Politică

Motiunea de cenzura a fost respinsa

Motiunea de cenzura a fost respinsa

Opozitia nu a avut destui adepti pentru a-l demite pe primul-ministru

29.06.2006, 20:24 15

Senatorii si deputatii au respins, ieri, motiunea de cenzura a PSD - Guvernul Tariceanu - Fapte si Minciuni, dupa cateva ore in care vorbitorii nu au facut altceva decat sa-si arunce cuvinte grele de la tribuna.
Doar 145 de voturi "pentru" au fost inregistrate din totalul de 383 de parlamentari prezenti la dezbateri.
Este a treia motiune de cenzura depusa de reprezentantii PSD impotriva cabinetului condus de Calin Popescu-Tariceanu. Adoptarea de catre Parlament a unui astfel de document duce automat la demiterea intregului Guvern. Pana acum nici o motiune de cenzura nu a fost adoptata, de la adoptarea Constitutiei in 1991 si pana acum, ceea ce face ca acest procedeu sa fie lipsit de relevanta.
De cele mai multe ori, continutul motiunii de cenzura - conceputa ca o modalitate de sanctionare a politicilor Executivului de catre opozitie - este lasat deoparte in favoarea disputelor politice intre exponentii puterii. E drept, dezbaterea unei motiuni ofera un prilej optim pentru rafuielile dintre opozitie si putere. Asa s-a intamplat si ieri, cand schimburile de replici au degenerat in acuzatii grave, insa au fost si momente in care partenerii la guvernare s-au atacat intre ei.
Din start, premierul a tinut sa spuna ca subiectul motiunii PSD este derizoriu (in text se face referire la "dezastrul" din sanatate, invatamant, infrastructura, finante) si a subliniat ca in aceeasi nota se inscriu temele aflate in dezbaterea publica in ultima perioada. "Se vorbeste despre tot soiul de lucruri: Facem alegeri anticipate... Fiecare partid cu anticipatele lui... Ba nu, dam jos Guvernul... Astazi il schimbam doar pe primul-ministru... Maine facem restructurare... O remaniere este mai potrivita... Guvernul sa spuna de ce a adus inundatii si gripa aviara... Ne vaitam ca nu suntem pregatiti sa aderam la Uniunea Europeana, dar producem numai vorbe... Depunem o motiune de cenzura... Depunem zece motiuni simple... Punem conditii si dam ultimatumuri Guvernului, care nu au nici o legatura cu realitatea si cu nevoile oamenilor. Dar facem titluri de presa si credem ca am castigat la capitolul imagine", a spus Tariceanu, cu referire precisa la partenerii din Partidul Democrat care au propus in urma cu o luna o restructurare radicala a Guvernului, dar si la cei din PC care l-au "somat" sa renegocieze protocolul coalitiei. El a mai spus ca motiunea este o sinteza a unor "tunuri verbale", plina de minciuni, cifre false si interpretari mistificatoare, redactata de un lider de partid rupt de realitate. Comparativ, el s-a referit la masurile adoptate de actualul Cabinet, in special pentru reforma administratiei publice, a sistemului social si educational, precum si a sistemului medical, aratand insa ca reforma administratiei nu trebuie asimilata cu restructurarea Guvernului.
El si-a incheiat discursul, explicandu-le parlamentarilor ca nu au motive sa sustina motiunea de cenzura a PSD si avertizand ca cei care vor anticipate ar trebui sa se teama de momentul in care va sustine chiar el declansarea lor. O replica dura la discursul premierului a avut deputatul PSD Victor Ponta. El a facut referire la o remarca a premierului, care se referise la Miron Mitrea utilizand apelativul "manivela". Ponta s-a intrebat, retoric, ce porecle are liderul PNL intre liberali: "Slabiceanu? Moliceanu? Razgandeanu?".
Nu au lipsit nici reprezentanti ai coalitiei partizani ai motiunii de cenzura a PSD. Deputatul PC Sergiu Andon a criticat Ministerul Justitiei, apreciind ca "promoveaza haosul". Colegul sau de partid, Nicolae Popa, a declarat ca PC este de acord cu un singur capitol din motiunea de cenzura, anume cel referitor la deficientele din sectorul medical.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO