Politică

Nastase: E prea devreme sa decid daca voi candida la Presedintie

23.01.2003, 00:00 14

Decalarea alegerilor prezidentiale de cele legislative a fost si ieri principala preocupare a partidelor politice. Premierul Adrian Nastase a precizat ca nu a luat, inca, o decizie privind participarea sa la alegerile prezidentiale, in timp ce PRM s-a plans presedintelui Iliescu.
"Nu am luat o astfel de decizie, cand va fi cazul vom hotari care este cea mai buna strategie. Este prea devreme, deocamdata nu ne-am pus problema", a declarat, ieri, Adrian Nastase. La randul sau, secretarul general al partidului de guvernamant Cozmin Gusa a afirmat ca in PSD exista "destui colegi de valoare" care ar putea castiga scrutinul prezidential adaugand insa ca, personal, crede ca Adrian Nastase are cele mai mari sanse de reusita.
@ Au continuat si discutiile pe tema celui care a generat ideea desfasurarii alegerilor locale si prezidentiale cu trei luni inaintea celor parlamentare, adica in 2005.
"Am dezbatut-o la Cotroceni (intr-o intalnire a conducerii PSD cu Ion Iliescu, saptamana trecuta - n. red.). Domnul presedinte a enuntat-o dar asta nu inseamna ca ideea nu exista", a declarat Cozmin Gusa. El a explicat ca, in momentul in care PSD a adus in dezbaterea publica proiectul declansarii alegerilor legistative anticipate, rostul acestui demers ar fi fost chiar decalarea alegerilor, intrucat legislativele s-ar fi tinut in 2003 iar prezidentialele la termen, in 2004. "Nu vad importanta acestei paternitati", a incheiat Gusa.
Adrian Nastase aflat, luni, la Roma, la o intrunire a Internationalei Socialiste, afirmase ca alegerile prezidentiale vor avea loc la sfarsitul anului 2004, iar cele parlamentare ar putea avea loc la inceputul anului 2005. Nastase a aratat ca, prin departajarea celor doua scrutinuri, se pot elimina momentele de discontinuitate care afecteaza in acelasi timp activitatea Presedintiei si a Parlamentului. A doua zi, marti, presedintele Ion Iliescu a declarat, ca propunerea ii apartine, fiind o idee "buna si fezabila".
@ Tot ieri, premierul Adrian Nastase a afirmat ca este foarte multumit de discutiile pe care le-a avut, vineri, la Palatul Cotroceni cu presedintele Ion Iliescu, apreciind ca acestea au fost "sincere si directe".
"Discutiile de la Cotroceni au fost discutii rezervate, nu trebuie comentate public, nu cred ca are vreun sens sa le comentez. Au fost sincere si directe si s-au vazut clar efectele. Eu, personal, sunt foarte multumit de acest lucru", a spus Nastase.
@ Reactiile la propunerea privind decalarea alegerilor au continuat si ieri. Liderul PD Traian Basescu a afirmat ca propunerea este "ultima trasnaie" a premierului Adrian Nastase. El spune insa ca ea reprezinta o varianta care, "ipotetic", convine democratilor.
 "Ne convine sa fie o cursa prezidentiala independenta de legislative si ne convine o cursa la legislative separata de cursa prezidentiala, pentru ca strategia de a-l bate pe Adrian Nastase este ca, pe fondul legislativelor, sa anunti primul ministru.  Iar noi avem candidati buni si pentru una si pentru alta dintre solutii", a explicat Basescu.
PRM crede, dimpotriva ca, singura ratiune a acestui demers este impiedicarea Partidului Romania Mare de a ajunge la putere.
Liderul formatiunii, Corneliu Vadim Tudor, i-a trimis, ieri, o scrisoare deschisa sefului statului in care afirma ca nu i se pare "corect" ca Ion Iliescu, care a fost, timp de trei campanii electorale, "locomotiva" PSD, sa vrea ca aceasta situatie sa nu mai fie valabila si in cazul altor lideri de partid. Adica "sa moara si capra vecinului?" se intreaba Tudor - facand trimitere la faptul ca Ion Iliescu nu mai poate candida.
PNL, UDMR si PNtCD s-au declarat, inca de marti, de acord cu decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale, dar au criticat inconsecventa propunerilor pe aceasta tema si ratiunile care le-au deteminat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO