Politică

Mitt Romney: Cum văd eu America

Mitt Romney: Cum văd eu America

Foto AFP

07.11.2012, 00:00 249

Pe 2 iunie 2011 mi-am început aven­tura pentru preşedinţie la ferma lui Doug şi a Stellei Scamman din Stratham, New Hampshire. Am spus atunci că ţara noastră este ţara libertăţii şi a opor­tunităţii.

Am vorbit despre munca grea a milioane de americani care au construit remar­ca­bilul nostru experiment de autogu­ver­nare. Au cioplit din sălbăticie un tărâm al prosperităţii şi potenţialului nelimitat. Am spus atunci: "Eu cred în America".

Timp de mai bine de un an duc acest mesaj de-a lungul Americii. Acum este un bun moment să reflec­tăm la ceea ce înseamnă a crede în America.

America este un loc unde libertatea se face auzită. Este un loc în care putem discuta în contradictoriu fără a avea teamă de consecinţe mai dure decât critica, unde putem crede în orice credinţă sau religie alegem, unde ne putem urma visul indiferent de cât de mărunt sau de măreţ este acesta. Este un loc unde nu doar că libertatea este preţuită, dar care este pregătit să lupte pentru a o apăra. Acestea sunt calităţile care ne definesc.

America este un tărâm al oportunităţii. Dar în ultimul timp, pentru prea mulţi americani oportunitatea nu a bătut pur şi simplu la uşă. Ne-am împotmolit cu o economie înceată care a lăsat milioane de fraţi de-ai noştri fără loc de muncă. Visele s-au spulberat, vieţile au fost tulburate, planurile distruse, iar speranţe neîmplinite pot fi găsite peste tot în jurul nostru.

Dar întotdeauna a fost aşa. Şi cu siguranţă nu trebuie să fie aşa în viitor. Suntem implicaţi cu toţii. Şi împreună putem depăşi aceste probleme. Împreună cu Paul Ryan am elaborat un plan de revenire economică format din cinci elemente centrale care în patru ani vor crea 12 milioane de locuri de muncă.

Astfel, vom produce mai mult din energia de care avem nevoie pentru a ne încălzi locuinţele, umple rezervoarele maşinilor noastre şi pentru a face ca economia noastră să crească. Vom opri războiul dus de preşedintele Obama împotriva cărbunelui, dispreţul pe care îl are pentru petrol şi eforturile de a obstrucţiona gazul natural prin reglementarea la nivel federal a chiar tehnologiei care îl produce. Vom sprijini energia nucleară şi regenerabilă, dar vom reduce subvenţiile odată ce industria va sta pe propriile picioare. Vom investi în ştiinţa energiei şi în cercetare pentru a face descoperirile care pot schimba lumea energiei. Până în 2020, America de Nord va deveni independentă energetic.

Apoi ne vom recalifica forţa de muncă pentru locurile de muncă de mâine şi ne vom asigura că orice copil primeşte educaţie de calitate indiferent de unde locuieşte. Părinţii şi studenţii, şi nu sindicatele şi administratorii, au nevoie de oportunităţi mai mari. Actualul program de recalificare este un labirint de programe federale care se întinde de-a lungul a 47 de programe şi nouă agenţii. Vom elimina aceste apendice şi vom da celor 50 de state şi sectorului privat puterea de a dezvolta propriile programe, mai eficiente.

Vom face ca piaţa să funcţioneze pentru America. Vom deschide mai multe pieţe pentru agricultura americană, pentru produse şi servicii. Şi vom face să plătească orice ţară care nu joacă corect. Voi apăra drepturile şi interesele angajaţilor şi angajatorilor americani.

Vom însănătoşi finanţele Washingtonului aducând sfârşitul orgiei cheltuielilor federale şi datoriilor care în doar patru ani a adus mai multe datorii deţinute de sectorul privat decât aproape toate administraţiile anterioare luate împreună. Vom aduce America pe calea unui buget mai echilibrat prin eliminarea programelor care nu sunt necesare, prin înapoierea programelor statelor în care pot fi administrate cu mai puţin abuz şi costuri mai mici şi prin reducerea birocraţiei la Washington.

Şi, în cele din urmă, vom promova afacerile mici, cel mai puternic motor de creare a locurilor de muncă în America, prin reformarea codului fiscal şi actualizarea şi modificarea reglementărilor care au sufocat creşterea economică.

Nimic nu este uşor la Washington, dar aceste obiective sunt înrădăcinate în acordul bipartizan şi voi colabora cu membrii ambelor partide pentru ca acestea să fie atinse. Ca guvernator al unui stat care a fost copleşitor de democrat, am fost întotdeauna pregătit să ajung la capătul celălalt şi pot cu mândrie arăta rezultatele. Am învăţat că atunci când putem lucra împreună pentru a rezolva problemele, putem face miracole.

În această privinţă, ofer tocmai opusul a ceea ce vedem astăzi la Washington. Am văzut cum un partid îşi promovează planurile fără a ajunge la compromis cu celălalt partid. Am văzut cum au dominat blocajele şi conflictele în timp ce problemele cu adevărat importante ale naţiunii, precum cea cronică a şomajului foarte ridicat, rămân nerezolvate. Ciorovăiala trebuie să înceteze. Eu îi voi pune capăt. Voi merge până în pânzele albe pentru a rezolva problemele Americii.

Criza noastră economică nu doar că ameninţă bunăstarea cetăţenilor noştri, dar are consecinţe complexe şi în alte domenii. Slăbiciunile economice din ultimii ani au provocat, ceea ce este alarmant, slăbiciuni în poziţia noastră externă. Reducerea cheltuielilor interne l-au determinat pe preşedinte să propună reduceri de sute de miliarde de dolari a cheltuielilor cu apărarea, tăieri despre care propriul secretar al apărării a spus că sunt "devastatoare" pentru siguranţa naţională.

Cea mai importantă sarcină pentru orice preşedinte este stabilită de preambulul Constituţiei - să asigure resurse pentru apărarea naţională. Din poziţia de comandant suprem voi pune în marşarier reducerile de cheltuieli adânci şi arbitrare făcute de preşedinte pentru armată. Soldaţilor noştri nu ar trebui să le lipsească niciodată mijloacele de care au nevoie pentru a-şi duce la capăt misiunile şi pentru a se întoarce în siguranţă acasă.

Am crezut dintotdeauna că scopul principal al unei armate puternice este acela de a preveni războiul. Iar prevenirea războiului este un interes naţional suprem. Mă voi asigura că armata noastră este îndeajuns de puternică pentru ca niciun adversar să nu întrăznească să o pună la încercare.

Să ne amintim istoria noastră. Am realizat atât de multe, atât acasă, cât şi în lume. Am învins tirani. Am scos sute de milioane de oameni din sărăcie. Ne-am transformat societatea într-o uniune mai perfectă. Am creat un tărâm al libertăţii şi prosperităţii. Problemele pe care trebuie să le depăşim nu sunt mai mari ca noi. Le putem depăşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO