Politică

Ioan Amarie s-a retras din Consiliul Superior al Magistraturii

14.02.2005, 00:00 20

Procurorul genral al PNA, Ioan amarie, a anuntat ca se retrage din Consiliul Superior al Magistraturii (un loc dintre cele oferite de drept anumitor demnitari din cadrul justitiei), precizand ca numai in acest mod ar putea sa se ocupe indeaproape de lupta impotriva coruptiei.
Amarie a fost desemnat in aceasta functie prin votul colegilor sai pentru un post care revine PNA.
In conditiile in care Ioan Amarie renunta la locul in CSM, acesta va preluat de urmatorul clasat in urma alegerilor, si anume adjunctul sau, procurorul Gheorghe Suhan.
Amarie sustine ca nu are timp suficint pentru a participa si la sedintele CSM, si de a se ocupa asa cum se cuvine de lupta impotriva coruptiei, o prioritate pentru Romania in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.
La randul sau, presedintele CSM, Dan Lupascu, a declarat ca cererea de retragere a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie Ioan Amarie din CSM va fi dezbatura de plenul Consiliului in sedinta de miercuri.
Seful CSM a spus ca Amarie si-a motivat cererea prin faptul ca ii va fi foarte greu sa faca, in acelasi timp, doua lucruri importante pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana: reforma justitiei - pe care a demarat-o CSM impreuna cu Ministerul Justitiei - si lupta anticoruptie, pe care Dan Lupascu a apreciat-o ca fiind "problema numarul unu".
Activitatea lui Amarie la CSM necesita doua zile pe saptamana pentru prezenta la sedinta plenului si la comisii. Raman trei zile (fara sfarsitul de saptamana) pentru activitatea PNA, interval pe care seful Parchetului Anticoruptie il considera insuficient pentru a se ocupa temeinic de activitatea institutiei.
Lupascu a afirmat ca a avut mai multe discutii cu  Amarie, care - ca si el - vrea sa functioneze "foarte bine si CSM, si PNA". "Ne-am gandit la o eventuala cerere de suspendare pe o anumita perioada din calitatea de membru al CSM, insa legea nu prevede o asemenea varianta", a spus Lupascu.
Dan Lupascu a adaugat ca, in sedinta de miercuri a plenului CSM, va fi pusa in discutie ramanerea lui Ioan Amarie in Consiliu, insa procurorul general al PNA va decide daca isi mentine sau nu cererea.
"Il cunosc pe domnul Amarie si il apreciez. Am avut o colaborare apropiata", a afirmat seful CSM.
Judecatorul Lupascu a respins speculatiile privind faptul ca la baza cererii de retragere din CSM a lui Amarie ar sta alte motive decat cele invocate. "Sunt pure speculatii", a subliniat Lupascu
Este vorba despre momentul in care Amarie a cerut plecarea de la CSM - anume imediat dupa ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, a cerut CNSAS sa verifice trecutul membrilor CSM pentru a afla daca printre acestia se numara fosti colaboratori ai Securitatii. Totul a pornit de la informatiile publicate de mai multe ziare, potrivit carora unul dintre liderii CSM, procurorul Ilie Piciorus - o persoana contestata pentru activitatea sa de dinainte si de dupa 89 - a fost prezentat ca fiind un fost agent al Securitatii comuniste. Piciorus a fost acuzat ca ar fi actionat, ca procuror, la comanda politica, fiind implicat in anchetarea scriitorului Gheorghe Ursu (ucis de Securitate in 85), ca si in dosare controversate precum cel al Pietei Universitatii sau al tanarului procuror Cristian Panait.
In cererea de retragere din CSM, Ioan Amarie arata ca in urma consultarilor avute cu o parte dintre colaboratorii sai, precum si cu presedintele CSM, a decis ca, "pentru aceasta perioada, este oportuna unitatea intregului personal al Parchetului National Anticoruptie in jurul ideii pentru care aceasta institutie a fost creata in anul 2002, cu sprijinul Uniunii Europene".
"A fost pentru mine o onoare sa lucrez in CSM, un organism constituit din magistrati de o mare probitate profesionala, carora, sper, ca le va fi acordata si pe mai departe increderea necesara pentru indeplinirea tuturor obiectivelor ce si le-au propus. Iata de ce solicit intregului personal al PNA sa ne concentram toate eforturile, in aceasta perioada, pentru realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus la sedinta de bilant si sa nu ne lasam intimidati de presiunile si actiunile unor grupuri de interese care incearca prin orice mijloace denigrarea institutiei si diminuarea capacitatii de lupta impotriva coruptiei", afirma Amarie, in cererea sa. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO