Politică

Liberalii incep lupta juridica pentru a-si pastra oamenii in administratie

Liberalii incep lupta juridica pentru a-si pastra oamenii in administratie

Mircea Geoana si Emil Boc sunt acuzati ca au modificat legea pentru a-si pune oamenii lor pe functii

23.04.2009, 20:41 17

Functionarii publici si liberalii vor ataca la Curtea Constitutionala ordonanta guvernului care permite inlocuirea din functie a sefilor din structurile administratiei.
Este vorba despre aproximativ 11.000 de oameni care au statut de functionari publici, dar care, in urma unei ordonante aprobate miercuri, isi pierd acest statut si vor fi schimbati de la conducerile institutiilor administratiei. Liberalii se tem ca primii vizati sunt oamenii lor.
Sub incidenta ordonantei intra sefii institutiilor deconcentrate - fie ca este vorba despre cei din spitale, directii sanitare, inspectorate scolare, directii agricole, posta.
Coalitia PSD-PD-L nu a incheiat nici acum toate numirile in posturile administratiei centrale. O noua reimpartire a functiilor la nivel local va insemna din nou negocieri intre cele doua partide pentru cele peste 10.000 de functii puse la bataie. Liberalii spun ca primii vizati de ordonanta Guvernului sunt liberalii care vor ramane pe drumuri.

Imunitatea pierduta a functionarilor publici
Legea functionarilor publici ofera o imunitate largita functionarilor publici, mai ales in cazul concedierilor. Acesta a fost motivul pentru care Guvernul, care anuntase initial ca va reduce aparatul administratiei cu 20% a fost obligat sa dea inapoi.
Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat ieri, citat de Mediafax, ca cel mai probabil astazi va sesiza Avocatul Poporului privind aceasta ordonanta, care a fost publicata, miercuri seara, in Monitorul Oficial.
"De asemenea, fiecare conducator de institutie publica va fi sprijinit de avocatii nostri pentru a-si pastra locul de munca. In cazul in care acesta va fi destituit din functia publica, va ataca in instanta pe partea de contencios administrativ decizia", a precizat Oprescu. In opinia sindicalistilor, ordonanta privind schimbarea conducerii institutiilor publice deconcentrate va duce la intensificarea coruptiei, Guvernul favorizand astfel anumite afaceri, subordonand politic si economic activitatea institutiilor publice.
Secretarul general al PNL, Radu Stroe, a sustinut ieri ca liberalii vor depune o sesizare catre Avocatul Poporului in vederea atacarii la Curtea Constitutionala a ordonantei.
Secretarul general al PNL a mentionat ca liberalii se gandesc si la o sesizare in contencios administrativ pentru a stopa efectele Ordonantei emise de Guvern in privinta deconcentratelor. El a anuntat ca PNL mai are in vedere si acordarea unui "sprijin juridic si tehnic" pentru cei afectati de prevederile Ordonantei, prin elaborarea unei "sesizari-model" pentru contenciosul administrativ, care sa fie pusa la dispozitia celor care doresc sa lupte impotriva masurilor "abuzive" ale Guvernului.
Pana in prezent functiile intrate sub incidenta ordonantei erau ocupate prin concurs.
Ordonanta de urgenta care modifica procedurile de conducere a serviciilor deconcentrate permite desemnarea unor directori cu contract de management care sunt numiti.
Astfel, serviciile deconcentrate vor include posturi de director coordonator cu un contract de management pe maximum patru ani, iar functiile ce confera calitatea de ordonator credite, inclusiv contractuale, din aceste servicii vor fi desfiintate in termen de 32 de zile.
In locul functiilor desfiintate vor fi posturi de director coordonator al serviciului deconcentrat, numiti de conducatorul institutiei, pe baza unui proiect de management.
Proiectele de management elaborate pentru o perioada de maximum patru ani vor include angajamente referitoare cel putin la identificarea problemelor existente in domeniu, imbunatatirea actului managerial, dezvoltarea competentelor profesionale ale personalului din subordine, propuneri de imbunatatire a colaborarii institutionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO