Politică

Inca o zi de vacanta pentru parlamentarii Opozitiei

05.02.2003, 00:00 19

In a doua zi a sesiunii parlamentare, Senatul si Camera Deputatilor au luat o minivacanta, in absenta parlamentarilor PSD, convocati la Snagov pentru o reuniune de partid.
Plecarea parlamentarilor PSD a golit, ieri, salile Camerei Deputatilor, ceea ce i-a facut pe deputatii din opozitie sa-si acuze rivalii politici ca "blocheaza" activitatea Legislativului chiar din primele zile ale noii sesiuni.
Conducerea Camerei stabilise ca ziua de ieri sa fie dedicata "activitatii grupurilor parlamentare", motivele invocate de reprezentantii PSD fiind lipsa rapoartelor necesare pentru discutarea legilor in plen.
"Niciodata nu s-a intamplat asa ceva. Parlamentul se blocheaza din cauza unei intalniri cu seful statului", spune vicepresedintele Camerei, deputatul PNL Puiu Hasoti. "Ce sa facem in grupurile parlamentare? Sa citim presa?", adauga deputatul. Doar trei deputati se aflau "la lucru" la grupul parlamentar PNL, si ei acuzand "minivacanta" data de PSD.
"Puteau sa faca reuniunea PSD in vacanta", afirma noul lider al grupului PD, Liviu Negoita. Deputatii democrati s-au aflat, totusi, in sedinta, prilej cu care au remarcat cateva din prioritatile legislative ale Guvernului: floricultura si situatia chimicalelor.
La grupul UDMR, cativa deputati rasfoiau proiecte, inconjurati de vrafuri de documente. "Nu cunosc motivele pentru care nu se lucreaza in plen. Probabil era nevoie de o zi de acomodare cu proiectele legislative", a spus deputatul UDMR Attila Varga.
Nici la Senat situatia nu a fost diferita.
Teoretic, programul Senatului pe aceasta saptamana, prevedea ca ieri sa aiba loc intruniri ale grupurilor parlamentare pentru stabilirea activitatii acestora in urmatoarea perioada si alegerea noilor lideri.
Practic insa, o parte dintre senatori PRM, PNL, UDMR si PD nu au venit la serviciu, iar cei care s-au aflat totusi in cladirea Camerei superioare a Parlamentului nu au stiut prea bine sa explice cu ce se ocupa.
Luni, cu ocazia primei sedinte a plenului, senatorii PNL si cei ai PD au anuntat ca a doua zi vor definitiva protocolul de colaborare la nivelul celor doua grupuri. Actiunea a fost insa amanata din diverse motive. Senatorul PD Maria Petre a declarat ca protocolul nu se mai semneaza marti pentru ca ziaristii care urmau sa fie invitati la eveniment se afla la Snagov, la sedinta PSD, iar liderul grupului PNL, Norica Nicolai a spus ca protocolul trebuie mai intai avizat de conducerea formatiunii liberale, in prima sedinta a Biroului Executiv si abia dupa aceea va fi semnat, alaturi de senatorii democrati.
In lipsa de activitate, parlamentarii prezenti la Senat s-au indeletnicit cu diverse aspecte mai mult sau mai putin legate de menirea institutiei. Astfel, membrii grupului PD dezbateau aprins teme cum ar fi iminenta razboiului din Irak sau prabusirea navetei Columbia, dar si chestiuni interne de genul - vot uninominal sau interdictia de a fuma in Senat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO