Politică

Liberalii prevad "dezastrul", in timp ce apropiatii lui Stolojan trambiteaza succesul

Liberalii prevad "dezastrul", in timp de apropiatii lui Stolojan trambiteaza succesul
10.12.2008, 19:47 26

PD-L
Emil Boc (foto), liderul PD-L, nu si-a aratat incantarea spunand ca negocirea este pe ordinea de zi. "Fraza zilei este: Negociem, negociem, negociem", a spus Boc, venit la negocierile cu PSD cu cateva minute inaintea lui Stolojan. La randul sau, intrebat fiind daca desemnarea prim-vicepresedintelui Theodor Stolojan in functia de premier este un succes al PD-L, celalalt prim-vicepresedinte, Adriean Videanu, a aratat cu degetele semnul "ok", completand: "Raspunsul este rotund".
Referitor la acelasi subiect, secretarul general al partidului, Vasile Blaga, a spus, zambind: "Si ziua de-abia a inceput". Intrebati si ei ce parere au despre desemnarea lui Stolojan, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a spus: "Suntem consecventi", iar Radu Berceanu a aratat: "Este propunerea PD-L". La randul sau, presedintele PD-L Arad, fostul vicepremier Gheorghe Seculici, s-a declarat satisfacut de desemnarea lui Theodor Stolojan pentru functia de premier, declarand ca acesta "este garantia depasirii crizei economice in Romania.
 
PSD
Liderii importanti ai PSD, precum presedintele Mircea Geoana (foto) sau Miron Mitrea, nu au comentat desemnarea lui Stolojan pentru functia de premier, rezumandu-se la a face declaratii legate de negocierile cu PD-L privind viitorul guvern. "Nu vreau sa fac declaratii despre premier", a declarat coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea. Spre deosebire de acestia, liderii PSD din teritoriu, precum presedintele PSD Cluj, deputatul Vasile Soporan, considera ca primul examen al premierului desemnat Theodor Stolojan consta in modul in care va negocia protocolul de guvernare PSD-PD-L.
"Primul examen pe care il va da este finalizarea protocolului de guvernare PSD-PD-L la nivel national. Aprecierea asupra sa se va face in functie de modul in care se va negocia protocolul, programul de guvernare si echipa guvernamentala, care sa includa reprezentanti de la ambele partide", a spus Soporan.
 
PNL
Liderii PNL au criticat dur alegerea facuta de Basescu pentru functia de premier, pe care au caracterizat-o ca fiind un pas inapoi, Stolojan neavand "autoritatea morala" pentru a prelua aceasta functie.
"E un urias pas inapoi. Dupa 17 ani in care Romania ar fi trebuit sa evolueze si sa se modernizeze, iata ca presedintele Basescu nominalizeaza pentru functia de premier aceeasi persoana nominalizata de Ion Iliescu pentru aceasta functie dupa lovitura de stat data impreuna cu minerii impotriva guvernului Roman", a declarat vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. La randul sau, vicepresedintele formatiunii, Crin Antonescu (foto), a declarat: "E o alegere nepotrivita pentru ca domnul Stolojan, in opinia mea, e lipsit de autoritatea politica si morala pentru a conduce un guvern, pentru ca exista contradictii flagrante intre trecutul politic al lui Stolojan la curtea lui Ion Iliescu si prezentul politic al aceluiasi la curtea lui Traian Basescu, precum si intre discursul impotriva grupurilor de interese si interesele financiare personale ale lui Theodor Stolojan."
 
UDMR
Reprezentantii UDMR s-au declarat multumiti de desemnarea lui Stolojan pentru functia de premier. "Domnul Stolojan este o persoana pregatita profesional, care are doua sarcini grele de indeplinit: sa asigure majoritatea parlamentara si sa gaseasca, in 2009, solutii de iesire din criza economica. Dansul a lucrat la Banca Mondiala si are sistemul relational international pus la punct. Daca UDMR va ajunge la guvernare, domnul Stolojan va primi intregul nostru sprijin", a declarat Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj. De asemenea, senatorul UDMR Verestoy Atilla (foto) este de parere ca principala misiune a lui Stolojan va fi de a rezolva criza.
"Consider ca s-a adeverit faptul ca dreptul presedintelui Traian Basescu de a desemna primul-ministru nu este chiar discretionar. A fost propunerea PD-L, rezultatul unui principiu democratic care nu s-a pierdut. Theodor Stolojan are o misiune grea, dar nu ingrata, pentru ca are menirea de a crea instrumentele care sa fie eficiente in a inlatura momentul de criza care tinde sa ne cuprinda rapid", a spus Verestoy.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO