Politică

Nastase reia atacurile la adresa CNSAS

02.12.2003, 00:00 13

Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) redevie tinta unor atacuri politice pe masura ce alegerile se apropie.
Potrivit legii, CNSAS trebuie sa verifice trecutul persoanelor care candideaza pentru demnitati in stat, lucru care deranjeaza multa lume. La aproape trei ani de cand a declarat ca membrii Colegiului CNSAS nu fac altceva decat sa "linga dosare", si sa se plimbe in limuzine scumpe,  premierul Adrian Nastase redeschide subiectul sadind samanta indoielii in privinta activitatii CNSAS. Nastase a declarat duminica la Cluj ca CNSAS functioneaza cu intarziere, lasand sa se inteleaga faptul ca institutia manipuleaza informatiile pe care le detine in interes politic. Premierul a incercat astfel sa-l apere pe prefectul de Cluj, Vasile Soporan, despre care CNSAS a afirmat ca are "un mic dosar", de informator al Securitatii.
Nastase si ministrul de interne Ioan Rus l-au aparat pe prefectul de Cluj cu exemple din trecutul fostului lider liberal Mircea Ionescu Quintus, devedit de CNSAS ca a colaborat cu Securitatea. "Nu vad pentru ce trebuie tarat in noroi", a spus Nastase aratand ca, daca in trecutul lui a facut "anumite compromisuri", in cei 14 ani de la revolultie a facut lucruri "extraordinare". Nastase s-a aratat ingrijorat de faptul ca CNSAS are "un anumit monopol pe informatie", apreciind ca nu este o coincidenta faptul ca informatiile despre Soporan apar intr-un moment in care el are sanse sa devina primar al Clujului la alegerile viitoare.
"De aceea nu stiu daca nu cumva apare un anumit rol politic al CNSAS- ului, ceea ce ar fi extrem de periculos", a spus premierul.
In urma cu cateva luni, in plin conflict intre SRI si Comisia SRI, conflict in care CNSAS era la mijloc, premierul a luat apararea Consiliului.
Situatia din CNSAS este confuza de aproape un an dupa ce Colegiul institutiei a decis sa publice in Monitorul Oficial listele cu fostii ofiteri de Securitate. Cu largul concurs al SRI, membrii PSD si PRM din Colegiu au blocat activitatea institutiei. Nici astazi, membrii propusi de PSD nu se prezinta la sedinte. Ceilalti membrii se plang in continuare ca SRI refuza sa le puna la dispozitie dosarele, iar Comisia de aparare din Camera Deputatilor se pregateste sa modifice legea de functionare a CNSAS, astfel incat dosarele de securitate ale preotilor sa nu mai poata fi publicate. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO