Politică

Legea minoritatilor naste noi dispute

24.10.2005, 18:59 17

PSD cere o dezbatere atenta a proiectului legii minoritatilor si se pronunta impotriva adoptarii tacite de catre Senat a acestui act normativ, lucru care se poate intampla astazi daca senatorii nu dau votul final acestei legi.

Legea minoritatilor este de mai multa vreme in disputa, motiv pentru care a fost sesizata Comisia de la Venetia (organism care urmareste modul in care sunt respectate drepturile minoritatilor), care la finele saptamanii a dat un aviz favorabil.

Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat ieri ca in cursul dezbaterii acestui proiect trebuie incluse in textul actului normativ toate recomandarile si propunerile formulate de Comisia de la Venetia.

In urma unei sesizari a Guvernului de la Bucuresti, expertii comisiei s-au pronuntat, la sfarsitul acestei saptamani, asupra prevederilor din proiectul de lege privind statutul minoritatilor.

Potrivit declaratiilor liderului Uniunii, Marko Bela, Comisia a dat "un aviz pozitiv, pertinent".

Cele mai apreciate prevederi ale proiectului, conform declaratiilor lui Marko Bela, au fost cele legate de autonomia culturala, perceputa ca "instrument eficace in relatiile interetnice".

In schimb, Comisia de la Venetia a cerut mai multe precizari si garantii in aplicarea dispozitiilor din statutul minoritatilor.

Astazi plenul Senatului va dezbate acest proiect, care, daca nu va fi finalizat in cursul zilei de astazi, va intra in procedura adoptarii tacite, lucru care inseamna ca va fi adoptat in varianta Guverului.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a explicat: "Daca luni (astazi - n.red) nu se va ajunge la votul final, legea este adoptata tacit. S-a prelungit de la 45 la 60 de zile adoptarea legii, iar daca in 60 de zile nu se adopta, potrivit Constitutiei modificate se considera adoptata tacit. Se poarta discutii daca e in forma initiala ori cu amendamentale aprobate in Senat si se trimite la cealalta Camera. Nu are importanta cum se va aproba. Modificarile de la Senat sunt bune, ele sunt mai ales de calitate juridica, este o imbunatatire juridica a proiectului de lege. Schimbari de fond nu au avut loc pana acum".

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO