Politică

Nerespectarea normelor de creditare nu mai constituie infractiune

Nerespectarea normelor de creditare nu mai constituie infractiune

Parlamentarii spun ca nu vor sa se amestece in bucataria bancilor

07.03.2007, 18:25 42

Nerespectarea normelor de creditare nu va mai fi incriminata penal, a decis ieri plenul Camerei Deputatilor, dupa ce a respins o solicitare a presedintelui Traian Basescu privind reexaminarea legii privind actele de coruptie.
Seful statului ceruse ca nerespectarea de catre bancheri a normelor interne de creditare sa fie reincriminata penal, cu inchisoare de la 5 la 15 ani, dupa ce o prevedere in acest sens a functionat in ultimii sase ani, iar la inceputul lui 2007 a fost eliminata printr-o initiativa a parlamentarilor PSD. Aceasta dezincriminare a provocat reactia presedintelui Traian Basescu, care a spus in urma cu cateva saptamani ca modificarea este dovada ca parlamentarii fac legi pentru infractori.
Bancherii cred insa altceva. "Ar fi fost anacronic ca o asemenea prevedere, si anume ca incalcarea unei norme interne sa fie pedepsita penal, sa ramana in lege. In sistemul bancar exista alte activitati care favorizeaza fenomenul de frauda sau de coruptie in mai mare masura decat creditarea", a spus pentru ZF Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei romane a Bancilor (ARB).
Ghetea a pledat saptamana trecuta, in dezbaterile din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, pentru dezincriminarea nerespectarii normelor interne de creditare. El spune ca a facut doi ani de lobby la Guvern, Ministerul Justitiei, BNR si Parlament in sprijinul acestei modificari. Ghetea a venit ieri cu exemple de fapte care se pot constitui in infractiuni mai grave decat creditarea pentru sistemul bancar.
"De exemplu, activitatea de trezorerie este foarte periculoasa. Banca Barrings a falimentat dupa ce timp de 10-12 ani unul dintre salariatii sai nu a respectat norma de trezorerie. Iar norma de trezorerie nu constituie caz penal, in legislatie. La fel se poate intampla si in situatia unei popriri pe cont in urma unei decizii judecatoresti. Banca trebuie sa inchida contul imediat, insa la presiunea unui client un salariat poate sa cedeze si sa amane blocarea contului", a spus Ghetea.
El spune ca prevederea era excesiva si "generatoare de tensiuni", in conditiile in care activitatea bancara din Romania este "deosebit de favorabila". "Legea privind incriminarea faptelor de coruptie, in care se face referire la incriminarea nerespectarii normelor a fost data in 2000, pe vremea cand Mugur Isarescu era premier, dupa o perioada tulbure marcata de falimentul Bancorex, Bancii Agricole, Banca Internationala a Religiilor, BANCOOP si FNI, a adaugat presedintele ARB.
Legea pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie face referire la articolul 10 la pedepsirea cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi pentru: "acordarea de credite sau de subventii cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea conform legii sau normelor de creditare a destinatiilor contractate ale creditelor sau subventiilor" si "neurmarirea creditelor restante sau utilizarea in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate". Dupa ce referirile la normele de creditare au fost scoase din text printr-o initiativa a PSD, Basescu a cerut reexaminarea proiectului de lege.
Intr-un discurs pe care l-a sustinut la inceputul lunii februarie, la bilantul DNA, el s-a referit la cererea de reexaminare in contextul in care a vorbit despre parlamentarii care fac legi pentru infractori. "Vreau sa cred ca Parlamentul nu mi-o va trimite inapoi tot asa cum a venit in faza initiala, aratandu-si lipsa de receptivitate in lupta anticoruptie", a spus atunci Basescu, atragandu-si dezaprobarea conducerii Senatului si a Camerei Deputatilor care i-au cerut ulterior scuze publice.
Deputatii juristi au sustinut fara modificari articolele in forma de la Senat, unde referirile la normele de creditare fusesera din nou eliminate, impotriva dorintei presedintelui. "Presedintele remarcase ca dezincriminarea nerespectarii normelor de creditare ar putea avea un caracter retroactiv, insa nici nu se pune problema", a afirmat pentru ZF deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedintele Comisiei juridice. "Nu am putut sa fim de acord cu incriminarea pentru incalcarea normelor de creditare, pentru ca fiecare banca are propriile reguli, iar ceea ce este norma la o banca ar putea constitui infractiune la alta", a mai spus el. Deputatii au mentinut in textul legii incriminarea pentru acordarea de subventii si nerespectarea regulilor in materie, intrucat, mai spune Iordache, "trebuie sa facem o diferenta clara intre banul public si cel privat".
Reexaminarea proiectului de lege a fost adoptata ieri de Camera Deputatilor care este, in aceasta situatie, decizionala, legea urmand sa mearga la presedintie, la promulgare. Seful statului nu o poate retrimite din nou Parlamentului, intrucat, potrivit Constitutiei, nu-si poate exercita aceasta prerogativa decat o singura data pentru un proiect de lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO