Politică

Invatamantul obligatoriu de la trei ani a intrat in dezbatere publica

Invatamantul obligatoriu de la trei ani a intrat in dezbatere publica

Ministrul educatiei Cristian Adomnitei a fost criticat de sindicate pentru masurile propuse, dar discutiile continua

15.01.2008, 17:55 18

Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat ieri in dezbaterea publica trei proiecte de legi ale invatamantului - legea invatamantului preuniversitar, legea invatamantului universitar si legea privind statutul cadrelor didactice - care ar urma sa descentralizeze sistemul educational.
Sindicatele au insa obiectii la proiectele sustinute de ministerul de resort, afirmand ca, daca, de pilda, scolile pot sa-si organizeze singure examene de titularizare (este astfel desfiintat examenul de titularizare la nivel national) in ideea descentralizarii, directiile judetene de invatamant raman in continuare in subordinea Ministerului Educatiei. Daca se dorea cu adevarat descentralizarea, ele ar fi fost trecute in subordinea Consiliilor Judetene, spun sindicatele.
Oamenii de afaceri au cerut si ei sa fie implicati in dezbaterea pentru reforma invatamantului, in momentul in care, la finele anului trecut, presedintele Traian Basescu a prezentat un raport privind situatia invatamantului in care sustine ca este nevoie de reformarea intregului sistem care acum este invechit.
"Am fost consultati cand a fost elaborat raportul, dar fiecare a ramas cu ideile lui", afirma Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Potrivit AOAR, problema prioritara a Romaniei ramane calitatea fortei de munca, iar aceasta este produsul sistemului de invatamant. AOAR spune ca mediul de afaceri are nevoie de o forta de munca flexibila si bine instruita, pentru ca locurile de munca stabile pentru 40 de ani sunt o iluzie in secolul in care am intrat.
Potrivit proiectului legii invatamantului preuniversitar, scolile profesionale se vor transforma in scoli tehnologice (vor fi desfiintate scolile de arte si meserii), cu o durata mai mare de invatamant - trei si patru ani. Sindicatele spun insa ca desfiintarea scolilor profesionale cu o durata mai mica de studiu este o greseala, pentru ca aceste scoli asigura o calificare rapida mai ales in sectoare precum constructiile si industria textila care acum au un deficit major de forta de munca.
In ceea ce priveste durata invatamantului, acesta ar urma sa inceapa la trei ani in gradinite - sindicatele obiecteaza spunand ca trebuie sa fie construite mii de gradinite, iar Guvernul nu da semne ca s-ar preocupa de acest lucru. Gradinita va fi urmata de scoala generala (aceasta incepe la sase ani) care ar urma sa aiba noua clase, iar liceul va avea trei clase. Cei care nu urmeaza liceul pot intra in scolile tehnologice cu o durata de trei si patru ani care vor organiza calificari profesionale din cadrul Registrului National al Calificarilor.
In privinta legii invatamantului superior, proiectul preia din legea actuala si spune ca decanii universitatilor sunt alesi de colegii de breasla, in vreme ce sindicatele ar fi dorit ca ei sa fie desemnati prin concurs. Rectorii insa sunt obligati sa prezinte anual consiliului director al universitatii un raport de performanta, un raport de audit intern si un raport financiar.
Universitatile sunt obligate sa faca publice raportul financiar si cel de performanta. Transferul tuturor fondurilor din bugetul Ministerului Educatiei spre universitati se face in baza unui contract semnat intre minister si rector. Universitatile sunt obligate sa faca publice contractele institutionale.
Proiectul spune ca, la fiecare trei ani, ministerul de resort va prezenta Parlamentului un raport privind starea sistemului de invatamant superior si modalitatile de dezvoltare a acestuia in contextul global. In ceea ce ii priveste pe studenti, acestia pot obtine o singura data finantare de la buget pentru un tip de program de studii.
Mai consistent ca numar de modificari este statutul cadrelor didactice. Profesorii sunt incurajati sa mearga sa predea in mediul rural. Personalul titular care functioneaza in mediul rural si isi stabileste domiciliul in localitatea in care preda poate beneficia de pana la un hectar de pamant in folosinta. Acestor profesori li se asigura locuinta de catre administratia locala pe parcursul perioadei in care predau in localitatea respectiva. Cei in varsta de pana la 35 de ani sunt sprijiniti sa-si construiasca locuinte proprietate personala prin acordarea de credite pe termen lung, cu dobanda minima, in conditile legii, spune proiectul.
Un cadru didactic nu poate detine simultan doua sau mai multe functii de conducere in invatamant, indiferent de nivelul acestuia. Proiectele vor fi in dezbatere publica pana pe 17 februarie, dupa care vor fi transmise Parlamentului spre dezbatere.

Prevederi cheie din proiectele legilor educatiei

Legea invatamantului preuniversitar
Invatamantul obligatoriu incepe la trei ani, in gradinite.
Scoala generala incepe la sase ani si va dura noua ani.
Liceul va avea o durata de trei ani.
Pentru unele activitati scolare se pot percepe taxe.
Elevii superdotati pot fi grupati in clase separate pentru a putea performa.
Limba romana este obligatorie pentru toti elevii.
Religia ramane materie de predare in scoli, dar parintii sau elevii pot opta pentru materia "educatie morala".
Filmatul in scoli este interzis fara acordul profesorilor.
Scolile de meserii sunt desfiintate si organizate in scoli tehnologice cu o durata de trei si patru ani.
Scolile vor organiza ele concursuri de titularizare a profesorilor si concursuri pentru posturile de directori

Legea invatamantului universitar
Rectorii sunt obligati sa prezinte anual consiliului director al universitatii un raport de performanta, un raport de audit intern si un raport financiar.
Universitatile sunt obligate sa faca publice raportul financiar si cel de performanta.
La fiecare trei ani, ministerul de resort va prezenta Parlamentului un raport privind starea sistemului de invatamant superior si modalitatile de dezvoltare a acestuia in contextul global.
Studentii pot obtine o singura data finantare de la buget pentru un tip de program de studii.

Statutul cadrelor didactice
Un cadru didactic nu poate detine simultan doua sau mai multe functii de conducere in invatamant, indiferent de nivelul acestuia.
Personalul titular care functioneaza in mediul rural si isi stabileste domiciliul in localitatea in care preda poate beneficia de pana la un hectar de pamant in folosinta.
Profesorilor care vin sa lucreze in mediul rural li se asigura locuinta de catre administratia locala pe parcursul perioadei in care predau in localitatea respectiva.
Profesorii care vin sa lucreze in mediul rural si au varsta de pana la 35 de ani sunt sprijiniti sa-si construiasca locuinte proprietate personala prin acordarea de credite pe termen lung, cu dobanda minima, in conditile legii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO