Politică

Nastase isi conditioneaza colaborarea cu procurorii

09.03.2006, 00:00 12

Presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase a contraatacat ieri in scandalul perchezitiilor locuintelor sale, anuntand ca va colabora, conditionat, cu Departamentul National Anticoruptie - DNA.

CondiIiile lui Nastase sunt ca DNA sa-i comunice lista tuturor obiectelor mobile vizate in ancheta Zambaccian astfel incat, daca se afla in posesia familiei sale, sa le predea, pentru a urgenta solutionarea acestei cauze. Totodata, el solicita dispunerea de catre DNA a unei expertize prin care un expert abilitat legal sa constate caracteristicile materialelor de constructie incluse in structura apartamentului sau si care fac, de asemenea, obiectul anchetei procurorilor.

"Consider ca in acest fel sunt realizate toate conditiile pentru ca probatoriul in aceasta cauza sa nu aiba nimic de suferit, dar nici sa nu permita eventuale abuzuri", a afirmat Nastase.

Procurorul de caz a depus la dosar cererea lui Nastase, urmand ca o decizie in privinta temeiniciei acesteia sa fie luata in zilele urmatoare, a declarat pentru ZF purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan. Solicitarea lui Nastase este intemeiata, intrucat intr-un proces penal, pentru ambele parti se justifica o cerere de probe, a explicat Valeriu Stoica, avocat-coordonator la Stoica&Asociatii.

"Procurorul de caz apreciaza cat de utile sunt probele intr-o astfel de situatie, apoi, in instanta el argumenteaza sustinut de aceste probe", a mai spus Valeriu Stoica. Anuntul lui Adrian Nastase vine la o zi dupa ce plenul Camerei a respins cererea ministrului justitiei privind perchezitia la doua imobile ale lui Nastase, intr-o ancheta in care este cercetat pentru luare de mita.

Ieri, ministrul Monica Macovei a admis ca s-a gandit la demisie ca urmare a refuzului deputatilor de a admite cererea de perchezitie.

"M-am gandit si la asta. Eu nu as lua-o ca pe o cedare. As spune: ''Daca altii nu vor sa faca si eu singura nu pot, plec. Dar, deocamdata, mai stau''", a spus Macovei. Ea a apreciat ca votul Camerei Deputatilor in privinta cererii de perchezitie la casele lui Nastase ar putea influenta imaginea justitiei romanesti in raportul de monitorizare al Comisiei Europene din mai.

"E al treilea incident care se petrece in ultimul timp in Parlament si, evident, nu are efecte bune. Adica sub aspectul vointei politice a celor din Parlament (...) nu stam bine. Efecte rele se produc", a apreciat Macovei. E drept, semnale au aparut dupa dezbaterea cazului Nastase in plenul Camerei Deputatilor, insa e vorba mai degraba despre mesaje de incurajare pentru Monica Macovei. Un oficial al Departamentului de Stat american a laudat-o, declarandu-se impresionat de seriozitatea si eficienta ei. "Autoritatile de la Washington il sprijina pe ministrul roman si apreciaza in mod deosebit eforturile pe care Monica Macovei le face in lupta impotriva coruptiei", a declarat ieri Mark A. Pekala de la Biroul de afaceri europene si eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat. Tot ieri, ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quayle, a spus ca este multumit de prestatia ministrului, insa a atras atentia ca inca nu se vad efectele concrete ale luptei impotriva coruptiei. "Romania trebuie sa isi respecte obligatiile impuse pentru aderare. Timpul care a ramas e limitat, deci ne aflam intr-un moment critic", a apreciat Quayle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO