlament sa ne argumenteze cele trei acte normative emise de Guvern", a spus, Dan Radu Rusanu.
Presedintele Comisiei economice a explicat ca l-a invitat in repetate randuri la discutii pe Ovidiu Musetescu insa, din diferite motive, acesta nu a venit. "I-am transmis si o nota, in luna octombrie, sa ne spuna dumnealui cand poate veni la Comisie. Nici pana acum nu am primit raspuns", a spus deputatul PNL.
Pe langa adoptarea celor trei ordonante, presedintele comisiei economice are in vedere si controlul celor trei SIF-uri.
"Incepand cu 15 februarie vom invita la Comisie  presedintele fiecarui SIF pentru a discuta si a analiza activitatea acestor institutii", a aratat Rusanu.

Opozitia vine cu noutati
Pentru inceputul sesiunii parlamentare liberalii pregatesc un proiect de lege care vizeaza restructurarea fiscalitatii. "Vom incerca sa implicam si Comisia economica intr-o discutie despre legislatia fiscala", a spus deputatul PNL Napoleon Pop, membru al Comsiei de politica economica.
Parlamentarul liberal va depune la inceputul sesiunii un proiect prin care sa se aduse modificari legislatiei privind accizele, redeventele si taxa drumurilor.
Concret, liberalii vor sa propuna cresterea redeventelor miniere si a celor petroliere si eliminarea taxei speciale a drumurilor din pretul de livrare al combustibilului. Proiectul nu a fost inca perfectat.
Initiatorul sau este optimist si crede ca aceste propuneri vor fi sustinute si de PSD, fara votul caruia nu ar avea succes. "Toata lumea este de acord ca fiscalitatea este extrem de apasatoare si nu dezvolta baza economica", a argumentat Napoleon Pop.
PD, prin senatorul Viorel Pana, considera ca problema principala ce trebuie discutata de Parlament la inceputul sesiunii este  cea a "gigafacturii PSD". Pana a declarat ca, in calitate de vicepresedinte la Comisiei economice din Senat, va propune introducerea pe ordinea de zi a intregului pachet de acte normative care au ca subiect domeniul utilitatilor si al energiei termice, pentru ca la aceste dezbateri sa fie invitati toti factorii implicati de la Ministerul Industriei si Resurselor pana la RADET.
De asemenea, Pana intentioneaza sa propuna si conducerii Senatului dezbaterea in regim de urgenta a setului de acte normative, fie proiecte de lege, propuneri legislative sau ordonante, care au ca obiect domeniul utilitatilor si al energiei termice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO