Politică

Listele electorale PSD+PUR bat pasul pe loc

29.09.2004, 00:00 14

Finalizarea listelor parlamentare ale Uniunii Nationale PSD+PUR a fost amanata din nou, de aceasta data pentru saptamana viitoare. Conducerea partidului, intrunita luni seara, nu a gasit inca solutii pentru unii ministri sau lideri nationali, care nu au obtinut locuri eligibile la alegerile preliminare, si nici pentru cele 32 de locuri promise PUR.
Oficial, liderii partidului nu au dat detalii despre alcaturirea listelor. Presedintele Adrian Nastase a avansat doar termenul la care vor fi finalizate, mijlocul saptamanii viitoare. Mai multe informatii nu au fost date nici la o conferinta organizata ieri de PSD.
Impunerea pe liste a unor candidati de la centru va aduce schimbari importante in configuratia stabilita la alegerile preliminare. Mai exact, din cauza lor, candidatii calificati pe locuri eligibile vor cadea pe pozitii semi sau chiar neeligibile, afirma surse din partid care doresc sa ramana anonime. De pilda, luni seara s-a discutat ca ministrul Bogdan Niculescu-Duvaz sa fie trimis sa candideze la Tulcea pentru un mandat de deputat. Pentru Alexandru Athanasiu nu se gasise, se pare, o solutie.
Cea mai ilustrativa este situatia de la Bucuresti, unde, primul calificat la Senat, la alegerile preliminare, (este vorba despre senatorul Sorin Oprescu) cade pe locul cinci in conditiile in care pe primele locuri s-a stabilit sa candideze presedintele Ion Iliescu, presedintele PUR, Dan Voiculescu, si doi apropiati ai sefului statului, consilierul prezidential Corina Cretu si ministrul Serban Nicolae. La Camera Deputatilor, situatia este asemanatoare. Si in teritoriu se intampla acelasi lucru. Majoritatea listelor din filiale sunt date peste cap intrucat conducerea partidului cere membrilor PSD sa cedeze locuri eligibile in favoarea PUR, fapt ce inflameaza si mai mult nemultumirile din partid.
O noua triere a candidatilor a fost facuta ieri de Consiliul de Integritate Morala al PSD. Potrivit unui comunicat, sase candidati s-au retras de pe liste iar sapte au fost exclusi intrucat nu intrunesc "criteriile si standardele stabilite prin statutul PSD".
Conducerea PSD pare sa ignore, in continuare, nemultumirile parlamentarilor ramasi in afara listelor. In absenta unor semnale din partea liderilor partidului, mare parte dintre parlamentari au ales ca forma de protest boicotarea lucrarilor Parlamentului. Ieri, de exemplu, ca si in zilele precedente, au fost inregistrate foarte multe absente in randul partidului de guvernamant, desi in discutie au fost subiecte importante, impuse pe agenda forului legislativ de PSD.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO