Politică

Liderul deputaţilor PSD vorbeşte despre referendum: Iohannis a acceptat că a greşit, a schimbat tema graţierii cu corupţia

Liderul deputaţilor PSD vorbeşte despre referendum:...

Autor: Liviu Dadacus

24.01.2017, 18:26 67

Solicitat să comenteze faptul că preşedintele Iohannis a anunţat că nu va folosi cuvântul ''graţiere'' la referendum, Nicolicea a precizat: ''Demersul mi s-a părut făcut pe picior şi s-a dovedit acest lucru pentru că în urma luării de poziţie a domnului preşedinte Dragnea şi a celorlalţi comunicatori s-a spus foarte clar că se încalcă articolul 72 alineatul 2) şi anume care îi dă libertatea totală să facă orice referendum, cu excepţia a 3 teme – acelea care ţin de problemele fiscale, internaţionale, amnistia şi graţierea''.

Nicolicea a spus că Iohannis a acceptat că a greşit şi, ca urmare, a schimbat tema referendumului.

''Domnul preşedinte a acceptat deja că a greşit şi a schimbat tema, nu mai vorbeşte de graţiere, a vorbit despre corupţie, lupta anti-corupţie şi aici văd că l-au dezinformat subalternii, ar trebui să facă puţin curăţenie printre ei - după cum ştiţi există strategii de luptă anti-corupţie începând cu 2009, ultima a fost dată în august de către Guvernul Cioloş, printr-un HG, acest demers văd că este contestat acum de preşedintee Iohannis, fiind vorba de ratificare a unei convenţii internaţionale, este evident o problemă internaţională, adică dintre cele trei puncte, acesta este al doilea pe care nu are voie să facă referendum. În ce ne priveşte, cred că toţi cetăţenii români sprijinim lupta anti-corupţie şi din acest punct de vedere referendumul este inutil'', a adăugat Nicolicea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat marţi procedura privind organizarea unui referendum naţional privind ''continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice".

''În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată'', se arată în scrisoarea adresată de şeful statului preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Şeful statului a declarat marţi, în drum spre Strasbourg, unde va participa la o reuniune a Consiliului Europei, că la referendumul pe care l-a anuţat încă de luni nu va folosi cuvântul ''graţiere'', deoarece Constituţia nu lasă organizarea de iniţiative pe teme fiscale sau cele precum amnistia sau graţierea. În schimb, întrebarea poate fi legată de anticorupţie şi integritate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO