Politică

Nastase s-a intalnit cu investitorii straini, Basescu a luat pulsul electoratului fidel PSD

18.11.2004, 00:00 12

Adrian Nastase s-a intalnit ieri cu investitorii straini carora le-a promis un mediu de afaceri si mai prietenos si carora le-a amintit de masurile pe care le-a luat guvernul sau pentru a atrage mai multi investitori. Basescu a plecat sa colinde un fief traditional al PSD, Slobozia, unde nu a mai vorbit de oferta economica, ci de campania impotriva coruptiei.



Adrian Nastase si-a facut ieri intrrarea, la o discutie cu Consiliul Investitorilor Straini, cu un anunt care a starnit interes. El a declarat, inainte ca totul sa fie oficial, ca agentia de rating Fitch va imbunatatit rating-ul Romaniei in printa investitiilor. "Este cea mai buna modalitate de a-mi face o introducere la ceea ce am sa spun", a declarat Nastase.
Adrian Nastase (candidat prezidential) si Mircea Geoana (premier desemnat, in cazul in care PSD+PUR vor castiga alegerile) au avut ieri o intalnire cu Consiliul Investitorilor Straini - intalnire la care au prezentat rezultatele celor patru ani de guvernare si planurile pentru viitor.
Adrian Nastase a declarat, in fata investitorilor straini, ca cel mai important castig al ultimilor patru ani este asigurarea stabilitatii politice si echilibrarea situatiei maroeconomice. Potrivit lui Nastase, legislatia a devenit predictibila.
Pentru urmatorii ani, PSD isi propune o crestere economica de 5% anual, o scadere treptata a inflatiei (pana la 2% in 2008). Atragerea investitiilor este o prioritate ca, de altfel, si reforma administratiei (debirocratizarea), a spus Nastase.
Adrian Nastase a amintiti si de masurile cuprinse in programul de guvernare (2004-2008) de reducere a impozitelor pe venit si profit (acesta va fi de 16% in 2008). Cum insa o prioritate va fi combaterea saraciei, "politicile fiscale vor fi prudente", a spus Nastase.
Referindu-se la acelasi aspect, Mircea Geaona a declarat ca economia si-a revent, dar ca acest lucru nu inseamna ca "urmatorii ani nu vor fi plini de pericole".  "Nu ne permitem aventuri" de felul unei "terapii de soc fiscale", a spus Geoana, facand referire la intentia Aliantei PNL-PD de a introduce cota unica de impozitare de 16%.
Invesitorii straini au spus ca, din punctul lor de vedere, diminuarea inflatiei si a deficitului bugetar este un succes, dar au facut o serie de observatii asupra mediului de afaceri - arieratele sunt inca o sursa de ingrijorare, piata nu poate fi 100% concurentiala atata vreme cat se aproba reesalonari sau scutiri (a fost invocat cazul Rafo Onesti) sistemul judiciar, mai ales in litigiile economice, nu functioneaza inca la parametrii corespunzatori.
Adrian Nastase le-a spus investitorilor ca arieratele reprezinta inca "o problema majora", dar a amintit ca, daca in 2000 ele reprezentau mai mult de 40% echivalent PIB, in 2004 mai reprezinta 28% echivalent PIB.
Nastase si Geoana au aratat ca principalele modalitati avute in vedere pentru reducerea in continuare a nivelului arieratelor sunt imbunatatirea procedurilor de rambursare a taxei pe valoarea adaugata (TVA), prin "restituirea automata" a acesteia, si continuarea procesului de monitorizare a unor companii de stat care nu-si platesc datoriile.
In ceea ce priveste sistemul judiciar, au fost puse bazele reformarii lui (crearea de instante specializate) si vor fi cheltuiti mai multi bani pentru informatizare. Tribunalele comerciale vor face ca litigiile economice sa fie rezolvate mai repede, a spus Geoana.
Reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini s-au mai interesat de modul in care autoritatile intentioneaza sa imbunatateasca mediul de afaceri, sa accelereze dezvoltarea agriculturii, sa continue reforma sistemului judiciar si sa combata coruptia, iar Adrian Nastase si Mircea Geoana le-au preazentat solutiile lor, cuprinse si in prigramul de guvernare.



Candidatul Aliantei D.A. la presedintie, Traian Basescu, insotit de Calin Popescu Tariceanu, cel care ar urma sa fie premier in cazul in care Alianta va castiga alegerile parlamentare, au poposit ieri la Slobozia, oras considerat fief al PSD.
Intr-o astfel de zona, mesajul Aliantei nu s-a mai concentrat ca in alte regiuni, pe oferta economica, cea de reducere a fiscalitatii prin impunerea unei cote unice, ci pe lupta impotriva coruptiei.
Si Traian Basescu, si Calin Popescu Tariceanu si-au ales tintele discursului anticoruptie folosind ca exemple negative lideri locali ai PSD. Celor peste 2000 de oameni adunati in piata centrala din Slobozia, Basescu a vorbit despre cadourile pe care Guvernul Nastase le-ar fi facut asa-numitilor baroni locali. La randul sau, Calin Popescu Tariceanu a spus ca Gheorghe Savu, fostul presedinte al Consiliului judetean, din partea PSD, si fost lider al organizatiei locale a partidului de guvernamant, a fost implicat in ceea ce el a numit "arendarea frauduloasa a mii de hectare de teren". La auzul numelui lui Savu, cei veniti la miting au inceput sa huiduie. Tariceanu a amintit si numele fostului prefect, Marian Balan, tot de la PSD, despre care a spus ca a cumparat pe nimic mai multe ferme agricole.
La randul sau, Traian Basescu, candidatul Aliantei pentru Cotroceni, a promis ca va lua Romania din mana celor pe care i-a numit mafiotii PSD si o va reda romanilor. El a spus ca, daca va ajunge la guvernare, alianta va sprijini micile ferme agricole si nu va sustine exploatatii ca acelea pe care le au doi dintre parlamentarii PSD cu afaceri in judet - deputatul Culita Tarata si senatorul Doru Ioan Taracila.
Basescu a spus si aici ca nu va fi un presedinte asemenea lui Ion Iliescu. "Amintiti-va ca Iliescu, cand venea prin turnee, constata la televizor ca pensiile sunt prea mici si nu se intampla nimic. Mai pleca in lume, se intorcea si spunea ca PSD este un partid de ciocoi, de aroganti si corupti, si nu se intampla nimic", a spus Basescu. El a adaugat, asa cum a facut-o si in alte locuri, ca in primele luni de mandat va zdrobi "sistemul corupt al PSD". Din public, Basescu a fost intrerupt in mai multe randuri cu interpelari din partea celor veniti la miting, care-i spuneau "Vine marinarul" sau ii scandau numele.
Atmosfera a fost asemnea celorlalte locuri pe care le-a vizitat. A fost intampinat de multi trecatori cu solicitarea de a primi autografe, incropite la fata locului pe hartii volante sau chiar pe haine. Basescu este usor abordabil in astfel de imprejurari - nu este insotit decat de lideri locali, nu are garzi de corp si se opreste sa le vorbeasca tuturor, fie ca sunt tineri sau varstnici.
Intalnirea electorala propriu-zisa este conceputa ca un spectacol construit in jurul unei vedete.
Mitingul incepe in aproape fiecare localitate cu un concert, la Slobozia a fost prezenta o trupa locala. Apoi, sunt prezentati candidatii Aliantei la alegerile parlamentare, fiecare urcandu-se pe scena in aplauzele multimii si prezentand un scurt mesaj. Vine apoi randul lui Calin Popescu Tariceanu, care si el prezinta un mesaj, dupa care aparitia liderului PD devine punctul culminant al spectacolului. Scena se inunda de lumini mai puternice, auditoriul este incurajat sa se manifeste scandand numele lui Basescu. Pe acest fond are loc discursul lui Traian Basescu, dupa care, la final, dupa caz, sunt organizate jocuri de artificii (cum a fost cazul Brasovului) sau sunt aruncate in aer baloane purtand insemnele Aliantei.
iulian.anghel@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO