Politică

Olli Rehn: Comisia ar putea decide stoparea ajutoarelor financiare pentru Romania si Bulgaria, daca nu fac suficiente progrese

05.04.2006, 00:00 12

Comisia Europeana ar putea retine fondurile destinate Romaniei si Bulgariei pentru a determina continuarea reformelor si dupa aderarea celor doua tari, potrivit unor declaratii atribuite comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, citate de publicatia electronica EUObserver.

Rehn a avut, luni seara, o intalnire cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, cu circa sase luni inaintea publicarii raportului care va recomanda aderarea celor doua tari la 1 ianuarie 2007 sau amanarea integrarii cu un an.

Intalnirea lui Rehn cu parlamentarii europeni s-a desfasurat cu usile inchise, dar membrii Comisiei pentru Afaceri Externe au declarat dupa reuniune ca, in prezent, Comisia are in vedere un nou sistem de monitorizare, prin care sa fie exercitate presiuni asupra Romaniei si Bulgariei pentru continuarea reformelor chiar si dupa aderare.

Rehn a indicat ca acesta poate "include retinerea ajutoarelor financiare ale UE, in cazul in care reformele nu sunt satisfacatoare", a declarat europarlamentarul olandez Joost Lagendijk, adaugand ca aceasta ar putea deveni "cheia" strategiei Comisiei.

Si raportorul european pentru Bulgaria, conservatorul britanic Geoffrey Van Orden, a declarat ca "poate exista o dimensiune financiara" a eforturilor intensificate de monitorizare dupa aderare. El a adaugat insa ca "este prea devreme" pentru speculatii legate de acest mecanism, explicand ca decizia trebuie luata in noiembrie, numai dupa "o decizie politica de a permite intrarea tarilor in 2007".

Olli Rehn a sugerat ca amanarea pentru 2008 este putin probabila, apreciind ca o recomandare in acest sens "va fi facuta numai in cazul unor probleme majore". Mai probabila pare o recomandare a Comisiei pentru activarea unor clauze de salvgardare mai putin drastice - fie in raportul din 16 mai, fie intr-un raport ulterior, care va fi publicat in noiembrie. Aceste clauze ar putea exclude Romania si Bulgaria de la participarea cu drepturi depline la politici din domenii specifice, in cazul in care vor adera in 2007.

Invocarea clauzei de salvgardare pentru justitie si afaceri interne este mai probabila pentru Bulgaria, despre care Rehn apreciaza ca nu a realizat suficiente progrese in privinta reformei judiciare si a luptei impotriva criminalitatii si a coruptiei.

Aplicarea clauzei ar insemna si faptul ca Sofia nu ar putea participa la noile initiative europene in aceste domenii.

Totodata, comisarul pentru extindere a dat asigurari ca Romania si Bulgaria vor fi tratate in functie de propriile rezultate si nu vor suferi din cauza esecurilor celeilalte.

"Avem toate posibilitatile legale si tehnice sa separam cele doua tari daca va fi nevoie. Romania si Bulgaria au un tratat de aderare comun si, desigur, sunt vecini apropiati, dar fiecare tara va fi tratata in functie de propriile merite. Va depinde strict de imprejurarile obiective daca aceste doua tari vor adera impreuna, in 2007 sau 2008 ori la o alta data", a afirmat Olli Rehn.

El a subliniat ca procesul de monitorizare continua, "un alt raport simplu" urmand sa fie prezentat in octombrie-noiembrie, la o data care va fi stabilita ulterior. "In acest context, daca una din cele doua tari poate adera in 2007, vom fi mai expliciti in ceea ce priveste necesitatea aplicarii clauzelor de salvgardare sectoriale", a spus Rehn. El a adaugat ca aceste clauze pot fi activate printr-o simpla decizie a Comisiei pentru a face cele doua tari credibile si eficiente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO