Politică

Nastase ii cheama pe sustinatorii lui Iliescu in conducerea PSD

21.01.2005, 00:00 11

PSD va reveni la vechea formula de conducere executiva, Delegatia Permanenta, din care fac parte, deopotriva, oameni loiali fondatorului partidului, Ion Iliescu, si apropiati ai actualului presedinte Adrian Nastase.
Adrian Nastase a decis convocarea Delegatiei Permanente luni, aceasta structura urmand sa asigure conducerea executiva a partidului pana la Congresul de la inceputul lunii aprilie cand vor fi alesi un nou presedinte si o noua echipa de lideri. Anuntul a fost facut ieri de purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean.
Prin schimbarea conducerii pana la Congres, in prima linie a PSD revin lideri emblematici ai partidului, adepti ai curentului conservator: Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Ioan Mircea Pascu, Doru Ioan Taracila, Ion Solcanu, Serban Mihailescu, Viorel Hrebenciuc.
Chiar daca este vorba de o formula de conducere temporara, valabila doua luni de zile, pentru limpezirea curentelor de opinie din partid si pentru influenta  pe care acestea o pot manifesta, este important cine detine parghiile puterii, mai ales inaintea unui congres decisiv cum este cel din aprilie.
Decizia anuntata ieri poate fi considerata un pas inapoi facut de catre Adrian Nastase, in contextul confruntarilor pentru preluarea puterii in partid. Pe de o parte, pentru ca prin convocarea Delegatiei Permanente isi inceteaza mandatul Biroul Coordonator, for de conducere numit imediat dupa infrangerea inregistrata de PSD la alegerile locale, format in cea mai mare parte din oameni promovati in partid si in Guvern de catre Adrian Nastase. Unii dintre ei, precum Ioan Rus si Vasile Dancu, s-au pronuntat in aceste zile impotriva fostului presedinte, Ion Iliescu. Ioan Rus spunea ca Iliescu nu poate reforma partidul si il considera responsabil pentru trecerea PSD in opozitie. Remarca a provocat o reactie dura din partea lui Ion Iliescu care, intr-o sedinta recenta l-a avertizat pe Ioan Rus ca nu are autoritatea politica sa-i aduca astfel de critici. La randul sau, Vasile Dancu il califica pe fostul presedinte drept "eticheta unui produs expirat". "Sa le fie rusine!", a raspuns miercuri seara Ion Iliescu.
Pe de alta parte, convocarea vechii formule de conducere restransa este un raspuns dat mai multor filiale locale si lideri ai PSD apropiati lui Ion Iliescu, care au criticat ineficienta Biroului Coordonator. Unii dintre ei au cerut demisia acestui for de conducere ca gest al asumarii responsabilitatii pentru pierderea alegerilor parlamentare si prezidentiale. Ineficienta Biroului Coordonator a fost criticata inclusiv miercuri seara la sedinta filialei Bucuresti, condusa de Dan Ioan Popescu, reuniune la care au participat Ion Iliescu si Adrian Nastase. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO