Politică

Ion Iliescu a fost lovit si huiduit de romanii din Montreal

20.09.2004, 00:00 102

Ion Iliescu a fost lovit de un imigrant roman cu un sul de carton, sambata, la inaugurarea Pietei Romaniei din Montreal. Incidentula a fost insotit de huiduieli si proteste din partea catorva zeci de romani care s-au stabilit in Canada, fiind nevoit sa plece inainte de a mai tine un discurs care fusese programat.
Protstele diasporei romane din Canada fusesera anuntate inca inainte ca Ion Iliescu sa ajunga la Montreal. Cu toate acestea, presedintele nu a renuntat la prezenta sa in mijlocul acestora. Dupa ce s-a dezvelit statuia lui Mihai Eminescu, Iliescu s-a aplecat sa mangaie o copila, moment in care a fost izbit la cap cu un sul de carton in care, potrivit martorilor oculari, s-ar fi aflat un hot-dog. SPP-ul sustine insa ca Iliescu ar fi fost lovit fie cu un sul de carton gol, fie cu un plic de hartie. Cel care si-a manifestat furia fata de presedintele roman este, potrivit corespondentului Mediafax, Cristian Pavaluca, un om care a plecat din Romania dupa 1989. Pavaluca i-a spus presedintelui ca el este motivul pentru care a parasit Romania - mai precis, mineriadele de la inceputul anilor 90. Iliescu a fost si apostrofat de Cristian Pavaluca, chiar cu o remarca intrata in memoria publica peiorativa  si care-i apartine sefului statului. Mai precis, Pavaluca i s-a adresat cu apelativul Mai animalule!". Iliescu s-a inotrs la starea sa de spirit din anii 90, de cand dateaza remarca, si i-a raspuns lui Pavaluca: "Esti exact ceea ce spui".
Atmosfera in care a avut loc imaugurarea parcului consacrat Romaniei i-a fost ostila presedintelui Iliescu. Inca de la momentul in care ajunsese in Piata Romaniei, Iliescu a fost intampinat cu lozinci precum "Jos Iliescu", "Tradatorul", "Iliescu go home" sau "Afara". Mesaje ostile erau inscriptionate si pe pancarte "Sus Eminescu, jos Iliescu" sau "Jos mafia baronilor regimului Iliescu".
Dicursul nu a mai avut loc, iar Iliescu a fost scos din multime de catre fortele de securitate romane si canadiene. Festivitatea a continuat in huiduieli si fluieratuiri care au constituit fondul unui discurs al lui Razvan Theodorescu, ministrul culturii, care, potrivit relatarilor unui post de radio canadian, a fost intrerupt de emigrantii romani si nu si-ar fi tinut nici el discursul pana la capat. Acelasi post de radio cita opiniile manifestantilor, potrivit caroa coruptia din Romania este la fel cu cea din regimul comunist, iar Theodorescu era perceput ca un fost responsabil in timpul lui Ceausescu.
Seful statului a comentat intr-o maniera poprie oprobriul de care a avut parte. Dupa ce a parasit scena incidentului, el le-a spus ziaristilor care-l insotesc in aceasta vizita ca a fost dezamagit de aceste momente, insa, a adaugat presedintele roman, ele nu reprezinta decat "manifestari marginale" ale unor oameni "care nu s pot adapta noilor realitati si care traiesc in trecut". Una dintre remarcile prezidentiale citate de ziaristii de la fata locului adresata protestatrilor este ca huiduielile ar fi fost "manifestari de retardati".
Inca inainte de a ajunge la ontreal, Iliescu a fost avertizat de pregatirea unor astfel de manifestari. Presa de limba romana care apare la Monreal vorbea despre nemultumirea mai multor asociatii ale comunitatii care sustin ca situatia din Romania iliesciana este cdea care i-a impins spre emigrare.
A mai existat de asemenea si o nemultumire legata de statuia lui Mihai Eminecu. Ea a fost modelata de catre Vasile Gorduz, unul dintre cei mai titrati sculptori romani ai momentului. Gorduz este profesor universitar, este autorul mai multor lucrari care sunt expuse in Romania, dar si peste hotare. In anul 2000, a fost distins de catre presedintele Emil Constantinescu cu medalia comemorativa la implinirea a 150 de ani de la nasterea lui Eminescu. Tot atunci a aparut proiectul infiintarii unei Piete a Romaniei la Montreal si tot atunci Eminescu a fost considerat ca reprezentant-simbol al culturii romane. Proiectul a fost comisionat lui Vasile Gorduz, in urma unui concurs. Ajunsa cu o intarziere de patru ani la Montreal, statuia nu a fost in acord cu perceptiile artistice ale unora dintre membrii comunitatii romane. Monumentul il reprezinta pe Eminescu descult, cu mainile ridicate la nivelul braului, cu capul ridicat spre cer si invesmantat cu o haina lunga. Unii dintre romanii din Montreal au considerat ca postura in care este infatisat Eminescu nu corespunde modelului lor mental despre poet si s-au plans ca are o expresie ratacita sau ca le-o inspira pe Elena ceausescu. Mai multi plasticieni au fost de parere ca reprezentarea pe care a ales-o Gorduz este metaforizata, fiind o trimitere la modelul cristic. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO