Politică

Liberalii si democratii negociaza mariajul

20.12.2005, 21:10 12

Mesajul "co-presedintelui fondator" al Aliantei D.A., Traian Basescu, va grabi discutiile legate de fuziunea PNL-PD, o decizie in acest sens urmand a fi luata in prima parte a anului viitor, a declarat ieri liderul PD Emil Boc.

In urma cu aproape trei ani de zile, Basescu, pe atunci presedinte al PD si fostul presedinte PNL Theodor Stolojan au batut palma pentru infaptuirea Aliantei D.A.

Era o perioada dificila pentru cele doua formatiuni aflate impreuna in opozitie, care se zbateau fiecare in jurul a 5-6 procente in sondajele de opinie, iar singura sansa de intarire anticipata de studiile sociologice era alianta. In acelasi spirit al "supravietuirii" este ceruta acum fuziunea dintre cele doua formatiuni, care au pornit impreuna numai din dorinta de a nu se lasa "inghitite" de fostul partid de guvernamant.

Alternativa la "prabusire" este fuziunea, a afirmat Basescu, reluand declaratii din ultimul an ale mai multor lideri liberali - Valeriu Stoica, Theodor Stolojan sau Cristian Boureanu, neagreati de actualul presedinte PNL Calin Popescu-Tariceanu. Insa tocmai viziunea lui Valeriu Stoica asupra fuziunii cu PD este cea pe care actualul lider liberal o doreste acum.

PNL le-a propus aseara colegilor democrati ca fuziunea sa aiba loc sub forma unei structuri federative, care sa impace curentele doctrinare ale celor doua formatiuni.

Este vorba despre aceeasi proiectie pe care Valeriu Stoica a propus-o in primavara lui 2005. El sustinea fuziunea sub forma unei structuri federative, ce-i drept acordata ideologic, din pragmatism, la doctrina populara pe care PD a adoptat-o ulterior o data cu alegerea in functia de presedinte al PD.

Liberalii au respins insa viziunea fostului presedinte PNL Valeriu Stoica, invocand neintelegerile ideologice, desi fuziunea era asumata in programele politice ale ambelor partide parlamentare.

Doar cateva voci din PNL au mai sustinut dupa acest moment necesitatea unei uniuni cu PD, in timp ce democratii, incurajati de cresterea spectaculoasa pe care au inregistrat-o in sondajele de opinie, au inceput sa respinga, public, nevoia unui viitor comun cu PNL.

Interventia lui Basescu i-a disciplinat pe liderii celor doua partide, care s-au vazut ieri obligati sa introduca tema in dezbatere. PNL a propus colegilor din PD ca discutiile in filiale sa inceapa anul viitor, dupa constatarea pulsului organizatiilor locale urmand sa fie comandate studii sociologice.

Potrivit unor surse liberale, nu toti liderii partidului s-au aratat increzatori in acest plan, liderul Tariceanu fiind printre acestia, ba unii seniori au amenintat chiar cu demisia din partid in caz ca fuziunea cu PD ar avea loc. Senatorul Radu Campeanu le-a spus colegilor ca va pleca din PNL in momentul in care se va lua decizia ca fuziunea va avea loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO