Politică

Obama îl ironizează pe Romney: "Într-adevăr, avem mai puţine nave ca în 1917, dar şi mai puţini cai şi baionete"

Obama îl ironizează pe Romney: "Într-adevăr, avem mai puţine nave ca în 1917, dar şi mai puţini cai şi baionete"

Autor: Iuliana Enache

23.10.2012, 09:49 1240

Întrebat despre probleme legate de apărare în cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială, luni, la Boca Raton (Florida, sud), Mitt Romney a dat ca exemplu situaţia US Navy pentru a justifica cele 2.000 de miliarde de dolari în plus pe care vrea să le aloce în zece ani armatei americane.

"Marina noastră nu a mai fost aşa de redusă din 1917. Ea susţine că vrea 313 nave pentru a-şi îndeplini misiunile. Acum avem 285", a pledat Romney, în opinia căruia acest lucru este "inacceptabil".

"Cred că guvernatorul Romney nu are probabil suficient timp să vadă că forţele noastre armate funcţionează. Aţi menţionat Navy şi numărul mai mic de nave faţă de 1916. Ei bine, domnule guvernator, avem de asemenea mai puţini cai şi baionete pentru că armata noastră s-a schimbat", a replicat Barack Obama pe un ton ironic.

"Avem acele lucruri numite portavioane pe care aterizează avioanele, avem acele nave care merg pe sub apă, submarine nucleare", a continuat el pe acelaşi ton.

În opinia preşedintelui, mai importante sunt capacităţile acestor nave.

În materie de apărare, cei doi candidaţi au avut opinii diferite cu privire la bugetul alocat forţelor armate, după un deceniu de creştere a bugetului Pentagonului.

Barack Obama vrea stabilizarea acestuia la 2,9 la sută din PIB în următorii zece ani. În pofida încheierii conflictelor din Irak şi Afganistan, Mitt Romney vrea menţinerea acestuia la 4 la sută din PIB.

Această promisiune va conduce la o creştere totală a bugetului în zece ani cu 2.000 de miliarde de dolari, respectiv cu 35 la sută mai mult decât bugetul prevăzut de Barack Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO