Politică

O confruntare cu nervi intre prezidentiabili

22.11.2004, 00:00 14

Primii patru candidati clasati de sondaje in cursa prezidentiala s-au infruntat vineri seara la Antena 1 intr-o emisiune in care nu au lipsit acuzatiile aduse unora impotriva altora in privinta guvernarii proaste sau a coruptiei.
Traian Basescu (Alianta D.A.), Adrian Nastase (Uniunea PSD+PUR), Corneliu Vadim Tudor (PRM) si Marko Bela (UDMR) s-au confruntat cu intrebari care au avut teme generale, de la Uniunea Europeana si politica externa, la autoritatea prezidentiala sau sporirea nivelului de trai si pozitia fata de cota unica de impozitare.
Desi moderatorii emisiunii nu au propus ca tema campania impotriva coruptiei, aceasta a aparut ca un leit-motiv pe parcursul dezbaterii. Fiecare dintre candidati a fost pus in fata unor acuzatii de couptie din partea fiecaruia dintre contracandidatul cu care se bate pe acelasi culoar. Traian Basescu l-a atacat pe Adrian Nastase in chestiunea RAFO, asa cum si Adrian Nastase l-a atacat, la randu-i, pe liderul Aliantei pe chestiuni care tin de guvernarea 1996-2000. De asemenea, Vadim Tudor l-a avut ca tinta pe Marko Bela atunci cand a invocat felul in care s-au privatizat unitatile turistice din Sovata.
RAFO Onesti, mai precis Ordonanta recena a Cabinetului Nastase, a constituit artileria pe care a scos-o la apel Traian Basescu. El l-a acuzat pe Nastase ca ar fi permis ceea ce el a numit furtul unor sume imense de la bugetul de stat, intre care si banii stransi pentru impozitele pe salarii, sanatate si pensii ale angajatilor de la RAFO. Nastase a replicat ca ar fi vorba despre soarta a 25.000 de familii din bacau si zone limitrofe, carora le-au fost protejate locurile de munca, nu asa cum s-a petrecut cu rafinaria in perioada 96-2000. Basescu a ripostat ca in joc este soarta a doar 3.500 de locuri de munca, ale unor oameni care ar fi fost oricum pacaliti de catre actionarii RAFO, apropiati de PSD (Corneliu Iacubov, lider local al PSD). Liderul D.A. a sugerat ca de fondurile in cauza, cele circa 400 mil euro, ar fi beneficiat si lideri ai PSD, cei "care au impartit facilitatile". Nastase a vorbit despre acelasi procedeu care ar fi fost aplicat si la Petromidia (unde actionar majoritar este Dinu Patriciu, de la PNL). In disputa s-a angajat si Corneliu Vadim Tudor, care a vorbit de nevoia ca in campania electorala sa fie dezvaluita ceea ce el a numit mafia de la Bacau.
Dispute au mai avut loc pe parcursul intalnirii. Basescu a fost acuzat de Nastase ca ar fi dat jos doi premieri, ca in timpul guyernarii din care a facut parte intre 96 si 2000 a avut loc cea mai importanta receiune economica. Nastase la randu-i a fost din nou acuzat de catre liderul Aliantei ca a acordat contracte fara licitatie unor firme occidentale pentru a castiga simpatia "in poze" a unor sefi de stat si de guverne.
Politica externa, mai precis prioritatile de strategie, au fost o alta tema in cursul careia au aparut diferente de nuanta. Astfel, Adrian Nastase a vorbit despre prioritatea integrarii Romaniei in UE si parteneriatul strategic cu SUA, De asemenea, a invocat si relatiile sale cu liderii occidentali, pe care le-a catalogat ca fiind amicale. Basescu a vorbit si el de nevoia "imediata" de integrare in UE si a subliniat intentia de a promova cu precadere o buna relatie cu SUA si Marea Britanie pana cand se vor fi echilibrat diferendumurile din interiorul UE. El a marcat intre prioritati si o buna relatie cu vecinii. A existat si o intrebare referitoare la Tratatul de la Roma semnat recent privind Constitutia UE, insa nici unul dintre candidati nu a indicat date precise despre continutul Tratatului. A fost un prilej pentru liderul PRM de a intra intr-o polemica acida cu moderatoarea emisiunii, ajungand la acuzatii de lipsa de credibilitate la adresa postului Antena 1.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO