Politică

Ion Iliescu "se gandeste" inca la gratierea lui Miron Cozma. Este singurul

05.11.2004, 00:00 18

Mai multe organizatii ale societatii civile au cerut ieri presedintelui Ion Iliescu si candidatilor pentru Cotroceni sa se pronunte in privinta gratierii lui Miron Cozma. Toti candidatii pentru Cotroceni, inclusiv Adrian Nastase considera inoportuna eliberarea liderului minerilor insa, Ion Iliescu, singurul in masura sa decida, afirma ca "se gandeste" pana la finalul mandatului prezidential la o eventuala gratiere a lui Cozma.
Declaratiile sefului statului pe aceasta tema, facute in ultimele doua zile, lasa loc unor interpretari. Ion Iliescu a refuzat ieri, ca si in urma cu doua zile, sa se pronunte fara echivoc asupra gratierii lui Miron Cozma, condamnat in 1999 la 18 ani de detentie pentru mineriada din septembrie 1991.
Ion Iliescu a spus ieri ca "nu stie" daca il va gratia pe Cozma insa, pana la finalul mandatului "e posibil sa se mai gandeasca" la clementa pe care i-ar putea-o acorda. Seful statului a refuzat sa precizeze de ce anume ar depinde gratierea lui Miron Cozma. Declaratia de ieri a presedintelui Iliescu vine dupa ce miercuri, in timpul unei vizite la Birlad, afirmase ca "e timp" sa se gandeasca la situatia liderului minerilor din Valea Jiului. Nu a dorit sa intre in detalii, cerand sa nu mai fie intrebat "prostii".
Ion Iliescu mai are timp de gandire ceva mai mult de o luna de zile, pana la finalul mandatului.
Miron Cozma i-a cerut de doua ori clementa presedintelui Iliescu. In 2001, la inceput de mandat, cand presedintele a spus ca nu este "oportuna" eliberarea lui Cozma si in vara anului trecut. In privinta celei de a doua solicitari, Iliescu a ezitat in tot acest timp sa se pronunte transant. Ministerul Justitiei a dat aviz negativ insa, este un aviz consultativ, ultimul cuvant apartine presedintelui.
Spre deosebire de Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, candidat pentru Cotroceni al Uniunii PSD+PUR, considera "inoportuna" discutia despre gratierea lui Miron Cozma. "Cred ca alte lucruri sunt prioritare in acest moment", afirma Adrian Nastase.
La randul sau, Traian Basescu, candidat al Aliantei PNL-PD, afirma ca se impune "respect si decenta" fata de decizia definitiva si irevocabila a  justitiei si, prin urmare, nici un om politic nu poate pune sub semnul intrebarii hotararea Curtii Supreme de Justitie. In acelasi timp, Basescu argumenteaza ca oricine va considera ca poate schimba, prin forta, puterea si guvernele, alese in mod democratic, nu are loc intr-o societate civilizata.
Categoric impotriva unei clemente este si Petre Roman, fostul prim-ministru din perioada mineriadelor din 1990, conduse de Miron Cozma. Petre Roman, acum candidat al Forte Democrate din Romania, destituit din functia de prim-ministru la presiunile minerilor, afirma ca Miron Cozma va trebui sa plateasca si pentru mineriada din 1999. "Ca presedinte al Romaniei nu as trece la gratierea lui Miron Cozma pentru ca el este condamnabil si pentru mineriada din ianuarie 1999, care a fost un act terorist", spune Roman.
Si candidatul PNTCD, Gheorghe Ciuhandu se opune "categoric" gratierii, aratand ca Miron Cozma a fost promotorul mineriadelor, "a facut multe rele" si trebuie "sa ramana acolo unde este". Ciuhandu a mentionat ca lideri taranisti precum Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, Ion Mihalache au stat ani grei in inchisoare din cauza crezurilor lor politice, in timp ce Cozma nu are decat "crezul batei".
Patru organizatii civice - Grupul pentru Dialog Social, Alianta Civica, Asociatia Victimelor Mineriadelor si ProDemocratia - au cerut ieri candidatilor la Presedintie si actualului sef al statului sa exprime public pozitia privind gratierea lui Cozma, aratand ca trebuie inchis definitiv capitolul sumbru al mineriadelor. "Miron Cozma s-a aflat de fiecare data in fruntea celor care au instaurat o stare de teroare, violenta si haos, soldata cu pagube materiale pe strazile si in institutii ale Capitalei, in timpul mineriadelor din ianuarie 1990, februarie 1990, iunie 1990, septembrie 1991, ianuarie 1999 si februarie 1999", precizeaza asociatiile civice. Apelul organizatiilor civice vine dupa ce senatorul PSD, Adrian Paunescu a cerut eliberarea lui Miron Cozma. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO