Politică

Olli Rehn insista ca UE trebuie sa-si onoreze pe deplin angajamentele fata de Romania

01.06.2006, 00:00 14

Comisarul pentru extindere Olli Rehn admite, intr-un articol pe care il semneaza in ultimul numar al revistei Parliament Magazine, ca, pentru intocmirea rapoartelor Comisiei Europene, Romania si Bulgaria au fost fost supuse unei monitorizari fara precedent.

In urma acestei monitorizari, concluzia la care ajunge comisarul este urmatoarea: Monitorizarea riguroasa este buna, "iar metoda europeana a conditionarii este eficienta". Dar insotita de o alta conditie: "Conditionarea functioneaza numai daca si UE isi respecta promisiunile". Si, aminteste Rehn, mai de-parte: "Prin semnarea Tratatului de aderare statele membre UE si-au asumat un angajament clar fata de Romania si Bulgaria. Este momentul ca acest angajament sa fie indeplinit prin ratificarea Tratatului de aderare in tarile in care acest lucru nu s-a intamplat inca".

Romania si Bulgaria isi fac treaba, spune comisarul pentru extindere, iar Uniunea trebuie la randu-i sa-si onoreze pe deplin angajamentele sale.

Chestiunea ratificarii Tratatului de aderare, dupa amanarea formularii unei recomandari din partea Comisiei, a devenit o problema nu doar pentru Romania si Bulgaria, ci - o arata toate insistentele Executivului european in aceasta directie - si pentru UE. Mai multe parlamente nationale au anuntat ca nu vor ratifica Tratatul decat dupa aparitia unui nou raport al Comisiei. Raportul ar trebui, teoretic, sa apara in octombrie - dificil pentru tari precum Franta si Germania, cu proceduri parlamentare laborioase, sa ratifice la timp documentul, daca procesul ar incepe abia dupa aceasta data.

Lobby-ul intens facut in aceste zile de administratia de la Bucuresti, dar si de cea de la Bruxelles pentru inceperea procedurilor de ratificare in tarile in care acestea nu au debutat isi are radacinile aici. Si tot de aici pleaca insistenta Romaniei de a obtine la summit-ul sefilor de state si de guvern din UE, din 16 iunie, o promisiune de integrare la termen.

Ieri presedintele Traian Basescu a primit asigurarile autoritatilor de la Paris ca vor ratifica la termen Tratatul - francezii au promis ca vor face acest lucru inainte de aparitia noului raport al Comisiei.

Tot ieri, Olli Rehn a mers in Bundestagul german pentru a arata deputatilor germani ca pot sa inceapa procedurile de ratificare in cazul Romaniei si Bulgariei. Prezenta comisarului a fost solicitata de deputatii germani, iar Rehn a mers in Bundestag, desi putea refuza, ceea ce arata ca Executivul european este interesat ca procesul sa se finalizeze.

Senatul Frantei doreste sa ratifice Tratatul de aderare la UE in actuala sesiune, pe 30 iunie sau 10 iulie, inainte de vizita din septembrie la Bucuresti a presedintelui Jacques Chirac, a anuntat ieri presedintele Senatului francez, Christian Poncelet, dupa o intalnire cu presedintele Traian Basescu.

"Adunarea Nationala (Camera inferioara - n.n.) va ratifica acest tratat si-l va depune la Senat, unde va fi analizat imediat", a adaugat Poncelet. El a anuntat ca senatorii francezi doresc ratificarea Tratatului inainte de sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.

Conform unor surse oficiale romane, citate de Mediafax, Poncelet a declarat, in cadrul intalnirii cu seful statului roman, ca Senatul Frantei ar fi dispus sa organizeze o sesiune extraordinara pentru a ratifica Tratatul, in cazul in care procesul nu se va incheia inainte de inceperea vacantei parlamentare.

Anterior, presedintele Jacques Chirac afirmase ca Franta sprijina aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO