Politică

Marko Bela: Ne miscam la guvernare ca si cum am primi comenzi de la PSD

15.11.2005, 19:06 8

Presedintele UDMR, Marko Bela, pune sub semnul intrebarii functionalitatea coalitiei de guvernamant, sugerand ca discutiile asupra proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale arata ca cei care conduc tara sunt reprezentantii opozitiei.

Marko Bela a atras atentia, ieri, intr-un interviu acordat Mediafax, ca legea statului minoritatilor, propusa de Uniune, este totodata cuprinsa in programul de guvernare al coalitiei, drept urmare este un angajament al Guvernului care, nefinalizat, inseamna un esec al celor patru partide la putere.

Asadar, spune presedintele UDMR, responsabilitatea respingerii acestei legi, in eventualitatea unui nou vot negativ la Camera Deputatilor, dupa cel de la Senat din urma cu aproape o luna de zile, apartine in egala masura tuturor formatiunilor din arcul puterii.

"Am facut un program comun de guvernare, in care figureaza inclusiv legea minoritatilor si eu nu accept ideea ca legea minoritatilor este o conditie a UDMR pentru a sustine coalitia, de exemplu. Nu, legea minoritatilor face parte din programul comun de guvernare", a afirmat Marko Bela.

El a atras atentia asupra faptului ca proiectul de lege a fost adoptat in guvern prin consensul tuturor ministrilor, desi au existat divergente cu unii ministri - cu Mona Musca, fostul ministru liberal al culturii- iar, daca acum sunt luari de pozitie in coalitie impotriva acestei legi, este pentru ca acestea au fost influentate de catre opozitie.

"E pacat ca cei din opozitie au reusit sa influenteze opinia colegilor din coalitie. (...) Dar eu trebuie sa intreb daca ne conduc cei din opozitie, ei ne impun opiniile, ei ne spun daca este buna sau nu legea minoritatilor", a mai spus Marko.

Pe de alta parte presedintele UDMR a afirmat ca formatiunea sa nu va conditiona adoptarea acestui proiect de participarea la guvernare asa cum sugerau unele voci din interiorul Uniunii.

"Noi nu amenintam cu iesirea de la guvernare, dar, daca vor fi probleme cu legea minoritatilor, acest lucru inseamna ca nu va functiona coalitia, fiindca avem cu totii o intelegere ca sustinem cu totii aceasta lege. Acest lucru ar insemna ca degeaba am convenit, am semnat ceva, pentru ca nu functioneaza, iar aceasta nu ar mai fi problema UDMR, ci problema unilaterala a coalitiei", a afirmat liderul Uniunii, subliniind ca, daca formatiunea sa ar parasi barca puterii, atunci s-ar declansa o criza, care nu ar putea fi rezolvata decat prin alegeri anticipate.

Or, spune Marko, la anticipate nu are voie sa se gandeasca nimeni pana in aprilie, anul viitor, cand va fi facut public raportul de monitorizare al Comisiei Europene.



Comisia de la Venetia - noul "idol" al puterii

Marko Bela sustine ca UDMR nu va accepta modificarea proiectului de lege, altfel decat prin adoptarea amendamentelor propuse de comisia de la Venetia.

"In aceasta institutie sunt juristi de talie europeana din mai multe tari si daca vom lua in considerare aceasta opinie, legea va deveni foarte europeana si foarte acceptabila pentru toti, fie ca este vorba de romanii din Covasna sau din Harghita", a mai spus Marko Bela.

De altfel, liderii coalitiei urmau sa se intalneasca aseara pentru a dezbate amendamentele Comisiei, dupa ce liderii PD au analizat si ei, in forul propriu, observatiile juristilor europeni.

Inca dinaintea acestei discutii, premierul Calin Popescu-Tariceanu a tinut sa transmita Uniunii, in calitate de presedinte al PNL, mesaje de sustinere pentru acest proiect de lege. Un proiect deja dezbatut si aprobat de Guvern nu poate decat sa fie sustinut in Parlament, a afirmat Tariceanu si a subliniat ca deputatii liberali, avand o "minima cultura politica", vor sustine negresit proiectul de lege. Insa, in ciuda acestor asigurari, atitudinea unor parlamentari ardeleni ai Aliantei fata de proiectul de lege privind minoritatile ramane neschimbata.

Liderii PD din Covasna, care s-au mai pronuntat impotriva legii minoritatilor, au cerut ieri vot secret in Camera Deputatilor la adoptarea acestuia. Liderul organizatiei Gheorghe Baciu a afirmat ca statutul minoritatilor va fi aprobat doar daca UDMR va accepta toate amendamentele depuse.

Democratul a subliniat ca proiectul a dus la nemultumiri profunde ale romanilor din judetele Covasna si Harghita.

La randul lui, seful liberalilor din acest judet, Alexandru Zaheu, a spus ca proiectul de statut ar trebui sa includa si obligatii, precum invatarea limbii romane de catre cetatenii apartinand minoritatilor nationale si a afirmat ca proiectul de lege reprezinta un prim pas spre autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

Aceeasi parere este impartasita si de presedintele PSD Mircea Geoana, care sustine ca UDMR are ca plan in perioada urmatoare sa redeschida subiectul eficacitatii regiunilor de dezvoltare de tip european, la acest proiect referindu-se si atunci cand a vorbit, zilele trecute, despre riscul de enclavizare si de decupaj teritorial pe modelul regiunii autonome maghiare din perioada stalinista din anii ''50. Potrivit lui Geoana, UDMR incearca sa repuna in discutie configuratia acestora si doreste crearea unor regiuni mai mici care, "intamplator, sa reproduca conturul etnic" al judetelor in care populatia maghiara este majoritara. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO