Politică

Nastase admite ca are nevoie de ajutorul opozitiei

24.11.2003, 00:00 14

Dupa ce in urma cu cateva zile premierul Adrian Nastase surprindea spunand ca va propune convocarea alegerilor parlamentare anticipate, la 6 iunie 2004, simultan cu cele locale, la sfarstitul saptamanii el si-a nuantat ideea.
"Pentru alegeri anticipate, procedura este mai complicata si, de aceea, sigur ca nu vrem sa propunem o astfel de varianta, fara sa avem consultari cu celelalte partide" a aratat prim-ministrul.
Aflat la Timisoara, la filiala PSD, el a spus ca nu intelege "nervozitatea PNL si PD" intrucat nu a facut decat "sa le explice Constitutia pe care opozitia ar fi trebuit sa o cunoasca foarte bine". Pentru a convoca alegeri parlamentare anticipate - odata cu localele - Guvernul ar avea nevoie de sprijinul partidelor de opozitie intrucat procedura constitutionala este complicata si de durata. Imediat dupa ce Adrian Nastase a lansat ideea organizarii alegerilor locale si parlamentare simultan, iar presedintele Ion Iliescu a plusat, spunand ca si prezidentialele ar putea avea loc la aceeasi data, opozitia a respins categoric cele doua variante. PNL si PD au propus ca alegerile locale sa aiba loc la 6 iunie, iar parlamentarele si primul tur al scrutinului prezidential, pe 28 noiembrie 2004. Al doilea tur de scrutin al prezidentialelor ar avea loc, potrivit calendarului opozitie, pe 12 decembrie.
Insa, premierul Adrian Nastase a explicat, la sfarsitul saptamanii, ca alegerile parlamentare nu pot fi organizate in noiembrie intrucat s-ar incalca legea fundamentala. "Nu stiu de ce colegii nostri de la PD si PNL si de la PUR, mai recent, se incapataneaza sa sugereze o data in luna noiembrie. Mandatul actualului Parlament se incheie pe 11 decembrie. Constitutia este foarte clara" a explicat Nastase. Potrivit premierului, daca ar fi luat in calcul calendarul propus de opozitie, Constitutional, "riscam sa avem doua Parlamente in acelasi timp".
In acest moment, calendarul alegerilor este in ceata, insa primul ministru afirma ca pana la sfarsitul anului problema se va transa.
In perspectiva alegerilor de anul viitor, liderii politici sunt tot mai atenti la rezultatele sondajelor de opinie. Una dintre surprizele ultimelor barometre a fost cota de incredere a ministrului de externe Mircea Geoana, care din acest punct de vedere ii devanseaza pe Adrian Nastase si Ion Iliescu. Premierului i se pare normal acest lucru: "Cand eram ministru de externe aveam un grad de popularitate de 78%.  Cind cobori in arena pentru a te ocupa de batalii cu PNL si PNTCD se mai schimba lucrurile. Nu poate sa te iubeasca toata lumea".



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO