Politică

Marko a fost convins de Frattini ca trebuie controlate declaratiile de avere

Marko a fost convins de Frattini ca trebuie controlate declaratiile de avere

Marko Bela, vicepremier: Am fost de acord in discutia pe care am avut-o cu Franco Frattini ca Agentia pentru Integritate este veriga lipsa intre declaratiile de avere ale demnitarilor si justitie

03.08.2006, 20:12 13

Presedintele UDMR Marko Bela spune ca vicepresedintele Comisiei Europene Franco Frattini l-a convins sa sustina legea prin care se infiinteaza Agentia Nationala de Integritate (ANI) - o institutie autonoma care va avea sarcina sa controleze declaratiile de avere ale demnitarilor. "Am fost de acord in discutia pe care am avut-o cu Franco Frattini ca Agentia pentru Integritate este veriga lipsa intre declaratiile de avere ale demnitarilor si justitie", a spus ieri pentru ZF vicepremierul Marko Bela.
Ministrii UDMR s-au opus mai multe saptamani la rand adoptarii in sedinta de guvern a proiectului, pe motiv ca agentia ar exercita un control excesiv. Opozitia lor fata de acest proiect de lege a condus catre un conflict deschis cu ministrul justitiei Monica Macovei.
Aceasta i-a acuzat pe liderii minoritatii maghiare ca sunt "o frana in calea reformei". Proiectul a fost blocat mai multe saptamani in Guvern si a fost adoptat doar dupa o sedinta care a fost prezidata de presedintele Traian Basescu.
Frattini a tinut sa aiba o intalnire speciala cu liderul UDMR in timpul vizitei sale la Bucuresti pentru a-l convinge ca Agentia este necesara, dupa ce reprezentanti ai uniunii criticasera virulent proiectul propus de ministrul justitiei. De altfel, potrivit lui Marko Bela, comisarul a sugerat o formula mai "domoala" a proiectului de lege. "Frattini a spus ca acest proiect de lege nu trebuie sa fie agresiv, ci ca trebuie sa ajute la redobandirea increderii cetateanului in institutiile statului", a spus Marko Bela.
Presedintele UDMR spune ca parlamentarii uniunii vor pleda in timpul dezbaterilor in Parlament pentru eliminarea din proiectul legislativ al acelor prevederi care permit angajatilor agentiei de integritate sa preia atributii ale politiei si parchetului.
Potrivit legii de infiintare a Agentiei de Integritate, inspectorii ANI vor putea verifica declaratiile de avere sau de avere ale demnitarilor si functionarilor. In cazul in care se constata indicii privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala, inspectorii agentiei vor sesiza organul de urmarire penala, continuand verificarea in cauza.
In privinta declararii averilor, proiectul stabileste mai clar categoriile de demnitari si functionari care sunt obligate sa depuna declaratii de avere (de exemplu, sefii serviciilor secrete), extinde sfera persoanelor care depun aceste declaratii (cum ar fi membrii Consiliului Economic si Social, membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, membrii clerului, personalul din sistemul de stat de sanatate si de invatamant), precum si termenele de depunere si procedura de inregistrare si de publicare a acestora.
Reprezentantii UDMR au criticat extinderea categoriile de persoane care ar trebui sa depuna declaratii de avere si s-au referit in special la includerea reprezentantilor bisericii. Fata de proiectul de lege au protestat si mai multe ONG-uri, care au criticat in special "independenta". Reprezentantii acestora spun ca nu ar fi bine sa functioneze independent, fiind preferabila subordonarea fata de Parlament.
Legea se afla in prezent in dezbaterea Camerei Deputatilor si va fi dezbatuta in sesiunea extraordinara de la sfarsitul lunii august. Potrivit presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, legea va trece de Parlament - ea urmeaza sa fie dezbatuta si in Senat - la inceputul lunii septembrie. Potrivit calendarului de integrare, proiectul privind Agentia de Integritate ar fi trebuit sa fie aprobat inca din vara anului trecut.


Obiectii la Agentia de Integritate

Agentia de Integritate este independenta si nu trebuie sa faca rapoarte de activitate.
Extinderea categoriilor de demnitari care urmeaza sa fie verificati de ANI.
Verificarea de catre inspectorii ANI a declaratiilor de avere dupa ce se constata indicii ca a fost incalcata legea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO