Politică

Investitorii americani vad neclaritati in Codul muncii

12.12.2002, 00:00 18

Controversatul proiect privind noul Cod al muncii, asupra caruia Guvernul si-a asumat luni raspunderea in Parlament, continua sa provoace controverse. Camera Americana de Comert in Romania a criticat, ieri, faptul ca proiectul legislativ cuprinde o serie de neclaritati care vor avea un impact administrativ si financiar semnificativ. In plan politic, PNL si PD au anuntat, ieri, ca vor contesta la Curtea Constitutionala noul Cod al muncii. Liberalii si democratii vor apela la aceasta forma de protest in cazul in care nu vor reusi, pana in aceasta dimineata, sa stranga 122 de semnaturi de sustinere, necesare initierii unei motiuni de cenzura.

Obiectiile investitorilor americani
Camera Americana de Comert in Romania (AmCham) sustine ca in Codul muncii ar trebui introduse prevederi referitoare la obligatia angajatilor de a presta servicii de calitate. "Intr-o economie competitiva, calitatea muncii depuse de angajati este extrem de importanta pentru angajatori", spune Obie Moore, presedintele AmCham.
Asociatia investitorilor americani apreciaza ca documentul cuprinde o serie de elemente neclare cu un impact administrativ si financiar semnificativ. 
"Exista unele elemente cu un impact semnificativ pe plan administrativ si financiar care raman neclare, urmand sa fie reglementate prin viitoare <legi speciale>", considera Obie Moore. El citeaza printre aceste elemente conditiile pentru formarea unor terte parti - respectiv sindicate si reprezentanti ai angajatilor si conditiile impuse pentru contractele de munca incheiate pe perioada determinata.
De asemenea, reprezentantul investitorilor americani in Romania semnaleaza faptul ca in textul Codului Muncii nu sunt specificate conditiile pentru constituirea fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.
"Capitolul referitor la acest fond vin sa satisfaca cerintele UE cu privire la protectia angajatilor in eventualitatea falimentului companiei. Totusi, aceasta nu este unica solutie posibila", se arata in pozitia AmCham. 

Codul muncii
Doua sunt obiectiile liberalilor si democratilor care vor fi adresate Curtii Constitutionale: noul Cod al Muncii contravine principiului economiei de piata si articolului 16 din Constitutie, referitor la egalitatea cetatenilor in fata legii, a declarat, ieri, Ziarului Financiar vicepresedintele PD Emil Boc.
Liberalii si democratii vor sesiza Curtea Constitutionala pana la sfarsitul saptamanii, ei avand deja semnaturile necesare acestui demers, adica ale 50 de deputati. In aceste conditii, proiectul legislativ nu poate fi trimis la promulgare pana cand magistratii Curtii nu se pronunta asupra obiectiilor celor doua formatiuni. In cazul in care Curtea Constitutionala va da castig de cauza PNL si PD, textele din noul Cod al muncii la care parlamentarii opozitiei au facut referire, vor fi retrimise spre dezbatere Parlamentului. In caz contrar, proiectul va fi trimis direct  spre promulgare presedintelui Ion Iliescu. Insa, cele doua partide intentioneaza sa faca un apel si la seful statului, caruia sa-i ceara retrimiterea Codului muncii la Parlament.
In acelasi timp, PNL si PD nu au renuntat la ideea de a initia o motiune de cenzura ca raspuns la gestul Guvernului de a-si asuma raspunderea in Parlament asupra Codului muncii. Insa, desi PD a facut apel inca de saptamana trecuta, catre toate partidele parlamentare, pana ieri, nu reusise sa tranga cele 122 de semnaturi necesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO