Politică

Nastase tinteste pozitia secunda, Geoana se mai gandeste daca il concureaza pe Iliescu

20.04.2005, 19:22 16

Adrian Nastase isi va inregistra candidatura la presedintia executiva a PSD, pozitia secunda in partid, in timp ce Mircea Geoana se mai gandeste pana astazi daca va candida impotriva lui Ion Iliescu la prima pozitie in partid.

Adrian Nastase afirma ca nu si-a negociat sustinerea cu filialele PSD, insa conteaza pe sustinerea celor mai multe dintre organizatiile judetene. La aceeasi functie, de presedinte executiv, si-a reconfirmat intentia de a candida senatorul Sorin Oprescu. Pana ieri senatorul de Bucuresti, care si-a construit de-a lungul vremii o imagine distincta in PSD, nu si-a inregistrat candidatura.

Ieri, Adrian Nastase a refuzat sa se lanseze in comentarii legate de contracandidatul sau, Sorin Oprescu. Intrebat de diferenta dintre el si senatorul de Bucuresti, Nastase a spus: "Cine poate mai mult poate si mai putin in ceea ce ma priveste. La Sorin Oprescu este cine poate mai putin poate si mai mult". Declaratia lui Nastase poate fi citita si intr-o alta cheie. Anume, ca accepta a doua pozitie in partid pentru a nu candida impotriva lui Ion Iliescu.

In schimb, Mircea Geoana se gandeste

sa-l concureze pe fostul presedinte la presedintia partidului. Fostul ministru de externe a afirmat ieri ca a discutat cu Ion Iliescu despre posibilitatea de a candida unul impotriva celuilalt. "Nu cred ca este o chestiune care sa-l deranjeze, eventuala mea candidatura sau a altcuiva, daca mai apare un alt coleg care doreste sa candideze. I-am spus si cu alte ocazii: competitia fara concurenti este o cursa solitara", a declarat Geoana.

Mircea Geoana a adaugat ca in cursul serii se va decide pentru ce functie de conducere va candida - presedinte sau o pozitie de vicepresedinte - dupa ce va discuta cu mai multi colegi de partid.

Fostul ministru de externe spera ca la Congresul de joi - cand vor avea loc alegeri pentru o noua conducere a PSD - sa aiba loc schimbari importante.

Astazi, cu o zi inaintea Congresului, PSD va avea doua reuniuni importante: Biroul Executiv si Consiliul National, doua foruri de conducere largite ale partidului. In aceste intruniri vor fi luate decizii cu privire la viitorul program politic si noul statut al PSD. Vor fi luate decizii inclusiv cu privire la rolul in partid al unor oameni influenti. De pilda, acum se va decide daca presedintii de organizatii judetene vor putea candida la functii in conducerea centrala. Sunt vizati, asadar, oameni influenti in PSD precum Viorel Hrebenciuc, Doru Ioan Taracila, Ioan Rus, Dan Ioan Popescu.

Se asteapta, de asemenea, o decizie privind forul care ii va alege pe cei cinci sau sapte vicepresedinti. Congresul, care le va conferi o mai mare autoritate si legitimitate, sau Consiliul National, un for mai restrans.

mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO