Politică

Iohannis, de Ziua Pământului: Vă mulţumesc tuturor că aveţi grijă de planeta noastră

Iohannis, de Ziua Pământului: Vă mulţumesc tuturor...

Autor: Laura Buciu

22.04.2023, 10:45 19

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia Zilei Pământului, spunând că a contribuit direct la negocierile din cadrul Consiliului European în urma cărora România a primit fonduri dedicate protecţiei mediului şi tranziţiei verzi.

Klaus Iohannis a spus că Ziua Pământului, marcată pe 22 aprilie la nivel global, reprezintă un nou prilej de a trage un semnal de alarmă pentru a trata cu prioritate provocările privind mediul, un subiect legat direct de bunăstarea şi sănătatea tuturor.

„Planeta noastră se confruntă cu accelerarea schimbărilor climatice, pierderea biodiversităţii, dezvoltarea nesustenabilă în centrele urbane, poluarea aerului şi poluarea cu plastic. Degradarea mediului atrage costuri umane şi materiale imense şi, de aceea, în ciuda crizelor şi provocărilor multiple pe care le traversăm, trebuie să găsim timp şi resurse pentru a o preveni. La nivelul Uniunii Europene, ne propunem să atingem neutralitatea climatică până în 2050. În calitate de Preşedinte al României, am contribuit direct la negocierile din cadrul Consiliului European în urma cărora România a primit fonduri substanţiale dedicate protecţiei mediului şi tranziţiei verzi. Este nevoie de o accelerare a eforturilor autorităţilor din România în a utiliza această finanţare şi, de aceea, fac un apel la toate instituţiile publice centrale şi locale să se mobilizeze pentru ca românii să beneficieze din plin şi la timp de finanţarea europeană verde”, a spus Iohannis.

Preşedintele adaugă că prin accesarea fondurilor europene şi implementarea adecvată a unor proiecte legate de ape uzate, împăduriri, energie verde sau eficienţă energetică vom contribui la un mediu mai sănătos, creşterea confortului în casele noastre, sănătatea publică şi accesul la energie. Mai mult decât atât, România poate face investiţii în facilităţi de producţie pentru bunuri şi servicii esenţiale în tranziţia climatică şi poate genera noi locuri de muncă.

„O investiţie esenţială pentru un grad sporit de protecţie a mediului şi o tranziţie verde de succes este cea în educaţia privind schimbările climatice şi mediul. În ultimul an, România a făcut o serie de progrese în acest sens prin implementarea unor măsuri pe care le-am susţinut: adoptarea ,,Strategiei Naţionale privind Educaţia pentru mediu şi schimbări climatice 2023 - 2030”, introducerea ,,Săptămânii Verzi” în structura anului şcolar, precum şi dezvoltarea unei platforme digitale cu activităţi şi resurse educaţionale privind mediul şi schimbările climatice. În perioada următoare, profitând din plin şi de Anul European al Competenţelor 2023, trebuie să accelerăm procesul de pregătire a resursei umane pentru tranziţia verde şi cea digitală”, a mai spus Klaus Iohannis.

Potrivit preşedintelui României, combaterea eficientă a degradării mediului, limitarea şi adaptarea la schimbările climatice presupun un efort global care necesită cooperare la nivel internaţional, schimb de bune practici şi sprijin reciproc.

„La iniţiativa mea, România a organizat la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) din Republica Arabă Egipt masa rotundă ,,Promovarea educaţiei privind schimbările climatice” la care au participat şefi de stat şi de guvern, o premieră la COP, marcând astfel importanţa pe care educaţia o joacă ca instrument esenţial pentru atingerea obiectivelor climatice. Am fost onorat să găzduiesc personal evenimentul şi mă bucur că am reuşit să aducem această temă în atenţia liderilor internaţionali. Anul acesta este caracterizat şi de intensificarea relaţiilor diplomatice bilaterale dintre România şi state din Asia, Orientul Mijlociu şi America Latină. Discuţiile pe care le-am purtat cu omologii din aceste ţări arată caracterul global al preocupărilor legate de protecţia mediului. România va coopera mai strâns cu statele partenere în domenii precum limitarea şi adaptarea la schimbările climatice, energia regenerabilă, gestionarea eficientă a secetei şi a incendiilor de vegetaţie amplificate de schimbările climatice, protejarea pădurilor şi a biodiversităţii, cercetarea şi dezvoltarea industriilor care susţin tranziţia climatică. De asemenea, un domeniu de cooperare prioritar în acest context îl reprezintă educaţia privind schimbările climatice şi mediul”, adaugă Iohannis.

Preşedintele României spune că mulţi dintre cetăţenii români contribuie la îmbunătăţirea calităţii mediului, fie prin activitatea profesională, fie prin acţiuni de voluntariat, iar probabil cei mai mulţi prin gesturi mici, dar cu impact mare, zi de zi.

„Vă mulţumesc tuturor că aveţi grijă de planeta noastră, Pământ”, încheie Klaus Iohannis mesajul său de Ziua Pământului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO