Politică

Motiunile au blocat cvasitotal activitatea legislativa a Parlamentului

15.09.2005, 19:31 19

Cea de-a doua motiune simpla a opozitiei din aceasta saptamana a fost respinsa, ieri, la Camera Deputatilor, dupa o sedinta in plen prelungita deliberat de reprezentantii PSD si PRM prin cererea de a se vota nominal.

Tergiversarea sedintelor face parte din strategia Opozitiei de a bloca demersul coalitiei la guvernare de a-i schimba pe cei doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor prin modificarea regulamentelor celor doua camere.

Planul opozitiei a fost expus in termeni plastici luni de catre presedintele Camerei, Adrian Nastase. "Daca cei de la putere vor sa-si incordeze muschii, vor vedea cat de mult putem sa prelungim aceasta situatie." Nastase a mai spus atunci ca in departamentele PSD este o efervescenta creatoare de motiuni impotriva guvernului, astfel incat acestea sa poata fi depuse, saptamanal, in fiecare dintre cele doua camere legislative.

Ieri, la Camera, cea de-a doua motiune "efervescenta", in care se invoca scaderea nivelului de trai al populatiei, a fost respinsa de majoritate, 163 de deputati pronuntandu-se impotriva si 135, PSD si PRM, in favoarea sa. Dezbaterile au ocolit intr-o buna masura subiectul motiunii si s-au concentrat pe intentia Puterii de a schimba presedintii Parlamentului.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat ca reprezentantii PNL, PD, Partidului Conservator, ai UDMR si ai minoritatilor nationale vor vota impotriva motiunii si a explicat ca deputatii din aceste grupuri parlamentare nu vor avea interventii pe fond asupra motiunii, nu doresc sa blocheze dreptul opozitiei de a depune motiuni, dar nu vor nici sa ingreuneze prin dezbateri lungi procesul legislativ din Parlament.

Deputatul PSD Constantin Nita a replicat in discursul sau ca motiunile nu reprezinta o "jucarie" a opozitiei, iar "a baga pumnul in gura opozitiei nu face ca realitatea sa se schimbe".

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a spus la randul sau ca motiunea simpla a PSD este o actiune "demagogica si populista", care echivaleaza cu o incercare "disperata" de a tergiversa dezbaterile asupra modificarilor regulamentului.

Deputatii si-au incheiat sedinta in plen de dimineata cu votul asupra motiunii depuse de PSD, urmand ca dupa-amiaza sa inceapa dezbaterile generale asupra regulamentului, prin care se va permite inlocuirea presedintelui Camerei in cazul in care se schimba majoritatea.

La Senat, unde regulamentul a inceput sa fie dezbatut de dimineata, reprezentantii opozitiei au prelungit la maxim discutiile generale si au reclamat intentia Coalitiei de a le "baga pe gat un regulament care statueaza solutii neconstitutionale". Senatorul PSD Antonie Iorgovan a evocat Regulamentul Senatului incepand cu momentul initierii modificarii sale si pana in prezent. El a venit la tribuna plenului cu sase carti de drept, pe care le-a prezentat colegilor in diverse momente ale discursului. El s-a referit si la intentia presedintelui PSD, Mircea Geoana, de a sustine unicameralismul, ca fiind "cea mai imbecila idee" pe care a auzit-o in viata lui. In replica, Geaona a afirmat ca, in pofida faptului ca Iorgovan a imbatranit, este in continuare "copilul teribil al politicii romanesti". "Probabil ca, din dorinta de a fi mai colorat in expresie, a dorit sa epateze de la tribuna Senatului. In mod cert, ceea ce a spus este un lucru grav", a afirmat presedintele PSD, declarandu-se convins ca grupul social-democrat din Senat si partidul, in general, vor sti sa reactioneze la aceasta "impardonabila greseala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO