Politică

Nemultumirile din filiale zadarnicesc intelegerile privind impartirea prefecturilor

05.01.2005, 00:00 22

Intelegerile politice dintre Alianta PNL-PD, UDMR si PUR in ceea ce priveste atribuirea functiilor de prefecti si subprefecti sunt puse sub semnul intrebarii de opozitia liderilor din filiale. Organizatiile din Transilvania ale PNL si PD si-a aratat in ultimele zile nemultumirile fata de nominalizarea unor prefecti de etnie maghiara si au inceput sa faca presiuni asupra conducerilor centrale sa nu cedeze in fata solicitarilor UDMR. In Moldova, de asemenea, filialele aliantei au inceput sa-si atribuie functiile de prefect desi, liderii de la Bucuresti spun ca negocierile nu s-au incheiat.
 Filialele din Bistrita-Nasaud, Arad si Covasna ale Aliantei PNL-PD fac demersuri pe langa premierul Calin Popescu-Tariceanu si conducerile partidelor sa numeasca prefect in aceste judete din randul liberalilor si democratilor si nu din randul UDMR. Competitia pentru prefecturile acestor judete este stransa in conditiile in care si UDMR le vizeaza in mod explicit. Sunt informatii care arata ca formatiunea maghiara ar fi primit asigurari din partea liderilor PNL si PD ca vor primi prefecturile Bistrita-Nasaud, Arad, Covasna si Maramures. Insa, intelegerile de la Bucuresti sunt zadarnicite de filialele nemultumite.
Presedintele interimar al PD, Emil Boc, afirma insa ca nemultumirile filialelor din Ardeal nu au suport din moment ce nu a fost luata nici o decizie politica in privinta atribuirii posturilor de prefecti iar negocierile nu s-au incheiat inca.
Liderul PNL Arad, deputatul Titus Gheorghiof a afirmat ieri ca a avut o intalnire cu primul ministru caruia i-a solicitat sa numeasca in acest judet un prefect liberal, asa cum a convenit Alianta PNL-PD la nivel local. "Am depus o rezolutie la Secretariatul Guvernului prin care solicitam un prefect al aliantei si am avut discutii directe cu premierul pe aceasta chestiune", a spus Gheorghiof.
La Arad, performante la alegerilor locale a obtinut PD, care a obtinut postul de primar al municipiului prin alegerea lui Gheorghe Falca, fin al presedintelui Traian Basescu. De asemenea, PNL este reprezentat consistent in consiliul judetean. In aceste conditii, daca s-ar respecta criteriile de performanta la care liderii aliante au facut trimitere in timpul alegerilor, alianta ar fi cea care ar nominaliza un om pentru postul de prefect.
La Bistrita-Nasaud se poarta negocieri aprinse intre filialele celor patru formatiuni aflate la guvernare pentru desemnarea viitorului prefect si subprefect. PNL, PD si UDMR au venit deja cu propuneri pentru ocuparea functiei de reprezentant al guvernului in teritoriu insa, decizia se va lua, cel mai probabil, la Bucuresti.
La Bistrita exista o oarecare tensiune intre Alianta PNl-PD si PUR dupa ce umanistii au sustinut, dupa alegerile locale, PSD pentru obtinerea presedintiei consiliului judetean.
Dispute sunt la Covasna unde, de cateva zile, liderii PNL si PD fac demersuri pe langa staffurile de la Bucuresti sa nu nominalizeze un prefect maghiar desi, in acest judet, UDMR a obtinut cele mai multe functii de primar si consilier local.
Liderii PNL si PD din Covasna au avertizat ca vor da in judecata statul roman in cazul in care va fi numit un prefect maghiar. Ieri, in discutie a intervenit liderul PSD Covasna, Adrian Vlad Casunean care a spus ca va sustine demersurile liberalilor si democratilor din judet. Casunean argumenteaza ca romanii din Covasna nu au reprezentare la nivelul consiliului judetean, al consiliilor municipale, in marea majoritate a localitatilor si, prin urmare, singurul pol de autoritate a ramas prefectura.  Liderul PSD este cunoscut pentru opozitia pe care a manifestat-o in perioada 2000-2004 fata de colaborarea PSD cu UDMR.
La Alba, neintelegerile sunt, se pare, de mai mica amploare. PNL si PD si-a impartit functiile. Astfel, potrivit presedintelui PD Alba, Mircea Hava, functia de prefect ar putea fi detinuta de un liberal, intrucat democratii detin functia de presedinte al consiliului judetean.
La functia de prefect de Alba tintesc insa si umanistii. Insa, relatiile dintre liberali, democrati si umanisti au inceput sa fie incordate dupa ce in toamna anului trecut,   PUR a rupt protocolul de colaborare administrativa semnat dupa alegerile locale cu PNL si PD.
Dupa ce tonul revendicarilor a fost dat de filialele transilvane, ieri, unele filiale din Moldova ale aliantei au anuntat pretendentii la conducerea prefecturilor.
La Vaslui, liberalii l-au anuntat pe omul de afaceri Paul Toderica. La Suceava tot un liberal vizeaza functia de prefect. Este vorba despre deputatul PNL Orest Onofrei. Exista insa inregistrate candidaturi si din randul PD si PUR.
Liderii Aliantei PNL-PD nu sunt imuni la semnalele venite din filiale. Conducerea PNL s-a intalnit aseara pentru a gasi solutii astfel incat impartirea posturilor de prefecti si subprefecti sa genereze cat mai putine nemultumiri. Liderii PD se vor intalni astazi pentru acelasi motiv. Surse din Alianta D.A. afirma ca cele patru partide din arcul guvernamental stabilisera initial o grila pentru impartirea prefecturilor insa, nu mai este de actualitate dupa semnalele din teritoriu.
Solicitarilor UDMR li se adauga cele ale PUR. Umanistii ar fi interesati de prefecturile din Bacau, Buzau, Prahova, judete in care a obtinut rezultate bune la alegerile locale.
Discutiile aprinse privind impartirea prefecturilor nu sunt justificate de ambitiile liderilor locali cat de dorinta de intarire si vizibilizare a unui partid intr-un anume judet.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO