Politică

Oamenii care tin spatele demnitarilor - discretie maxima, prezenta indispensabila

Oamenii care tin spatele demnitarilor - discretie maxima, prezenta indispensabila

Valeriu Turcan, purtator de cuvant al presedintelui Traian Basescu: E nevoie de o implicare totala, zi de zi. De aceea este si o meserie care in general erodeaza foarte mult.

24.07.2007, 19:06 113

In spatele oricarui puternic al zilei se afla o armata de sfatuitori. Nicolae Ceausescu era sfatuit - asa se spune - de Dumitru Popescu zis si Popescu-Dumnezeu. Ion Iliescu de - intre altii - Ioan Talpes, cel atat de cunoscator al dedesubturilor serviciilor secrete. Insa un singur om din spatele unui puternic al zilei este desemnat sa poarte mesajele respectivului demnitar: purtatorul de cuvant. Cine sunt acesti oameni, cata influenta au ei in determinarea unei decizii?
Dupa ce a plecat de la Cotroceni, Adriana Saftoiu s-a plans cu jumatate de gura ca Basescu nu-i asculta intotdeauna sfaturile si ca adauga - uneori eronat - la discursurile inchegate cu grija. Locul Adrianei Saftoiu ca purtator de cuvant al primului om in stat a fost luat, la doar cei 30 de ani ai sai, de Valeriu Turcan.
Sarcina lui, dupa cum singur spune, este ca impreuna cu echipa de consilieri prezidentiali sa-i pregateasca raspunsurile lui Traian Basescu pentru fiecare iesire publica: discursuri, interviuri, declaratii. Presedintele nu are voie sa nu stie sa raspunda unei intrebari, de aceea consilierii identifica - spune Turcan - temele de dezbatere, pregatesc variante de raspuns, apoi se intalnesc cel putin o data pe zi cu presedintele in sedinta in care are loc un brainstorming. Departamentul pe care il are in subordine monitorizeaza toate stirile, identifica evenimentele, pregateste punctajul pentru discursuri sau emisiuni, organizeaza conferinte de presa.
De exemplu, pentru o emisiune televizata, consilierii prezidentiali pregatesc temele pe diverse domenii: cei de la departamentul economic temele economice, departamentul educatie pe temele de educatie, cei de la legislativ despre actele juridice, iar impreuna cu purtatorul de cuvant intra in sedinta cu presedintele unde discuta asupra fiecarui subiect in parte si gasesc formula cea mai buna de a transmite mesajele. Sunt pregatite mai multe variante de raspuns pentru fiecare intrebare care ar putea sa fie adresata, iar presedintele alege ce va raspunde.
Presedintele se intalneste cu consilierii cel putin o data pe zi, prima sedinta avand loc intr-o zi obisnuita dimineata la 11, arata Turcan. Parcursul unui discurs pe teme generale (de exemplu cand presedintele se adreseaza Parlamentului) merge pe la fiecare departament in parte, fiecare consilier redacteaza partea sa de discurs, ultima etapa fiind la departamentul comunicare publica, unde consilierul da o forma unitara discursului si gaseste punctele care sa-l "vanda", astfel incat mesajele cele mai importante sa fie preluate de presa.
"E nevoie de o implicare totala, zi de zi. De aceea este si o meserie care in general erodeaza foarte mult. Apoi, in mare parte e o chestiune de a reusi sa anticipezi ce fel de criza sau lucru nou va aparea. Margaret Thatcher, intrebata fiind care i se pare cel mai dificil lucru in politica, a raspuns: Events my dear boy, events! (Evenimentele, dragul meu, evenimentele!) E valabil si pentru purtatorul de cuvant. Intr-o buna zi, rutina va fi sparta de ceva la care nimeni nu s-a asteptat. Rolul nostru e sa incercam sa il anticipam si sa ne asiguram ca exista in permenenta o procedura de lucru care sa permita gestionarea oricarui tip de situatie."
Pe de alta parte, Turcan afirma ca Traian Basescu citeste de fiecare data discursurile si, de cele mai multe ori, schimba anumite formulari care i se par prea slabe sau prea dure. Presedintele sesizeaza primul daca o exprimare sau alta nu este fericita. "As vrea sa accentuati partea X sau ati scapat din vedere aspectul Y", arata purtatorul de cuvant al presedintelui. El afirma ca seful statului vrea sa-si puna amprenta asupra mesajelor si, in ciuda a ceea ce se spune despre el, nu este niciodata intempestiv, are o rabdare uriasa si este extrem de disciplinat. Dar asta o spune Turcan.
Purtatorul de cuvant al celui de-al doilea om in stat, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, este Andrei Alexandru (56 de ani). Este probabil unul dintre cei mai longevivi purtatori de cuvant ai unei personalitati politice. Este, practic, de aproape sapte ani, umbra lui Nicolae Vacaroiu. Spune ca i se intampla destul de rar sa-i scrie discursurile sefului Senatului: "Cam o data pe an". In rest, sustine ca Nicolae Vacaroiu isi stabileste singur strategiile si, oricum, nu are nevoie de prea mult ajutor, pentru ca este "un economist de forta".
O prezenta discreta este Camelia Spataru (40 de ani), purtatorul de cuvant al premierului Calin Popescu-Tariceanu - al treilea om in stat. Spune ca nu poate da detalii pentru ca trebuie sa-i ceara voie sefului ei. Camelia Spataru vine din presa. Multa vreme a fost jurnalist si apoi seful departamentului politic al ProTV.
De fapt, o trasatura comuna a purtatorilor de cuvant este ca vin din presa - presa politica. Dedesubturile, stiinta de a "manipula", sunt esentiale intr-o astfel de functie.
Licentiata in jurnalism in 1996 (Universitatea Bucuresti) si absolventa a unui master in Comunicare si relatii publice in afaceri la ASE in 2007 (odata cu Camelia Spataru) Bogdana Balmus este interfata celui de-al patrulea om in stat, Bogdan Olteanu.
A lucrat, de asemenea, in presa din 1990, iar din aprilie 2005 este consilier personal al lui Olteanu. Din aprilie 2006 este consilier de presa si purtator de cuvant. Este membru al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, la propunerea Guvernului si din iunie 2005 este membru al Consiliului de Conducere al Inspectoratului de Stat in Constructii. "Mi-a dat prima lectie (Bogdan Olteanu - n.n.) de politica la cateva luni dupa ce am inceput sa lucrez pentru el, eram intr-o cafenea la Deva cu primarul, oficialitati locale, mai multi ziaristi si, evident, localnici. Mi-a tras scaunul de sub fund fara sa vrea si eu am cazut. Am avut noroc ca eram imbracata in pantaloni si ca fotoreporterii n-au fost pe faza. Dupa asta mi-a spus: Asa e in politica, trebuie sa-ti aperi bine scaunul, ca mereu se gaseste cineva care sa ti-l traga de sub fund". Il insoteste pe Bogdan Olteanu la emisiuni televizate, mese rotunde, dezbateri si oriunde se justifica prezenta consilierului de imagine. Ii urmareste prestatia si, spune ea, ii da sfaturi de la gestica, mimica pana la modul in care se plaseaza in raport cu ceilalti invitati la emisiune. Spune ca prezenta ei la aceste intalniri se justifica si din punct de vedere tehnic, pentru ca raspunde la telefonul lui Olteanu ori de cate ori el nu poate vorbi.
Subliniaza ca in spatele presedintelui Camerei Deputatilor sta o intreaga echipa de consilieri, nu numai purtatorul de cuvant, iar sarcina consilierilor este sa elaboreze discursuri sau raspunsurile pentru solicitarile oficiale, sa elaboreze mesajele pentru emisiunile televizate, sa intretina relatia cu cetatenii.
Spune ca este foarte usor sa lucrezi pentru un om destept si care intelege si cat de importanta este relatia cu presa. "Foarte rar s-a intamplat sa refuze vreun interviu sau participarea la vreo emisiune, din motive de timp, iar noi l-am incurajat sa mearga in special spre emisiunile de divertisment de succes, gen "Duminica in familie" sau "De 3 x femeie", pentru ca emisiunile acestea sunt urmarite de foarte multi oameni care pot sa-l cunoasca in primul rand pe omul Bogdan Olteanu."
De cand lucreaza impreuna a incercat sa-i corecteze principalul defect: vorbea foarte repede. Din cauza debitului verbal cunoscut deja risca sa piarda mesajele importante, spune Bogdana Balmus.
Se cunosc din anii '90 si spune marele avantaj al colabararii lor este ca sunt de aceeasi varsta, sunt pe aceeasi lungime de unda, au crescut la fel si impartasesc aceleasi idealuri si idei.
"Imaginea lui Bogdan Olteanu este construita de intreaga echipa indiferent daca se vede doar purtatorul de cuvant. Nu suntem multi, fiecare se ocupa de un segment bine definit si toti contribuie la ceea ce se vede in viata publica a lui Bogdan Olteanu."
Opozitia isi are si ea pepiniera sa de cadre, chiar daca in opozitie consilierii si purtatorii de cuvant nu sunt atat de vizibili. Unul dintre consilierii lui Mircea Geoana este Mara Stefan, fost ziarist la ZF.
Ilie Banica (38 de ani) este ultimul venit in tabara purtatorilor de cuvant. Diplomat de cariera, el a devenit purtatorul de cuvant al ministrului de externe Adrian Cioroianu la venirea acestuia in fruntea MAE, in urma cu cateva luni. Spune ca il reprezinta pe ministru in relatia cu presa, pentru ca, in rest, pentru demnitar lucreaza o armata de diplomati. Este extrem de precaut, probabil este persoana cu care un ziarist lucreaza cel mai greu. La orice solicitare cere o adresa oficiala chiar si atunci cand ZF ii solicita ministrului, de pilda, un articol de opinie despre o chestiune anume.
Astfel de situatii trebuie totusi intelese. Dupa cum marturiseste unul dintre ei sub protectia aninimatului.
"In asemenea meserie trebuie sa ai demisia in sertar pentru a-ti asuma orice eroare de comunicare care ar putea avea loc."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO