Politică

Liderul PSD anunta vremuri grele pentru guvernul Tariceanu II

Liderul PSD anunta vremuri grele pentru guvernul Tariceanu II

Mircea Geoana spune ca actualul guvern este astazi mai slabit decat oricand

13.08.2007, 19:30 14

"Aceste succese (ale social-democratilor, cum ar fi adoptarea legii de majorare a pensiilor - n.n.) sunt insa umbrite de perceptia ca PSD sustine un guvern slab si nepopular, fiind asociat in mentalul public la actul guvernarii. Aceasta ambiguitate nu ne face bine si trebuie curmata", afirma Geoana intr-un interviu difuzat ieri de agentia de stiri Mediafax.
Declaratiile liderului social-democrat vin pe fondul unor nemultumiri din partid legate de stagnarea PSD in sondaje si mai ales de o gestionare stangace a unor initiative ale social-democratilor - de pilda legea pensiilor care a fost elaborata de PSD, dar al carei succes a fost revendicat de liberali. Geoana lasa sa se inteleaga ca astfel de lucruri nu se mai pot repeta.
"Actuala relatie cu PNL este simpla. Ei sunt la putere, noi in opozitie. Noi avem mai multa forta in Parlament si ne folosim de acest avantaj pentru a impune legile noastre, pe care le consideram de maxim interes pentru cetateni. Ei au obligatia sa le aplice", afirma Geoana in interviul citat.
Mai multi lideri ai PSD au cerut in ultima vreme o clarificare a relatiei cu guvernul Tariceanu II (si chiar depunerea unei motiuni de cenzura) care a fost investit si cu ajutorul social-democratilor. Despre acest guvern Geoana afirma in interviul pentru Mediafax: "Dupa cateva luni de guvernare, guvernul Tariceanu II este astazi mai fragil ca oricand. Guvernul liberal nu are din partea noastra nicio polita de asigurare si nu suntem dispusi sa cautionam un guvern slab si neperformant in absenta punerii in practica a adevaratelor prioritati ale tarii: cresterea pensiilor si a salariilor, investitii masive in educatie si sanatate, o mai buna absorbtie a fondurilor europene, descentralizare reala si profunda. PSD nu are acelasi drum cu PNL".
Geoana sustine ca succesele partidului au fost estompate de perceptia ca social-democratii colaboreaza cu guvernul Tariceanu, un guvern caruia ii prevesteste ca va trai vremuri grele in viitor: "Aceasta ambiguitate (a relatiei cu PNL - n.n.) nu ne face bine si trebuie curmata. Vom pregati si alte initiative cuprinse in programul 'Romania Sociala' pentru sesiunea de toamna a Parlamentului: TVA redus pentru alimente, subventionarea chiriilor pentru tinerii cu venituri mici, sprijin pentru mame si familii. Iar dezbaterea bugetului de stat pentru 2008 va prilejui prezentarea unei schite alternative de buget social-democrat".
Guvernul minoritar al lui Calin Popescu-Tariceanu a trebuit in ultima vreme sa accepte mai multe initiative ale opozitiei, dar supremul sau test va fi acela al trecerii bugetului pe 2008 de Parlament. Or, initiativele pe care Geoana le anunta mai sus (inclusiv un proiect de buget alternativ) ar putea modifica considerabil structura bugetului si chiar filosofia actului de guvernare. Respingerea bugetului ar putea conduce la caderea guvernului (masura nu este reglementata nicaieri la noi, dar aceasta este cutuma in tarile UE).
Desi nu explicit (el nu vorbeste, de pilda, despre o motiune de cenzura) Geoana ameninta: "Acest guvern, sau urmatorul, va trebui sa raspunda marii probleme a Romaniei de astazi: dupa sapte ani de crestere economica neintrerupta, distribuirea avutiei nationale se face in favoarea unei categorii restranse de cetateni, marea majoritate - cei care au cu adevarat nevoie - neputand beneficia de aceste avantaje". Justificarea sa: "Dupa trei ani de guvernare de dreapta, Romania a avut un prim an de dupa aderare complet ratat, cu o rata penibila de absorbtie de fonduri europene si cu o prestatie lamentabila in postura de nou membru al Uniunii".
La inceputul acestei saptamani PSD va avea o reuniune cu principalii responsabili din partid pentru a pregati - dupa cum spune Geoana - lungul sir al examenelor legislative ce va debuta in toamna cu europarlamentarele. Scopul este revenirea la guvernare, dar Geoana admite ca in Romania este greu ca un partid sa guverneze singur: "Daca nu ne vom afla in aceasta situatie ideala, de a guverna singuri, PSD va face alianta doar cu partidele care accepta schimbarea filosofiei de guvernare a tarii de la dreapta la stanga, cu tot ce inseamna ea".
Geoana face referire si la relatia cu PD, un partid pana in urma cu cateva luni aflat la guvernare. El spune ca PSD nu va colabora institutional cu acest partid (au existat zvonuri in acest sens, si chiar declaratii publice) cata vreme democratii nu vor iesi din zodia Traian Basescu, dar adauga: "Orice aliat potential trebuie sa accepte o filosofie de guvernare de stanga. Cu o precizare suplimentara. PD trebuie sa renunte la extremismele politice prin care isi interzice aliante cu partide democratice, acceptate si recunoscute de marile familii politice europene". Este de mentionat faptul ca, in statutul PD, exista o interdictie de colaborare institutionala cu PSD, insa, cu cateva luni in urma, liderul partidului, Emil Boc, a afirmat ca aceasta prevedere va fi eliminata.
"Pentru proiectele importante pentru tara, cum ar fi legea votului uninominal sau incheierea unui Pact National pentru Educatie, vom fi deschisi la colaborare cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PD", afirma Geoana.
Geoana vorbeste, in interviul citat, si despre propriul partid in care, in ultima vreme, s-au inregistrat nemultumiri - in special venite din asa-numita zona a Grupului de la Cluj (unde Vasile Dancu si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al PSD, iar Vasile Puscas din cea de vicelider al deputatilor social-democrati).
Liderul PSD crede ca, asa cum se mai poate intampla si intr-o familie, si in partide pot fi certuri, dar care nu duc la rupturi. Ceea ce spune Geoana in continuare este, practic, un indemn la reconciliere adresat nemultumitilor: "Intr-o mare familie mai exista mici neintelegeri, dar niciodata nu poate fi vorba de lupte. Intr-o mare familie se greseste si se iarta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO