Politică

In timp ce Stolojan s-a inzapezit, Basescu si-a reconfirmat candidatura la Bucuresti

26.01.2004, 00:00 15

Presedintele PD Traian Basescu si-a reconfirmat ieri candidatura la Primaria Capitalei si a explicat ca aceasta decizie a fost luata dupa o discutie cu liderul liberal Theodor Stolojan. In partid insa, Basescu se va retrage in esalonul secund. El a spus ca nu va mai candida pentru al doilea mandat de presedinte al PD la alegerile de anul viitor.
Dupa ce cateva saptamni a tinut in sah Alianta PNL-PD, osciland intre candidatura pentru al doilea mandat de primar ori pentru mandatul de prim-ministru, Traian Basescu a facut cunoscuta decizia de a candida la locale, pentru Bucuresti. Ieri, Basescu a facut conferinta de presa ca sa anunte ca decizia a luat-o impreuna cu Theodor Stolojan. "Candidatura este anuntata cu speranta ca, in eventualitatea unui nou mandat, cea mai mare parte a primarilor de sectoare vor fi partasii mei in derularea proiectelor si, in mod esenta, Consiliul General va fi unul in care majoritatea va apartine Aliantei PNL-PD", a spus ieri Basescu.
Probabil nu intamplator, odata cu anuntul candidaturii, Traian Basescu a deschis o alta discutie: cine va desemna premierul in cazul in care Alianta ar castiga alegerile. Potrivit lui Basescu, daca liderul liberal Theodor Stolojan va fi desemnat sef al statului, postul de premier va reveni PD. Calculele liderului PD difera de cele ale liberalilor si de protocolul semnat de cei doi lideri la incheierea Aliantei PNL-PD.
Liberalii au raspuns diplomatic acestei "provocari". Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a spus ca ipoteza lui Traian Basescu este doar "o varianta de lucru" si a dat de inteles ca problema a fost pusa prea devreme: "Mai intai sa castigam alegerile si apoi vom vedea exact cum va fi desemnat premierul, dar acest lucru se face in functie de protocolul Aliantei".
Ieri, Traian Basescu s-a aratat surprins de raspunsul liberalilor, aratand ca atunci cand i-a comunicat acest punct de vedere lui Theodor Stolojan, acesta nu a avut nici o reactie. Potrivit protocolului semnat la incheierea Aliantei, premierul va fi desemnat de presedintii celor doua partide, iar, daca Theodor Stolojan si Traian Basescu nu ajung la un acord, seful executivului va fi desemnat de catre partidul care va avea cei mai multi parlamentari. Aceasta functie echivaleaza cu doua portofolii ministeriale. Asa cum stau acum lucrurile, aratate de situatia din teritoriu si de sondajele de opinie, PNL are un credit electoral cel putin dublu fata de PD.
Numai la sfarsitul saptamanii, doua filiale ale PD, Iasi si Constanta, s-au confruntat cu tensiuni. La Iasi, judet cu resurse electorale limitate pentru PD, liderul filialei, deputatul Mihai Baciu, si vicepresedintele Ionel Calapod, s-au inscris in PSD. Cei doi au invocat atitudinea excesiv de autoritara a liderului Traian Basescu si dezacordul fata de linia politica de dreapta pe care o impune PD alianta cu liberalii.
In fapt, filiala PD Iasi nu a excelat niciodata. Cel mai recent bilant a fost facut la sfarsitul lunii decembrie prin sondajul de opinie CURS/CSOP, facut la comanda Aliantei. Deputatul Mihai Baciu a recunoscut ieri ca a fost criticat de Traian Basescu pentru rezultatele slabe ale filialei, cotate de sondajul CURS/CSOP cu 10,2%, insa considera ca aceste critici nu au fost justificate din moment ce la nivelul tarii PD a fost creditat de acelasi sondaj cu 10,6%, iar Traian Basescu doar cu 9%. De altfel sondajul de opinie comandat de Alianta a aratat pentru prima data ca Traian Basescu este sub cota de popularitate a partidului, desi in momentul in care a fost ales presedinte el si-a propus sa joace rolul de locomotiva pentru PD.
Efecte mai importante sunt la Constanta, unde conducerea PD a pierdut controlul asupra filialei, unul dintre fiefurile electorale ale PD. Conflictul indelungat din aceasta filiala a luat din nou amploare la sfarsitul saptamanii cand una dintre grupari a decis excluderea din partid a 17 membri ai gruparii adverse. Conflictul de la Constanta a fost generat de primirea in partid si sustinerea pentru presedintia filialei a lui Stelian Dutu, membru cu state vechi in Partidul Democrat, dar care o perioada de timp a fost inscris in PUR si PNL. Insa, miscarea decisiva in pierderea fiefului din judetul Constanta a constituit-o plecarea primarului Radu Mazare din partid si trecerea lui la PSD.
Confruntat cu probleme in partid, Traian Basescu a spus ieri ca se va retrage de la conducerea PD anul viitor. In aprilie sau mai 2005 vor fi organizate noi alegeri pentru conducerea PD iar Basescu a anuntat ieri ca nu va candida pentru al doilea mandat.



Cu navetistii la Hora Unirii
Pregatita in detaliu, lansarea candidaturii la Presedintie a presedintelui PNL Theodor Stolojan a fost amanata din cauza zapezii abundente care a impiedicat mai multe delegatii ale filialelor liberale sa ajunga la Iasi, la Delegatia Reprezentantilor Nationali. Inclusiv Stolojan, impreuna cu mai multi lideri liberali, a fost blocat pentru o zi la Roman. In ciuda viscolului, liberalii au urcat intr-un tren personal si impreuna navetistii,  au ajuns la Iasi. Urcat pe statuia lui Cuza, inconjurat de membri ai PNL si PD, Theodor Stolojan a vorbit despre semnificatia lui 24 ianuarie dar si despre candidatura sa pentru Cotroceni. In timp ce presedintele PNL vorbea, in piata au venit si membrii PSD, care purtau baloane si fulare cu insemnele partidului lor. Dupa ce l-au asculat pret de 30 de minute, membrii PSD, PNL, PD au format Hora Unirii. La scurt timp insa, cand in Piata Centrala din Iasi si-au facut aparitia si autoritatile locale, membrii si simpatizantii PSD au format o hora separata, astfel ca s-a jucat o hora a opozitiei si una a puterii. Chiar daca oficial nu a fost inca lansat, urmand sa fie intrunita o alta Delegatie a Reprezentantilor Nationali la Bucuresti, se poate spune ca Stolojan a facut deja botezul candidaturii. Spre deosebire de liberali, liderii puterii -presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, lideri ai PSD - au anulat participarea la manifestarile de la Iasi, iar festivitatile de la Foscani -pregatite cu lux de amanunte de Marian Oprisan - au fost comasate la o jumatate de ora. Desi autoritatile din Vrancea au cheltuit zece miliarde de lei si au pregatit spectacole si dineuri publice, programul a fost amanat in ultima clipa din cauza vremii nefavorabile. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO