Politică

Nastase s-a plans la Bruxelles ca Guvernul subordoneaza justitia

19.05.2005, 20:23 15

Adrian Nastase acuza Guvernul ca exercita "presiuni brutale" asupra justitiei, intr-o scrisoare adresata comisarului european pentru justitie, Franco Fratini.

"Am onoarea sa supun atentiei dumneavoastra situatia extrem de dificila cu care se confrunta justitia romana, in acest moment, datorita presiunilor brutale ale Executivului in scopul modificarii legislatiei si eliminarii unor garantii fundamentale ale independentei sistemului judiciar", ii scrie Nastase comisarului european.

Nastase i-a scris lui Fratini in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor. El acuza faptul ca Guvernul vrea sa modifice legile de functionare a justitiei prin angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, procedura pe care o califica drept "eludare a mecanismului democratic".

Ministerul Justitiei nu a comentat, pana la inchiderea editiei, scrisoarea lui Adrian Nastase. Anterior publicarii acesteia, anuntase ca invita partidele sa se pronunte asupra modificarilor legilor in cauza, iar oficialii justitiei au spus ca este o dovada ca ministerul nu evita dezbaterile. Partidele din arcul guvernamental spun ca PSD face astfel de gesturi pentru ca se teme de reforma din justitie.

Nastase se refera, in scrisoarea sa, la intentia Ministerului de Justitie de a modifica cele trei legi care privesc activitatea magistraturii - statutul magistratilor, legea organizarii judiciare si legea de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). "Propunerile ministerului de justitie, asa cum sunt ele formulate in prezent, "nu fac decat sa conduca la dezechilibre cu impact negativ, de amploare, atat asupra societatii romanesti, cat si privind respectarea angajamentelor asumate in negocierile de aderare la UE", spune Nastase.

La incheierea negocierilor de aderare, Romania a trebuit sa accepte o clauza de salvgardare suplimentara pentru 11 domenii, dintre care sapte privesc justitia si afacerile interne. Exista un calendar stabilit impreuna cu UE, referitor la modificarile ce trebuie aduse in justitie. Comisia Europeana a cerut elaborarea unui plan si a unei strategii de reforma a sistemului judiciar - cerinta imperativa era ca aceste documente sa fie elaborate pana in martie, lucru care s-a intamplat. Planul transmis la Bruxelles prevede modificarea celor trei legi ale justitiei. De asemenea, s-au propus modificari in functionarea Parchetului General si PNA - intrucat una dintre cerinte este combaterea coruptiei, mai ales cea la nivel inalt.

CSM - care ar trebui sa-si dea un aviz formal pentru modificarea acestor legi - a ridicat o serie de obiectii. In urma cu cateva saptamani, CSM a amanat discutarea acestor legi, pe motiv ca nu a avut timp sa faca amendamente. Acesta este contextul in care Executivul a emis ipoteza angajarii raspunderii pe pachetul privind justitia (alaturi de legile proprietatii), intrucat Ministerul Justitiei s-a angajat in fata Comisiei sa faca unele modificari pana la finele lunii mai.

Adrian Nastase il roaga pe comisarul pentru justitie sa spuna daca, intr-adevar, Comisia a cerut sa fie modificate legile justitiei.

Adrian Nastase ii scrie lui Fratini ca, "eludandu-se mecanismele democratice, legile nu se vor dezbate in Parlamentul Romaniei, ci se propune sa fie adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului, la pachet cu alte prevederi legislative, care nu au nimic in comun cu functionarea justitiei".

Trebuie spus aici ca angajarea raspunderii este o procedura prevazuta de Constitutie, care poate atrage cu sine o motiune de cenzura, care daca ar fi adoptata, ar conduce la caderea guvernului. Ar putea exista o discutie despre constitutionalitatea trecerii prin angajarea raspunderii a mai multor legi - aici Constitutia limiteaza, la o lege, o declaratie de politica generala -, dar precedentul a fost creat de guvernul Adrian Nastase care si-a asumat, in precedenta legislatura, raspunderea pe un intreg pachet legislativ privind coruptia.

Adrian Nastase reia o parte dintre obiectiile magistratilor si le comenteaza. El afirma ca intentia Ministerului Justitiei de a organiza concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere, indiferent daca magistratii se afla la inceputul, la mijlocul sau la finalul mandatului, este o intentie clara ca se doreste schimbarea acestora pe criterii politice.

"Scopul fundamental al modificarilor legislative, insa, este cel al aplicarii in justitia romana a epurarii si inlocuirii pe criterii politice a tuturor celor cu functii de conducere, proces care se desfasoara in toate structurile societatii romanesti, cu consecinte dezastruoase", spune Adrian Nastase. De asemenea, spune ca ministrul de resort ar dori sa-si subordoneze procurorii prin intentia ca ei sa fie numiti la propunerea ministrului si nu a CSM. Aici scrisoarea lui Nastase are o nota de subsol, in care il atentioneaza pe Fratini ca Macovei este "fost procuror, inainte si dupa 1989, contestat puternic de unii magistrati".

Vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, a spus ieri ca reforma justitiei in viziunea guvernului Tariceanu nemultumeste PSD "pentru ca este prima data cand o asemenea reforma va rezolva problema coruptiei in Romania".

"Nu cred ca PSD si guvernul Nastase pot sa critice aceasta reforma in conditiile in care, asa cum au aratat rapoartele de tara pentru Romania in perioada 2001-2004, coruptia a atins dimensiuni alarmante", a adaugat el.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO