Politică

Increderea PD in Tariceanu a ajuns la cota de avarie

21.07.2005, 19:31 14

Premierul Calin Popescu-Tariecanu si-a angajat ieri raspunderea in fata Parlamentului pentru o declaratie de politica generala care a atins subiectul inundatiilor, reforma justitiei si integrarea europeana.

Teoretic, angajarea raspunderii - cea de-a doua in decurs de doar o luna - n-ar trebui sa-i puna probleme premierului si guvernului sau. Partidele parlamentare au anuntat ca nu vor depune o motiune de cenzura cum s-a intamplat la prima angajare a raspunderii.

Problemele premierului vin din alta parte, din sanul Aliantei. Din ce in ce mai multi liberali se indoiesc de capacitatea sa de a conduce in continuare guvernul fara sa afecteze grav imaginea PNL si a Aliantei. Democratii sunt in majoritate de acord cu plecarea lui Tariceanu, desi, oficial, sustin ca problema este in curtea PNL care trebuie sa hotarasca cum crede de cuviinta.

Surse din cadrul Aliantei afirma ca premierul a avut o discutie dura cu presedintele Basescu, marti, inainte de anuntul renuntarii la demisie. Presedintele astepta demisia premierului - i-a spus personal acest lucru - pentru declansarea alegerilor anticipate, ceea ce nu s-a intamplat. Acest lucru i-a adus o simpatie in randurile liberalilor, a acelor liberali exasperati de amestecul presedintelui in treburile Guvernului. Pe de alta parte, ezitarile sale i-au descumpanit pe mult mai multi membri de frunte ai partidului care nu-l mai considera potrivit pentru a ocupa fotoliul de premier.

Tensiunea dintre presedinte si premier razbate din textul unui comunicat de presa al Presedintiei, in care se spune ca presedintele respecta decizia premierului. Pe un ton rece, comunicatul aminteste de limitele legii fundamentale. Se spune ca demisia premierului este un act unilateral. Constitutional, presedintele nu-l poate demite pe premier. O situatie similara s-a petrecut in timpul guvernarii de centru-dreapta, cand presedintele de atunci, Emil Constantinescu, nu l-a putut demite pe premierul de atunci, Radu Vasile. Acesta din urma a demisionat, in urma promisiunii ca, in schimbul acestui gest, va primi presedintia Senatului si isi va pastra postul de secretar general al PNTCD.

Comunicatul Administratiei Prezidentiale, de marti seara, precizeaza ca prin retragerea demisiei premierului Tariceanu s-a ratat un moment inca bun pentru organizarea alegerilor anticipate.

"Presedintele Basescu considera ca s-a ratat un moment inca bun pentru organizarea alegerilor anticipate si obtinerea unei majoritati consistente in Parlament, care sa permita Guvernului promovarea masurilor care sa duca la o reforma profunda a institutiilor statului", se spune in document. Pozitia din ce in ce mai subreda a premierului in chiar cadrul propriei formatiuni a fost confirmata de fostul lider liberal Radu Campeanu, membru in conducerea partidului. Campeanu spune ca in unele dintre filialele PNL se discuta pe fata despre declansarea unui congres extraordinar pentru schimbarea lui Popescu-Tariceanu. Un alt fost presedinte liberal, Valeriu Stoica i-a cerut de-a dreptul demisia.

Ieri, in declaratia politica de angajare a raspunderii, premierul a abordat mai multe teme. Au fost temele preferate ale PD. Potrivit unor surse liberale, Tariceanu a dorit sa contracareze ofensiva PD, lasand fara obiect unele dintre temele cu care democratii s-au facut remarcati. Ar fi vorba aici despre independenta justitiei sau despre administratia publica. In declaratia politica, premierul s-a angajat ca va modifica legea Curtii Constitutionale pentru eliminarea incompatibilitatilor, era vorba despre acele obiectii pe care presedintele ar fi urmat sa le referendeze o data cu scrutinul pentru alegerile anticipate.



PD tine cu dintii la anticipate si ameninta cu iesirea de la guvernare

DemocraTii vorbesc in gol despre alegeri anticipate, dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca revine asupra intentiei de a demisiona.

Vadit nemultumiti de atitudinea presedintelui PNL, o parte a liderilor PD (printre care Adriean Videanu, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Cezar Preda, Gheorghe Barbu) s-a intrunit marti seara la Bucuresti, pentru a pune la punct o ofensiva impotriva premierului. Doua variante au fost luate in discutie: provocarea unei crize imediate prin retragerea ministrilor democrati din guvern sau asteptarea unui moment propice pentru declansarea procedurilor pentru alegeri anticipate. Nu s-a cazut de acord pe varianta provocarii unei crize pentru ca aceasta solutie s-ar rasfrange in mod negativ asupra imaginii partidului, au declarat pentru ZF surse care au participat la reuniune. Ieri, in sedinta conducerii democrate, s-a pus la punct un plan secret pe termen mediu pentru provocarea anticipatelor. Folosind argumentele de dinaintea anuntarii de catre Tariceanu a intentiei de a demisiona, democratii intentioneaza sa ceara UDMR si Partidului Conservator (fost PUR) sprijin pentru descaunarea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase de la sefia celor doua Camere ale Parlamentului, au mai declarat aceleasi surse. In cazul in care partenerii din coalitie vor refuza, PD va solicita in mod oficial PNL declansarea alegerilor anticipate, iar daca liberalii nu vor fi de acord, formatiunea democrata isi va retrage ministrii din cabinet.

Oficial, PD sustine ca va respecta in continuare protocolul Aliantei si isi exprima politicos nemultumirea fata de decizia lui Tariceanu.

"Partidul Democrat a fost pus in dificultate prin decizia premierului de a renunta la demisie", a declarat, la finalul sedintei conducerii PD, presedintele Emil Boc. "Partidul Democrat apreciaza ca prin renuntarea la alegerile anticipate s-a pierdut o sansa pentru eliminarea blocajului politic actual si obtinerea unei majoritati parlamentare capabile sa sustina reforma Justitiei si adoptarea celorlalte masuri necesare integrarii Romaniei in Uniunea Europeana" , a mai spus liderul PD. Democratii ii reproseaza premierului ca nu a respectat nici deciziile in favoarea anticipatelor votate de ambele partide din Alianta D.A., nici decizia luata in acest sens in alianta. "A fost o cotitura brusca de 180 de grade, dupa ce PD votase in unanimitate pentru alegeri anticipate. Am fost luati prin surprindere, iar in sedinta de marti a CNC-ului aliantei am pledat mai bine de cinci ore pentru anticipate. Acum mai sunt doua variante pentru a se ajunge la declansarea anticipatelor, ori demisia premierului, ori sa cada guvernul dupa depunerea unei motiuni de cenzura, dar nu e rostul nostru sa votam impotriva propriului guvern", a declarat, ieri, pentru ZF liderul de grup al deputatilor PD, Cristian Radulescu. El a dat asigurari ca democratii nu vor initia si nu vor sustine o motiune de cenzura care ar putea fi depusa in replica la asumarea raspunderii. De altfel, liderul democrat Emil Boc s-a angajat si el ca ministrii democrati nu-si vor da demisia din Guvern pentru a provoca o criza politica, dar a refuzat sa se pronunte asupra oportunitatii unei remanieri guvernamentale. (Doina Anghel)



PNL dezavueaza "provocarile" lui Stoica

PNL dezaproba "declaratiile si provocarile" lui Valeriu Stoica, despre care spune ca isi urmareste obsesiv indeplinirea planurilor politice personale. Stoica "este inchis intr-o lume a itelor politice, lume din care lipseste realitatea inundatiilor", in timp ce "PNL traieste aceasta realitate si actioneaza ca atare, pentru ca oamenii nu pot fi lasati singuri in fata calamitatilor", a sustinut ieri Bogdan Olteanu, presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj a partidului. Potrivit unei declaratii a lui Olteanu, pozitia pe care s-a inscris Valeriu Stoica aduce deservicii intereselor PNL si numai beneficii adversarilor politici, si mai ales PSD, sustine Olteanu, amintind ca, in decembrie 2000, Stoica a impins PNL intr-o alianta "contra naturii" cu acest partid. In consecinta, lui Stoica i se cere sa inceteze cu declaratiile sale referitoarele la "binele" partidului si al Aliantei D.A., intrucat el "incearca sa induca impresia ca in PNL exista conflicte si ca foarte multi liberali sunt gata sa vina alaturi de el impotriva interesului general". "Aceasta atitudine nu poate ajuta deloc PNL si nici Alianta D.A., de grija caruia moare acum Valeriu Stoica", conchide Bogdan Olteanu. iulian.anghel@zf.ro ; doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO