Politică

Nu le-a ajuns dezastrul politic de la urne. „Zeul“ PDL s-a prăbuşit sâmbătă de pe piedestal

Nu le-a ajuns dezastrul politic de la urne. „Zeul“...

Autor: Iulian Anghel

25.03.2013, 00:06 1582

PDL arde etapele şi la mai puţin de un an de la pierderea puterii se pregăteşte să devină istorie. Pentru PDL nu a fost de ajuns dezastrul politic de la urne. După ce preşedintele Traian Băsescu a spus, textual, “adio” PDL, partidul este în pragul scindării. Victoria lui Vasile Blaga în faţa Elenei Udrea la

Convenţia de sâmbătă unde a fost aleasă o nouă conducere, la un vot destul de strâns – 2.344 de voturi la 2.014 voturi - nu a adus nicio clarificare în sânul fostului partid de guvernământ. Dimpotrivă. Traian Băsescu a anunţat că se desparte de PDL după ce protejata sa Elena Udrea a pierdut. Dar de pierdut nu a pierdut în primul rând Udrea, ci chiar Traian Băsescu, care nu a mai putut influenţa jocul, deşi s-a implicat direct. PDL se putea mângâia, până săptămâna trecută, cu ideea că este principalul partid de opoziţie, după pierderea alegerilor. Dacă se rupe, nu va mai însemna nici atât. Va fi o pradă uşoară pentru PNL care se vede, astfel, principalul partid ce aleargă pe culoarul de dreapta al politicii.

Cum nici măcar liderii USL nu-şi fac iluzii că alianţa dintre PSD şi PNL va dura dincolo de alegerile din 2016, liberalii vor căuta să se întărească în perspectiva confruntării cu social-democraţii din alegerile generale viitoare. Astfel, proiectul lui Traian Băsescu de „coagulare” a dreptei (care a dus la ruperea PNL prin 2007 şi la eliminarea PD de la guvernare de către fostul premier Popescu-Tăriceanu) s-ar putea să prindă contur, dar nu acolo unde visa şeful statului, ci în curtea vecinilor liberali.

Traian Băsescu a luat în 2001 partidul de la Petre Roman de la un 7% şi l-a propulsat la guvernare. Mofturile sale politice sunt pe cale să-i trimită propria-i creaţie în istorie. Traian Băsescu a anunţat sâmbătă-seară pe facebook că va face un partid nou – cel puţin aşa se deduce din ceea ce spune. Este greu, de vreme ce nici propriul partid nu l-a mai ascultat. „Zeus”, cum i se spunea lui Băsescu în PDL, s-a prăbuşit sâmbătă şi de pe piedestalul partidului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO