Politică

Mediafax Business: Decizia Curţii Constituţionale blochează toate măsurile asumate de Guvern

25.06.2010, 12:49 18

Decizia de vineri a Curţii Constituţionale, care respingearticole din legile austerităţii, pune Guvernul în imposibilitateade a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute în respectivele actenormative, întrucât acestea se vor întoarce la Parlament pentru afi puse în acord cu legea fundamentală, consideră MediafaxBusiness.

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţionalearticolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri îndomeniul pensiilor şi articolul 9 din Legea privind unele măsurinecesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuriîn domeniul pensiilor se referă la "pensiile de serviciu alejudecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectivmagistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale", care prindecizia Curţii vor rămâne practic cu statut de pensii speciale.Potrivit articolului 9 din Legea privind unele măsuri necesare învederea restabilirii echilibrului bugetar, "de la data intrării învigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sauaflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentrupensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. Ladeterminarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi aindemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditategradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începînd cu dataintrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensieutilizată este de 622,9 lei".

Conform articolului 147 alin. 2 din Constituţie, "în cazurile deneconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgareaacestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiilerespective pentru punerea lor de acord cu decizia CurţiiConstituţionale". Legea fundamentală nu prevede un termen pentrureexaminarea dispoziţiilor declarate neconstituţionale înainte depromulgarea acestora, aşa cum este cazul celor două legi asupracărora s-a pronunţat Curtea vineri.

Decizia Curţii Constituţionale urmează să fie publicată înMonitorul Oficial, moment de la care devine general obligatorie.Astfel, de la acel moment Parlamentul trebuie să reanalizezeprevederile. De fapt, Legislativul va lua pentru prima dată îndiscuţie aceste legi, întrucât iniţial acestea au fost aprobateprin asumarea răspunderii Guvernului.

Pentru ca prevederile declarate neconstituţionale să fie puse înacord cu legea fundamentală, va fi necesară în primul rândconvocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, dar nuobligatorie, întrucât nu există termen pentru renalizareaprevederilor respinse de Curte. Conform Constituţiei, CameraDeputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare lacererea preşedintelui României, a Biroului permanent al fiecăreiCamere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau alsenatorilor. Convocarea Camerelor se face de preşedinţiiacestora.

Oricum, în Parlament cele două legi vor urma proceduralegislativă obişnuită, care, în funcţie de mobilizarea puterii şi aopoziţiei, poate dura chiar şi luni de zile. Citiţi analizarealizată de Mediafax Business pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO