Politică

Maior si Saftoiu, la un pas de a ajunge sefii SRI si SIE

04.10.2006, 19:46 13

George Maior si Claudiu Saftoiu, nominalizati de presedintele Traian Basescu pentru sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI), respectiv Serviciul de Informatii Externe (SIE), au primit ieri avizul pozitiv al comisiilor parlamentare comune ce controleaza activitatea celor doua servicii. Pentru a fi numiti in functie, cei doi mai trebuie sa obtina astazi votul favorabil al plenului Parlamentului (jumatate plus unul din numarul parlamentarilor).
PD, PSD si UDMR au anuntat ca vor vota in favoarea numirii celor doi, in timp ce PNL va vota pentru Saftoiu, dar impotriva lui Maior. Dimpotriva, PC il va sustine pe Maior si va vota impotriva lui Saftoiu.
Candidatura lui Claudiu Saftoiu, consilier prezidential, a fost validata ieri de trei dintre cei cinci membri ai comisiei SIE, din comisie facand parte doi membri PSD - unul dintre acestia fiind chiar George Maior - si cate un membru din PD, PRM si PNL. Impotriva candidaturii lui Saftoiu au votat membrii comisiei din PRM si PNL, scorul fiind astfel 3 la 2 in favoare candidatului. Desi a recunoscut ca "stie relativ putine lucruri despre SIE", Saftoiu a declarat ca a avut totusi ocazia sa colaboreze strans cu aceasta institutie in repetate randuri.
Dupa ce l-a audiat pe Saftoiu si a contribuit la verdictul pozitiv obtinut de acesta, George Maior a fost la randul sau supus intrebarilor comisiei SRI. Sapte dintre membrii comisiei au acordat un vot pozitiv, in timp ce doar doi au votat impotriva candidaturii lui Maior. Unul dintre acestia a fost chiar presedintele comisiei Radu Stroe, senator PNL, care a declarat ca nu are nimic impotriva lui Maior, insa considera ca Traian Basescu a gresit cand l-a nominalizat fara sa se consulte cu celelalte partide. Referindu-se la votul Parlamentului, Maior a declarat ca spera ca parlamentarii sa tina cont de persoana si nu de "aspectele politice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO