Politică

Ion Iliescu ii primeste la Cotroceni pe liderii Opozitiei

27.11.2003, 00:00 13

Presedintele Ion Iliescu incepe astazi la Cotroceni consultarile cu partidele politice din opozitie pe tema legilor electorale si a calendarului alegerilor a€“ subiecte care bulverseaza scena politica de luni bune.
Astazi la usa lui Ion Iliescu vor bate liderii UDMR, urmand ca maine sa fie primiti cei ai PNL, PD, UDMR si PUR. PSD a fost primit saptamana trecuta.
Presedintele trebuie sa armonizeze opiniile divergente dintre partide, care au tensionat viata politica, dar cum intalnirile similare pe aceasta tema nu au condus la nici un rezultat este greu de crezut ca, dupa intalnirile astazi si maine, subiectul modificarii legilor electorale si chiar calendarul lor va fi un subiect inchis. In luna iunie Parlamentul a instituit o comisie speciala alcatuita din reprezentantii tuturor partidelor, dar Comisia nu a fost niciodata convocata, desi, initial, se stabilise ca munca ei sa se sfarseasca in octombrie curent. In lipsa unui acord intre partide privind modificarea celor trei legi electorale a€“ locale, parlamentare si prezidentiale a€“ fiecare partid politic a avansat propriile variante, lucru care a intarziat mult adoptarea unei solutii.
Neintelegerile sunt multe, mai ales in privinta legii alegerilor locale si a legii alegerilor generale. PSD vrea, in cazul alegerilor locale, sa se voteze intr-un singur tur de scrutin, (in care sa castige candidatul care a obtinut cele mai multe voturi) si chiar a fixat o data pentru acesta: 6 iunie 2004. Opozitia vrea doua tururi de scrutin si tine cu dintii de acest lucru. De altfel, alegerile trecute au aratat ca cele mai spectaculoase rasturnari de situatie se petrec in cel de-al doilea tur, mai ales gratie intelegerii dintre partidele politice care se sprijina reciproc. La un singur tur de scrutin ar fi avantajat PSD care, deocamdata sta foarte bine in sondaje. Alegerile cu doua tururi da sanse mai mari PNL si PD care se vor sprijini reciproc in al doilea tur.Alegerile generale ridica si ele probleme: PSD vrea vot uninominal pentru Senat. UDMR nici nu vrea sa auda pentru ca ar castiga doar in judetele unde maghiarii sunt majoritari. PNL si PD vor ca in ambele camere sa fie organizat scrutinul uninominal, dar numai pentru jumatate dintre locurile parlamentare. Or, cum nici un partid nu cedeaza, este greu de spus cum vor evolua lucrurile in viitor.De pilda, PNL si PD au inregistrat ieri la Camera Deputatilor o noua propunere privind alegerile locale care interzice prefectilor si subprefectilor sa candideze in alegeri, iar cetatenilor sa voteze in alte localitati decat cele de domiciliu. Intentia celor doua partide l-a suparat pe premierul Adrian Nastase, care s-a intrebat la ce bun o comisie pentru modificarea legilor electorale, daca toata lumea face ce vrea. "Daca se depune un astfel de proiect, am putea si noi sa ne reorientam si sa consideram ca mergem pe un proiect de legi electorale PSD, sa ne intalnim la Parlament, la vot, si sa vedem care dintre formulele respective castiga." Premierul reaminteste astfel celor doua partide ca nu au forta necesara sa impuna in Parlament un proiect de lege.



Calendarul Quintus
Calendarul alegerilor este si el subiect de cearta de cateva saptamani. Dupa ce a propus ca alegerile locale sa se desfasoare pe 6 iulie, cele generale si primul tur pentru prezidentiele pe 12 decembrie si al doilea tur al prezidentielelor pe 19 decembrie, PSD s-a razgandit, avansand o noua propunere pentru alegeri anticipate, in iunie. Dupa reactiile opozitiei, care propuneau alegeri generale in noiembrie, PSD a revenit la varianta initiala, pentru ca ieri sa anunte ca ia in calcul o propunere a fostului lider liberal Mircea Ionescu Qintus. Acesta a propus marti ca alegerile locale sa se desfasoare la 6 iunie, primul tur al prezidentielelor pe 28 noiembrie si, alegerile parlamentare si al doilea tur al prezidentialelor la 12 decembrie. Propunerea a fost imbratisata de presedintele Ion Iliescu, iar premierul Adrian Nastase a anuntat ca o ia in calcul, nu fara o oarecare ironie: "Mi se pare remarcabil ca domnul Mircea Ionescu Quintus cu intelepciunea sa si cu buna cunoastere a Constitutiei, a realizat ca alegerile parlamentare nu se pot face in noiembrie, asa cum au sugerat colegii din PNL. E putin jenent pentru colegii din PNL ca a trebuit sa vina un venerabil liberal sa le explice Constitutia celor care nu au reusit sa o citeasa cu atentie, desi era datoria lor." Aceasa propunere ar trebui sa fi impacat nemultumirile partidelor cu prevederile constitutionale care nu permit desfasurarea alegerilor generale inainte de 11 decembrie (cand expira mandatul actualului Parlament). Numai ca ieri Alianta PNL a€“ PD a anuntat ca se delimiteaza de propunerile lui Qintus, spunand ca acestea sunt doar pareri personale. Or, daca presedintele nu reuseste mai niciodata sa impace partidele intre ele, e greu de crezut ca va putea aduce la un numitor comun ideile diferite dintr-un partid. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO