Politică

Negociatorul cu UE este foarte optimist

19.08.2004, 00:00 13

Romania si Bulgaria au inceput sa lucreze la textul tratatului de aderare la UE, care va fi finalizat, in mare parte, in luna decembrie, iar in primavara anului viitor urmeaza sa fie semnat de cele doua tari, a declarat ministrul negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas.
"Specialistii din cadrul ministerelor au discutat pana acum 19 capitole, dintre care trei au fost definitivate. Cea mai mare parte a textului va fi redactata pana in decembrie, astfel incat in primavara Romania si Bulgaria sa poata semna tratatul de aderare", a mentionat Puscas.
El a precizat ca pana la sfarsitul anului mai sunt de finalizat cinci capitole, respectiv cele privind libera circulatie a serviciilor, concurenta, mediul, justi?ie oi administratie si politici regionale.
"In privinta liberei circulatii, angajamentul nostru este ca pana la aderare sa se elimine toate barierele legislative si sa adoptam legislatia comunitara in domeniu", a subliniat ministrul.
Puscas a mai spus ca, in privinta concurentei, se va insista pe profesionalizarea Consiliului Concurentei si pe aplicarea riguroasa a legislatiei comunitare, in domeniu.
"In privinta politicilor regionale, s-au facut pasi importanti in crearea institutiilor care vor gestiona fondurile comunitare, din 2007", a completat Puscas.
Referitor la mediu, el a spus ca in primul semestru al acestui an s-au facut progrese in privinta capacitatii administrative. "Pana in 2020, in acest domeniu vor fi folosite 27 de miliarde de euro", a subliniat ministrul.
Puscas sustine ca in privinta Justitiei si Afacerilor Interne se insista, in continuare, pe realizarea reformei judiciare, acest proces necesitand citiva ani de eforturi umane si financiare.
"De asemenea, la capitolul 31 mai avem de discutat managementul fondurilor de pre-aderare", a adaugat ministrul.
El a acuzat "demagogia" declansata in ultima perioada pe tema costurilor integrarii.
"O analiza rationala trebuie sa aiba in vedere si costurile, dar si beneficiile. In 2007, Romania va contribui la bugetul UE cu 800 de milioane de euro, in 2008 - cu 860 sau 870 de milioane, iar in 2009 - cu 900 de milioane", a mai spus Puscas.
Negociatorul-sef cu UE si-a exprimat speranta ca in aceasta toamna Romania sa primeasca statutul de economie de piata functionala, avand in vedere ca "exista o perioada mai lunga de stabilitate economica si dezvoltare sustenabila".
"In domeniul legislativ, in semestrul doi, avem peste 60 de proiecte legislative pentru capitolele de negociere. Cel putin doua treimi dintre acestea vor intra in sesiunea parlamentara extraordinara din aceasta vara", a conchis Puscas.
Optimismul ministrului delegat cu negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana trece cu vederea cateva probleme care tin de calendarul integrarii.
In primul rand, Bulgaria a incheiat deja din vara toate capitolele de negociere, pe cand Romania inca mai are de convins Bruxelles-ul ca este un stat in care domina legea. Este o referire directa la controversatul capitol al justitiei, unde Romania trebuie sa convinga reprezentantii Uniunii ca este capabila sa elibereze justitia de influenta politica si de coruptie. Este doar un capitol. De asemenea, Romania, spre deosebire de Bulgaria, mai are de trecut inca un hop - acela al obinerii statutului de economie de piata functionala. Iar in comparatie cu Bulgaria, toate aceste note de trecere trebuie obtinute in doar cateva luni, in care nota dominanta este campania electorala, dupa primele ei tonri, extrem de dura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO