Politică

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, invocă nevoia de reformare a vămilor: Avem 15 scanere mobile, toate nefuncţionale. Am bugetat angajarea a 200 de noi vameşi

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, invocă nevoia...

Autor: Bianca Ciocotisan

05.10.2018, 15:14 118

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că, în punctele vamale din România, sunt 15 scanere mobile şi nu funcţionează niciunul, iar la rectificarea bugetară au fost alocate fonduri pentru angajarea a 200 de vameşi tineri, fiind nevoie de o reformă a acestui sistem.

„Am bugetat, acum rectificare, angajarea a 200 de noi vameşi, dar tineri, care să vină neafectaţi de sistem, să înceapă să lucreze. Este un proiect complex, de la reabilitarea punctelor valame, cumpărarea de echipamente de ultimă generaţie, personal în plus la punctele de trecere a frontierei şi chiar mă gândesc la un management pe care să-l asigure altcineva decât vama”, a precizat Eugen Teodorovici, vineri, într-o emisiune la DCNews.ro.

Reprezentantul Finanţelor spune că în ceea ce îl priveşte a luat măsuri concrete pentru schimbarea lucrurilor în vămile româneşti. „Am şi modificat cadrul legislativ ca să putem să facem acest lucru, am prevăzut chiar şi bani în buget pentru a cumpăra echipamente, atât pentru reabilitarea punctelor vamale, echipamente fixe şi echipamente mobile. În România ,avem 15 scanere mobile şi niciunul nu funcţionează”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor precizează că ANAF nu a dotat vămile cu suficientă aparatură, iar trecerea prin punctele de frontieră cu produse contrafăcute s-a făcut din lipsa sistemelor de control bine puse la punct.

„Cum poţi să accepţi tu ANAF să ai mai multe linii de intrare în ţară şi să ai un singur scanner fix? E clar că tot ce eşti mână în mână, că astea se întâmplă, de ce s-o ascundem? Trece pe cealaltă parte unde nu se verifică, iar pe partea fixă de verificare trece poate din când în când şi pica unul în plasă fără să vrea”, a adăugat Teodorovici.

Mai mult, ministrul Finanţelor susţine că aparaturile existente sunt stricate în mod intenţionat de către cei care vor să intre în România cu produse contrafăcute, prin lovirea în scanere, astfel încât acestea să se decalibreze şi să nu mai poată funcţiona.

„Vor fi chestiuni concrete. Partea de vamă. Eu am văzut foarte mulţi interesaţi care nu vor să se schimbe lucrurile în vamă. Aceea reabilitarea de puncte vamale şi dotarea cu echipamente de ultimă generaţie care să oblige la o verificare de 100% a tot ceea ce intră în ţară. Deci, nu am mai multe linii de intrare şi pun într-un singur loc un singur scanner fix”, s menţionat sursa citată.

Oficialul MFR spune că anual, bugetul statului pierde 1 miliard de euro din cauza traficului de tutun. „Nu mai spun de băuturi. Colegii mei de la vamă îmi trimit zilnic capturi şi astăzi mi-au trimis, de la ţigări până la obiecte de patrimoniu, obiecte foarte vechi de mii de ani şi ascunse”, a detaliat Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO