Politică

Liviu Negoita preia sefia PD-L Bucuresti, un pas important spre o cariera la varf

Liviu Negoita preia sefia PD-L Bucuresti, un pas important spre o cariera la varf
01.07.2008, 19:56 58

Conducerea PD-L a decis ieri numirea lui Liviu Negoita (foto) ca interimar la conducerea PD-L Bucuresti, post ramas vacant ca urmare a demisiei lui Vasile Blaga.
Liderul PD-L, Emil Boc, a anuntat ca Biroul Permanent National (for restrans de decizie) a hotarat, in unanimitate, numirea lui Negoita ca interimar la conducerea PD-L Bucuresti, "pentru a impune masurile ne-cesare, in vederea asigurarii, in con-tinuare, a performantei politice".
La Bucuresti, PD-L a suferit in ale-gerile locale recente un semiesec politic dupa ce Vasile Blaga a pierdut Primaria Generala in favoarea lui Sorin Oprescu. Blaga si-a depus mandatul de pre-sedinte al filialei Bucuresti, desi nimeni nu i-a cerut-o. A fost, spune el, un gest asumat pentru contabilizarea unui esec. Dar Blaga ramane un om de baza in partid, pentru ca, in trecut, a condus cu succes mai multe campanii electorale ale PD (actualmente PD-L). De altfel, el va coordona si campania partidului pentru legislativele din toamna. "Blaga va ramane un om cu care Negoita se va consulta", a declarat ieri Boc.
Negoita a castigat un al doilea mandat de primar la Primaria sectorului trei, cu un scor neverosimil - aproape 80% dintre alegatori s-au pronuntat in favoarea sa. Care este cheia succesului sau? Intr-o discutie cu reporterul ZF, Negoita (46 de ani, vicepresedinte al PD-L) sustine (greu de spus daca cu modestie sau insolenta) ca "seriozitatea".
"Secretul succesului (in politica - n.n.) este seriozitatea. Secretul meu a fost sa dau dovada de seriozitate. Avem nevoie de multa seriozitate, seriozitate cu majuscule", afirma Negoita.
Performanta sa nu a trecut neobservata in partid si chiar Vasile Blaga l-a propus pentru functia de sef al PD-L Bucuresti.
Potrivit lui Boc, Negoita a fost "singura si cea mai legitima varianta avuta in vedere" pentru aceasta functie.
"Vasile Blaga a fost printre primii care a propus solutia Liviu Negoita. Eu am facut propunerea catre BPN, dar Vasile Blaga s-a pronuntat mai demult pentru ea", a precizat liderul PD-L.
Profesorul de stiinte politice Stelian Tanase crede ca Negoita este noua stea a democrat-liberalilor si ca are toate sansele sa ajunga sef al PD-L intr-un viitor nu tocmai indepartat.
"Nu am astfel de ganduri. Nu-mi plac cursele spre diferite functii. Ceea ce fac vreau sa fac bine", spune Negoita.
De ce nu a candidat atunci Negoita la Primaria Generala? Tanase crede ca Negoita era singurul candidat al dreptei care putea sa-l invinga pe Oprescu in scrutinul pentru Primaria Generala. De ce nu a facut-o, mai ales ca a fost insistent curtat si chiar impins de la spate de partid pentru a intra in aceasta cursa? Nu si-a lasat el astfel partidul in ofsaid? "Am promis locuitorilor sectorului trei un al doilea mandat. M-am tinut de cuvant", sustine Negoita.
Tanase crede insa ca Negoita nu a candidat pentru aceasta pozitie pentru a nu intra sub influenta directa a lui Traian Basescu.
Inca un lucru este interesant. Negoita a castigat fara a-si face campaniile in presa (dincolo de materialele publicitare) sau la televizor. "Nu ma veti vedea la televizor. Este dupa mine o pierdere de timp. Si apoi niciunul dintre cei pe care i-am vazut la televizor nu m-au convins. Am stat de vorba cu oameni din sector si foarte multi spun ca au apreciat faptul ca nu m-am dat in stamba", sustine Negoita.
Ce va face el insa in fruntea PD-L Bucuresti? In primul rand, sustine seful interimar al PD-L, va avea grija ca la Primaria Generala si la primariile de sector sa fie acceptate solutiile din programul cu care Blaga a intrat in cursa electorala.
O incercare grea pentru Oprescu? Este greu de spus acum, dar, in orice caz, PD-L sustine public ca nu-l va bloca pe primarul general, daca proiectele sale sunt viabile si ca nu doreste ca in Capitala sa se inregistreze blocajul din vrema mandatului lui Traian Basescu care a avut intre 2000 si 2004 un consiliu general ostil dominat de PSD.
Sefia organizatiei Bucuresti este importanta pentru cariera unui om politic, indiferent din ce partid ar face el parte. Explicatia este simpla - orice filiala bucuresteana a unui partid este mai puternica, chiar si ca numar de membri, ca oricare alta filiala din tara.
Cariera unor oameni politici importanti este legata de conducerea acestor filiale. La PD (actualmente PD-L) sefi ai filialei Bucuresti au fost, intre altii, Traian Basescu, Adriean Videanu (fostul primar general) sau Vasile Blaga, a carui cariera este departe de final in ciuda infrangerii de acum doua saptamani.
La PSD, sefi ai filialei Bucuresti au fost presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, si chiar actualul edil, Sorin Oprescu (sef este acum Marian Vanghelie). La PNL sunt alte nume cunoscute care au detinut sefia organizatiei Bucuresti, intre care Mircea Cinteza (actualmente senator PD-L, dupa ruptura din partid) si Ludovic Orban, ministrul transporturilor. Conducerea organizatiei a fost asumata acum de premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Este functia de presedinte al filialei PD-L Bucuresti o trambulina spre politica la varf pentru Negoita? Cel in cauza nu a dorit sa comenteze, dar exemplele de mai sus arata ca da.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO